Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Για οδικά έργα συζήτησε ο Υπουργός Μεταφορών με Δήμους της Μείζονος Λεμεσού

Για οδικά έργα συζήτησε ο Υπουργός Μεταφορών με Δήμους της Μείζονος Λεμεσού

0
Για οδικά έργα συζήτησε ο Υπουργός Μεταφορών με Δήμους της Μείζονος Λεμεσού

Με στόχο την καταγραφή προβλημάτων και αναγκαίων οδικών έργων, ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία και παρακάθισε σε συσκέψεις με αρμόδια τμήματα, στους Δήμους Γερμασόγειας, Αγίου Αθανασίου, Μέσα Γειτονιάς, Κάτω Πολεμιδιών και Ύψωνα.

Θεωρούμε ύψιστης σημασίας αυτές τις επισκέψεις γιατί βλέπουμε επί τόπου ποια είναι τα προβλήματα του κυκλοφοριακού, που ταλαιπωρεί αφάνταστα τον κόσμο, ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Βαφεάδης μετά το πέρας της σύσκεψης στο Δήμο Μέσα Γειτονιάς, υποδεικνύοντας ότι ετοιμάζεται κατάλογος παγκύπριων οδικών έργων κατά προτεραιότητα, ώστε να προωθηθούν στο Υπουργείο Οικονομικών και ακολούθως στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Αυτός ο κατάλογος θα ιεραρχεί όλα τα οδικά έργα που θα εκτελεστούν στην Κύπρο, θα γίνεται κατά προτεραιότητα και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε, τόσο το Υπουργείο Μεταφορών, όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών, να οργανώσουμε καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε συντονισμένα», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση ότι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λεμεσού, που είναι έτοιμο από το 2019, δεν προχωρά και ίσως χρειαστεί αναθεώρηση του, ο Υπουργός δήλωσε ότι «δε έχουμε επιλογή, πρέπει να εφαρμόσουμε το ΣΒΑΚ, όχι μόνο για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και για να μειώσουμε τους ρύπους, το οποίο είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που έρχεται και θα μας βρει». «Αν δεν ξεκινήσουμε σήμερα να βρίσκουμε λύσεις θα είναι ανυπέρβλητα τα προβλήματα αύριο, γι αυτό, ναι,  θα το αναθεωρούμε και θα το υλοποιούμε ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Βαφεάδης σημείωσε παράλληλα ότι το Υπουργείο του δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή του συστήματος «Park & Ride» σε όλες τις πόλεις και διαβεβαίωσε ότι σύντομα «θα δείτε και στη Λεμεσό τη λειτουργία του».

Όσον αφορά στο πιλοτικό έργο των έξυπνων φώτων που τοποθετήθηκαν στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φύλας, ανέφερε ότι υπήρξε θετική επίδραση στην κυκλοφορία, αλλά «ουσιαστική βελτίωση θα γίνει με την ολική εφαρμογή έξυπνων φώτων τροχαίας παγκύπρια». Υπέδειξε ότι πρόκειται για ένα μεσοπρόθεσμο μέτρο, που θα χρειαστεί 2 με 3 χρόνια να εφαρμοστεί, ενώ τώρα γίνεται η προετοιμασία για την προσφοροδότηση του.

Σε σχέση με τα όσα συζητήθηκαν στο Δήμο Μέσα Γειτονιάς και συγκεκριμένα στο αίτημα για κατασκευή υπέργειας σύνδεσης των οδών Κωστή Παλαμά και Έλλης Λαμπέτη, προς αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στον κυκλικό κόμβο Μέσα Γειτονιάς, ο Υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι έχουν εκφραστεί ενδοιασμοί από τα αρμόδια τμήματα σε θέματα οδικής ασφάλειας και επηρεασμού οικιστικής περιοχής.

«Έχουμε συμφωνήσει με τον Δήμαρχο ότι θα το ξανασυζητήσουμε εντός των επόμενων 2,3 μηνών και εμείς θέλουμε να συζητήσουμε με όλους τους Δήμους πως διαχειριζόμαστε το θέμα της οδικής κυκλοφορίας στη Λεμεσό», είπε ο κ. Βαφεάδης.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Δώρος Αντωνίου δήλωσε πως τέθηκαν ενώπιον του Υπουργού «σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με το κυκλοφοριακό, που επηρεάζουν τις καθημερινές ανέσεις τόσο του Δήμου Μέσα Γειτονιάς όσο και της Λεμεσού γενικότερα».

«Είχαμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε στον Υπουργό τα προβλήματα και το ότι επιβάλλεται να βρεθούν λύσεις σήμερα, για έργα τα οποία υπάρχουν και συζητούνται για πολλά χρόνια και που πρέπει επιτέλους να μπουν στα σκαριά και να υλοποιηθούν», συμπλήρωσε.

Υπέδειξε παράλληλα ότι ένα σοβαρό πρόβλημα είναι η εμπλοκή των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών με το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου «πρέπει να γίνει ένας καλύτερος συντονισμός ώστε να γίνουμε πρακτικοί και αποτελεσματικοί, κάτι το οποίο βλέπουμε ότι δεν γίνεται μέχρι τώρα και επιβάλλεται να παρθούν αποφάσεις για να κινηθούμε γρήγορα».

Το κυκλοφοριακό, συνέχισε, δυστυχώς επηρεάζει χιλιάδες κόσμου καθημερινά, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να βρίσκουμε άμεσα λύσεις.

Πηγή:ΚΥΠΕ