Home Featured Fitch: Οι προοπτικές της αγοράς πετρελαίου είναι εξαιρετικά αβέβαιες λόγω της Όμικρον

Fitch: Οι προοπτικές της αγοράς πετρελαίου είναι εξαιρετικά αβέβαιες λόγω της Όμικρον

0
Fitch: Οι προοπτικές της αγοράς πετρελαίου είναι εξαιρετικά αβέβαιες λόγω της Όμικρον

Οι προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες δεδομένης της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η “Fitch Ratings”, τη Δευτέρα.

Προσθέτει μάλιστα, ότι η εξάπλωση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους μπορεί να οδηγήσει σε ανανεωμένα lockdown και ταξιδιωτικούς περιορισμούς και αυτό μπορεί να αυξήσει την αστάθεια των τιμών βραχυπρόθεσμα.

«Αναμένουμε ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να βελτιώνεται το 2022, υπό την αίρεση ότι τα νέα lockdown θα είναι συντομότερα και λιγότερο αυστηρά από αυτά του 2020», αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης και προσθέτει: «Η ανάκαμψη μπορεί να αντιστραφεί εάν η Όμικρον ή άλλες πιθανές νέες παραλλαγές αποδειχθούν σημαντικά πιο μολυσματικές ή επικίνδυνες, οδηγώντας σε νέα παρατεταμένα lockdown».

Η Fitch υπογραμμίζει ότι ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, που ονομάζονται ΟΠΕΚ+, είναι ο κύριος σταθεροποιητικός παράγοντας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου από την έναρξη της πανδημίας και είναι πιθανό να παραμείνει έτσι στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, οι πολιτικές του ΟΠΕΚ+ μπορεί να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικές με την πάροδο του χρόνου, καθώς ορισμένα μέλη της συμμαχίας, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία, ενισχύουν την παραγωγή για να αξιοποιήσουν τα μεγάλα αποθέματά τους, πρόσθεσε.