Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Για 32 χρόνια πολιτεύομαι στο φως, λέει ο Σχοινάς για όσα γράφονται για το «σκάνδαλο του Κατάρ»

Για 32 χρόνια πολιτεύομαι στο φως, λέει ο Σχοινάς για όσα γράφονται για το «σκάνδαλο του Κατάρ»

0
Για 32 χρόνια πολιτεύομαι στο φως, λέει ο Σχοινάς για όσα γράφονται για το «σκάνδαλο του Κατάρ»

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέστη στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, είπε την Τρίτη ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε δηλώσεις του σχετικά με το τι γράφεται τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το «σκάνδαλο του Κατάρ» και την πιθανή εμπλοκή του. Για 32 χρόνια πολιτεύεται στο φως, είπε.

Σε προγραμματισμένη διάσκεψη Τύπου για να ανακοινώσει τα τελευταία νέα όσον αφορά την εβδομαδιαία συνάντηση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στο θέμα των δηλώσεών του για πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας από το Κατάρ, προ μερικών εβδομάδων, και υπόνοιες ότι είναι και ο ίδιος μπλεγμένος στο σκάνδαλο για το οποίο συνεχίζουν οι έρευνες στο Βέλγιο, και φέρονται να εμπλέκονται ορισμένα μέλη και προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά την ανάγνωσή του για την ατζέντα της συνάντησης του Κολλεγίου των Επιτρόπων, ο κ. Σχοινάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο ίδιος παρευρέθηκε στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς ήταν το πρώτο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός μετά την πανδημία, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη «δεν θα μπορούσε να λείπει». Πρόσθεσε ότι και ο ίδιος ως Αντιπρόεδρος, υπεύθυνος επίσης για τις πολιτικές όσον αφορά στον αθλητισμό, ήταν εκεί.

Με πλήρη διαφάνεια, είπε, είχε συζητήσεις με επικεφαλής εθνικών ευρωπαϊκών ομοσπονδιών ποδοσφαίρου.

Ο κ. Σχοινάς είπε επίσης, ότι, όλες οι δημόσιες του δηλώσεις για το Κατάρ, όχι μόνο όταν ήταν στη χώρα του Κόλπου, αλλά καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι εξολοκλήρου συμβατές με τις πολιτικές της Κομισιόν.

«Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν αυτοσχεδιάζουμε, δεν εφευρίσκουμε θέσεις,» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αναπαρήγαγε «σχολαστικά» την πολιτική της Κομισιόν. Για το «διαβόητο», όπως είπε, θέμα εργασιακής μεταρρύθμισης του Κατάρ, ο κ. Σχοινάς είπε ότι αναπαρήγαγε, «όχι μόνο την πολιτική της Κομισιόν αλλά και την πολιτική της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που έχει γραφείο με 30 άτομα στη Ντόχα και που ήταν τα πρώτα άτομα που συνάντησα» μόλις έφτασε εκεί.

Υπενθυμίζεται οτι σε ανάρτηση του στο Twitter στις 19 Νοεμβρίου, μετά από συνάντηση με τον αξιωματούχο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, υπεύθυνο για το Κατάρ, Μαξ Τουνόν, ο κ. Σχοινάς είχε αναφέρει πως «το Κατάρ έκανε σημαντική και απτή πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας που πρέπει να διατηρηθούν και να εφαρμοστούν αποτελεσματικά πέρα από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022».

Είπε ακόμη, ότι κατά τα 32 χρόνια του στη δημόσια υπηρεσία, πολιτεύεται στο φως, και ότι για σκοπούς διαφάνειας, κάνει tweet και θα συνεχίσει να το κάνει.

«Ευτυχώς που το έκανα, μπορείτε να φανταστείτε πόση κριτική θα δεχόμουν αν δεν το έκανα το tweet», για όλα όσα είπε και έκανε «στο φως της ημέρας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν έλαβε δώρα από το Κατάρ, είπε ότι έλαβε μία μπάλα ποδοσφαίρου, και ένα κουτί με σοκολατάκια και ότι άφησε και τα δύο στον οδηγό που τον μετέφερε από το στάδιο. Πρόσθεσε ότι έλαβε και κάποια αναμνηστικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο, τα οποία ήταν «πολύ πιο κάτω» από το όριο της αξίας του μητρώου δώρων που λαμβάνουν οι Επίτροποι. Είπε ακόμη, για να δώσει την πλήρη εικόνα, ο ίδιος έδωσε σε Υπουργούς που συνάντησε στο Κατάρ, ένα κερί και ένα βαρίδι για τα χαρτιά, που είναι, όπως είπε αστειευόμενος, «ένα γνωστό πολυτελές δώρο από την υπηρεσία πρωτοκόλλου της Επιτροπής».

Μιλώντας νωρίτερα, στην ίδια διάσκεψη Τύπου, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι με αφορμή τη συνάντηση αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο, «αυτές τις ημέρες» θα ήθελε, ως πρώην ευρωβουλευτής και ως Ευρωπαίος πολίτης, αυτό το κοινοβούλιο να παραμείνει «προπύργιο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», και κάτι που, όλοι οι Ευρωπαίοι θα είναι περήφανοι. Αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε, δεν υπήρξε περηφάνια, αλλά θυμός και αγανάκτηση, «και δικαιολογημένα».

Είπε ότι χαίρεται που το ΕΚ έχει λάβει δράση εναντίον εκείνων που είναι υπό διερεύνηση και υπενθύμισε ότι η Κομισιόν έχει ήδη εισηγηθεί ένα υποχρεωτικό μητρώο διαφάνειας για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ήδη από το 2016 «και χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να συμφωνήσουν το κοινοβούλιο και το Συμβούλιο».

Η Κομισιόν, είπε ακόμη, είναι το μόνο θεσμικό όργανο που εφαρμόζει τον κανόνα ‘καμία συνάντηση χωρίς την καταγραφή της’. Αυτό δεν είναι αρκετό, είπε, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θα εισηγηθεί ένα ανεξάρτητο σώμα δεοντολογικού ελέγχου για όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα χρειαστεί πέντε χρόνια για να τεθεί σε εφαρμογή.

Τώρα είναι η ώρα για μεταρρυθμίσεις, είπε ο κ. Σχοινάς.

Πηγή:ΚΥΠΕ