X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΈχουμε παράξει πολυεπίπεδο έργο, είπε ο Πρόεδρος στην εκδήλωση για την Παγκόσμια...

Έχουμε παράξει πολυεπίπεδο έργο, είπε ο Πρόεδρος στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Aναγνωρίζοντας το παιδί ως υποκείμενο δικαιωμάτων, επιδιώξαμε την οικοδόμηση μιας παιδοκεντρικής κοινωνίας, η οποία θα του παρέχει ασφάλεια και προστασία, εστιάζοντας παράλληλα στη διαμόρφωση εκείνων των πολιτικών και συνθηκών που θα του δώσουν τις γνώσεις, τις ευκαιρίες αλλά και τα εχέγγυα να αναπτύξει στον μέγιστο βαθμό τις ικανότητές του, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην επετειακή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Στον χαιρετισμό του, που μετέφερε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Αναστασία Ανθούση, ο Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση λεγοντας ότι μέσα από τη στοχευμένη πολιτική που υιοθετούμε,  ακολουθώντας τις συστάσεις και υποδείξεις της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό την εμπειρογνωμοσύνη της ίδιας και των συνεργατών της, έχουμε παράξει ένα πολυεπίπεδο έργο.

Έργο που, μεταξύ άλλων, άπτεται της διασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών, αλλά και θεμάτων που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τα παιδιά, στον τομέα της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας, πρόσθεσε.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση (Σύμβαση Λανζαρότε), καθώς και την εναρμόνιση με την σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία.

Ήδη, είπε, “από την εφαρμογή μεγάλου αριθμού των δράσεων και πολιτικών, που απορρέουν από την Στρατηγική και τα θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν, η χώρα μας κατέστη υπόδειγμα καλής πρακτικής που επικαλείται το Συμβούλιο της Ευρώπης”.

Ως απτό παράδειγμα και μέρος του μεγάλου αριθμού των δράσεων και πολιτικών, που απορρέουν από την εφαρμογή της Στρατηγικής, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού λέγοντας ότι η εν λόγω εξειδικευμένη δομή συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες που χειρίζονται περιπτώσεις σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών. Μέχρι στιγμής, πέραν των 1.230 παιδιών έχουν λάβει ή λαμβάνουν στήριξη.

Μίλησε ακόμη για την εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού στον τομέα της Υγείας και την εκπόνηση της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2018-2028 και το τρίτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2018-2020, τα οποία περιλαμβάνουν 135 δράσεις που υλοποιούνται από 8 Υπουργεία και 3 Υφυπουργεία, με ιδιαίτερη εστίαση στα παιδιά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην εγκαθίδρυση συστήματος δικαιοσύνης φιλικής για τα παιδιά τα οποία βρίσκονται σε σύγκρουση με τον νόμο, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία ειδικού χώρου κράτησης παιδιών ηλικίας 16 έως 21 ετών. Αναφορά έκανε και στη λειτουργία των Σπιτιών της Ελπίδας, με χρηματοδότηση από τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας που προσφέρουν υπηρεσίες στέγασης και αποκατάστασης σε ασυνόδευτα παιδιά.

Την ίδια στιγμή, είπε, το 2016 εισαγάγαμε σε 131 σχολεία το ΔΡΑΣΕ, το λεγόμενο πρόγραμμα σχολικής και κοινωνικής ένταξης, περιλαμβανομένης και της ένταξης μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία, με συνολική μέχρι τώρα δαπάνη 23 εκατομμυρίων ευρώ.

“Πέραν τούτων, έχοντας ως γνώμονα τη βελτίωση των γνώσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων όλων των μαθητών, εστιάσαμε στη βελτίωση και την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος ευρύτερα” ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι το πλέον σημαντικό είναι ότι για τη στήριξη και την προστασία της οικογένειας και κυρίως των παιδιών, υλοποιούνται στο πλαίσιο του Σχεδίου «Κύπρος_Το Αύριο», 11 στοχευμένες δράσεις συνολικού ύψους €162 εκ., οι οποίες αποτελούν την ουσιαστική συνέχιση και περαιτέρω αναβάθμιση του μέχρι τώρα παραχθέντος έργου.

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επέκταση της δωρεάν προσχολικής εκπαίδευσης, την επιδότηση υπηρεσιών φροντίδας βρεφών και νηπίων και τη δημιουργία δομών για παιδιά και εφήβους.

Επίσης, αναφέρθηκε  στην εφαρμογή του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης για Παιδιά ηλικίας μέχρι 4ων ετών, μέσω του οποίου επιχορηγείται το 80% του ποσού φοίτησης παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.

Στόχος, ανάμεσα σε άλλα, πρόσθεσε, είναι η αύξηση των επιλογών και της προσβασιμότητας σε ποιοτικές, ευέλικτες και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες παιδικής φροντίδας και εκπαίδευσης καθολικά για όλα τα παιδιά, περιορίζοντας την επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα των οικογενειών με χαμηλά ή/και μεσαία εισοδήματα. Το Σχέδιο εφαρμόστηκε από το τρέχον έτος, με συμμετοχή 343 παρόχων και σχεδόν 7.000 παιδιών. Το Σχέδιο υλοποιείται στο πλαίσιο του «Κύπρος_Το Αύριο», με προϋπολογισμό ύψους €16 εκατομμυρίων ετησίως.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος είπε ότι ως η αρμόδια Αρχή, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας δρομολογεί τη δημιουργία τουλάχιστον 27 Πολυδύναμων Κέντρων για Παιδιά και Κέντρων Φροντίδας Παιδιών, καθώς και δομών φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών, εφήβων με διαταραχές συμπεριφοράς και ενήλικα άτομα με ανάγκες για μακροχρόνια φροντίδα, σε συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Μεταξύ άλλων, είπε, κύριος στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ένταξη των παιδιών σε υπηρεσίες φροντίδας και εκπαίδευσης, ισότιμα και καθολικά, περιορίζοντας τον κίνδυνο της παιδικής φτώχειας και του αποκλεισμού. Το Σχέδιο εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος_Το Αύριο» και για την υλοποίησή του προβλέπεται συνολική επένδυση ύψους €23,7 εκατομμυρίων.

Συνολικά, από όλες τις δράσεις του Σχεδίου «Κύπρος_Το Αύριο» αναμένεται να επωφεληθούν πέραν των 25 χιλιάδων παιδιών, κατέληξε ο Πρόεδρος.

Εξάλλου, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, είπε στον δικό της χαιρετισμό ότι η  Πολιτεία δεν πρέπει να περιορίζεται στη λήψη διορθωτικών μέτρων προσθέτοντας ότι ο γρήγορος ρυθμός των εξελίξεων και των αλλαγών στις συνθήκες διαβίωσης επεκτείνει τις ευθύνες της στην ανάπτυξη πολιτικών πρόληψης που θα εξυπηρετούν έγκαιρα τις ανάγκες των παιδιών σε επείγουσες και έκτακτες συνθήκες.

“Τονίζω εμφατικά ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό, είναι η συμμετοχή των ίδιων των παιδιών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η Σύμβαση κατοχυρώνει στο παιδί, το δικαίωμα να διαμορφώνει και να εκφέρει ελεύθερα άποψη, για κάθε θέμα που το αφορά, και αυτή να λαμβάνεται υπόψη, ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό της ωριμότητάς του. Όταν αναπτυχθούν μηχανισμοί που δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να ακουστούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μπορούμε να βελτιώσουμε, όχι μόνο την ποιότητα της δικής τους ζωής, αλλά και του κάθε πολίτη”.

Σημείωσε ότι ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη και γεμάτη αβεβαιότητα περίοδο που όλοι βιώνουμε τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανάληψη πρωτοβουλιών που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των παιδιών σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες που τους επιτρέπουν να εκφραστούν και να απελευθερώσουν τα συναισθήματα τους, μπορούν να αποτελέσουν όχι μόνο μια ψυχαγωγική και ποιοτική διέξοδο, αλλά και να λειτουργήσουν καταλυτικά ενάντια σε μηχανισμούς κοινωνικού αποκλεισμού.

Μίλησε και για την επιτυχία του προγράμματος Sistema Cyprus όπου με καινοτόμες ιδέες και κίνητρα για δημιουργία, προσφέρει μουσική εκπαίδευση σε παιδιά και νέους στην Κύπρο με λιγότερες ευκαιρίες, όπως παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, βοηθώντας την ανάπτυξη, την ενδυνάμωση και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους, συμβάλλοντας έτσι και στην ένταξή τους στο κοινωνικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

(ΚΥΠΕ/

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share