X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΓενική απεργία ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν παρέλυσε τη Γαλλία

Γενική απεργία ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν παρέλυσε τη Γαλλία

Τα τρένα σταμάτησαν την Πέμπτη στη Γαλλία, τα σχολεία έκλεισαν και οι επιχειρήσεις διέκοψαν τη δραστηριότητά τους, καθώς οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τις εργασίες τους σε μια προσπάθεια να εκτροχιάσουν μια προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα μετέθετε την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η πανεθνική απεργία και οι διαμαρτυρίες είναι μια μεγάλη δοκιμασία για τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος λέει ότι η εμβληματική μεταρρύθμισή του είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν θα καταρρεύσει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι απορρίπτουν συντριπτικά το σχέδιό του να τους κάνει να δουλεύουν περισσότερο.

«Δεν υπάρχει τίποτα καλό σε αυτή τη μεταρρύθμιση», είπε η Ροζέν Κρος, στη νότια γαλλική πόλη των Καννών, καθώς αυτή και άλλοι δάσκαλοι προετοιμάζονταν για την απεργία. Η πρόκληση για τα συνδικάτα, τα οποία είναι πολύ λιγότερο ισχυρά στη Γαλλία από ό,τι στο παρελθόν, είναι αν μπορούν να μετατρέψουν αυτή την αντίθεση στη μεταρρύθμιση – και την οργή για την κρίση κόστους ζωής – σε μια μαζική κοινωνική διαμαρτυρία που θα διαρκέσει και μετά την Πέμπτη και τελικά να κάνει την κυβέρνηση να υποχωρήσει.

«Αυτό το ζήτημα των συντάξεων διοχετεύει όλη τη δυσαρέσκεια», δήλωσε ο ηγέτης του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, Philippe Martinez, στο Public Senat TV. «Σήμερα θα είναι μια πολύ μεγάλη μέρα κινητοποίησης». Για τον Μακρόν, αυτό που διακυβεύεται είναι τα μεταρρυθμιστικά του διαπιστευτήρια, τόσο στο εσωτερικό όσο και με τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το να διατηρήσει υπό έλεγχο τις δημόσιες δαπάνες.

Η μετατόπιση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια και η παράταση της περιόδου αποδοχών θα αποφέρει επιπλέον 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσιες συνταξιοδοτικές εισφορές, επιτρέποντας στο σύστημα να εξισορροπήσει έως το 2027, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Εργασίας. Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως η φορολόγηση των υπερπλούσιων ή η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ή των εύπορων συνταξιούχων.

Τα συνδικάτα έχουν περιγράψει την ημέρα ως σημείο εκκίνησης, με περισσότερες απεργίες και διαμαρτυρίες να ακολουθούν. «Αυτό που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, και ακόμη και τα συνδικάτα δεν γνωρίζουν είναι αν οι Γάλλοι είναι αρκετά θυμωμένοι για να… μπλοκάρουν τη χώρα», δήλωσε ο καθηγητής επιστημών Po Bruno Palier.

Η μεταρρύθμιση πρέπει ακόμη να περάσει από το κοινοβούλιο, όπου ο Μακρόν έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία του, αλλά ελπίζει να εγκριθεί με την υποστήριξη των συντηρητικών.

Σοβαρή διακοπή της δημόσιας συγκοινωνίας σημειώθηκε την Πέμπτη. Περίπου 7 στους 10 δάσκαλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είπαν ότι θα απεργήσουν, ανέφερε το κύριο συνδικάτο τους. Η γαλλική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σε οκτώ πυρηνικούς αντιδραστήρες και σε ορισμένους υδροηλεκτρικούς σταθμούς λόγω της απεργίας, ανέφερε η εταιρεία κοινής ωφελείας EDF. Ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Πάτρικ Πουγιάν, δήλωσε ότι μια μέρα απεργιών και διαμαρτυριών δεν θα διαταράξει τη λειτουργία του διυλιστηρίου, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν οι απεργίες διαρκέσουν.

Εν τω μεταξύ, ο Μακρόν και αρκετοί από τους Υπουργούς του θα βρίσκονται την Πέμπτη στη Βαρκελώνη για συνάντηση με την ισπανική κυβέρνηση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share