Home Featured Για «παρακμή» των σχέσεων της Ρωσίας με ΗΠΑ-ΕΕ κάνει λόγο ο Πούτιν

Για «παρακμή» των σχέσεων της Ρωσίας με ΗΠΑ-ΕΕ κάνει λόγο ο Πούτιν

0
Για «παρακμή» των σχέσεων της Ρωσίας με ΗΠΑ-ΕΕ κάνει λόγο ο Πούτιν

Για «παρακμή» των σχέσεων της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά και την ελπίδα ότι θα επικρατήσει συν τω χρόνω η «λογική της συνεργασίας» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε μεταξύ άλλων δυτικές μυστικές υπηρεσίες ότι συνεργάζονται με «Ουκρανούς νεοναζί και συνεργούς τους» για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών χτυπημάτων στο έδαφος της Ρωσίας.

«Η Ρωσία θα ακολουθήσει μια ισορροπημένη πολυαξονική εξωτερική πολιτική»

Ο Ρώσος Πρόεδρος υποδέχθηκε κατά την παράδοση στην αίθουσα του Αλεξάνδρου στο Κρεμλίνο τους νέους πρέσβεις 17 κρατών και τους ευχήθηκε ότι «θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών» τους και της Ρωσίας, ενώ στη συνέχεια προήδρευσε συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου εμφανίστηκε πλαισιωμένος από τους επικεφαλής των τεσσάρων επαρχιών της Ουκρανίας, που η Μόσχα έχει ανακηρύξει ρωσικό έδαφος, τις περιφέρειες Ντονιέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνας και Ζαπαρόζιε.

«Οι σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ, από τις οποίες εξαρτάται ευθέως η παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα, βρίσκονται δυστυχώς σε βαθιά κρίση, βάση της οποίας είναι οι θεμελιωδώς διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαμόρφωση της σύγχρονης παγκόσμιας τάξης», είπε ο Β. Πούτιν απευθυνόμενος στη νέα Πρέσβειρα των ΗΠΑ, Λιν Τρέισι. Ακόμη, είπε ότι «η χρήση από τις ΗΠΑ τέτοιων εργαλείων στην εξωτερική τους πολιτική, όπως η υποστήριξη των λεγόμενων έγχρωμων επαναστάσεων, η υποστήριξη του πραξικοπήματος στο Κίεβο το 2014, οδήγησε σε τελική ανάλυση στη σημερινή ουκρανική κρίση και συνέβαλε περαιτέρω αρνητικά στην παρακμή των ρωσοαμερικανικών σχέσεων».

Η Μόσχα, είπε ο Β. Πούτιν, πάντοτε τασσόταν και θα συνεχίσει να είναι υπέρ «της οικοδόμησης των ρωσοαμερικανικών σχέσεων αποκλειστικά και μόνο βάσει των αρχών της ισότητας, του σεβασμού της κυριαρχίας και των συμφερόντων του άλλου και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις».

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι πιθανώς ακόμη και ο νέος Πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, Ρομάν Γκαλαράγκ, «συμμερίζεται την άποψη ότι οι σχέσεις αυτής της Ένωσης με τη Ρωσία έχουν υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, προς μεγάλη μας λύπη».

Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι η αιτία αυτής της υποβάθμισης είναι το γεγονός ότι «αφήνοντας κατά μέρος την κύρια, αρχική αποστολή και λειτουργία της, την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και ολοκλήρωσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε την πρωτοβουλία μιας γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία».

Μάλιστα ο Β. Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλες οι ενέργειες που πλήττουν τις σχέσεις μας θα αποτελέσουν παρ’ όλ’ αυτά παρελθόν και θα κάνουμε τα πάντα, ώστε να τις αναπτύξουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και για τη Ρωσία και για τις οικονομίες των κρατών μελών της ΕΕ. Ελπίζουμε όντως ότι η λογική της αμοιβαίας συνεργασίας θα επικρατήσει συν τω χρόνω».

Αναφερόμενος γενικότερα στις διεθνείς εξελίξεις ο Β. Πούτιν εκτίμησε ότι «η κατάσταση στον κόσμο σήμερα δεν είναι εύκολη, έχουν συσσωρευθεί πολλές αντιθέσεις, οι οποίες κάποτε μοιάζουν ανεπίλυτες και συχνά εμποδίζουν την κανονική, παραγωγική αλληλεπίδραση μεταξύ των κρατών».

«Η Ρωσία είναι ανοικτή σε εποικοδομητικές εταιρικές σχέσεις με όλες τις χώρες χωρίς εξαίρεση. Δεν σκοπεύουμε να απομονωθούμε από κανέναν, δεν έχουμε προκατειλημμένες και πολύ περισσότερο εχθρικές προθέσεις έναντι οιουδήποτε και υπολογίζουμε ότι οι εταίροι μας θα τηρούν τις αρχές της ισότητας και της αμοιβαίας συνεκτίμησης των συμφερόντων στις σχέσεις τους μαζί μας», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος απευθυνόμενος στους νέους πρέσβεις και αναφερόμενος στο νέο δόγμα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

«Το κυριότερο είναι ότι η Ρωσία ως ανεξάρτητο και αύταρκες κράτος θα ακολουθήσει ενεργά μια ισορροπημένη πολυαξονική εξωτερική πολιτική, η οποία υπαγορεύεται από τις εγχώριες αναπτυξιακές μας προτεραιότητες και την επίγνωση της ιδιαίτερης ευθύνης για τη διατήρηση της παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας», είπε ο Β. Πούτιν στον σύντομο χαιρετισμό του προς τους ξένους πρέσβεις, σημειώνοντας ότι «η εμπειρία περισσότερων των 1000 ετών ανεξάρτητης κρατικής οντότητας, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και διαμορφωμένη επί πολλούς αιώνες ικανότητα να διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών λαών, εθνοτικών, θρησκευτικών και γλωσσικών ομάδων στο εκτεταμένο έδαφός της καθορίζουν την ιδιαίτερη θέση της Ρωσίας ως ξεχωριστού κράτους-πολιτισμού».

«Η χώρα μας θα συνεχίσει και εφεξής να ενεργεί ως ένα από τα κυρίαρχα και με κύρος κέντρα της παγκόσμιας πολιτικής και να εκπληρώνει την ιστορικά διαμορφωμένη αποστολή της για τη διατήρηση της παγκόσμιας ισορροπίας και την οικοδόμηση ενός πολυπολικού διεθνούς συστήματος, το οποίο παρέχει δυνατότητες ανάπτυξης στη βάση μιας ενοποιητικής, εποικοδομητικής ημερήσιας διάταξης», κατέληξε ο Ρώσος Πρόεδρος, ευχόμενος επιτυχία στη θητεία των νέων πρέσβεων, οι οποίοι ήδη εργάζονται κανονικά στη χώρα, έχοντας προηγουμένως επιδώσει τα διαπιστευτήριά τους στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αναφερόμενος ειδικά στη Δανία και στα 530 έτη των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, ο Β. Πούτιν είπε ότι οι δύο χώρες ήταν πάντοτε «καλοί γείτονες στη Βαλτική», όπου όμως σήμερα επικρατεί «ανησυχία», λόγω της δολιοφθοράς, που ανατίναξε τον Σεπτέμβριο του 2022 τους αγωγούς μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία NordStream 1 και 2. «Ελπίζουμε ότι η Δανία θα υποστηρίξει τις προτάσεις μας για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής για τον προσδιορισμό όλων των συνθηκών του συμβάντος», είπε μεταξύ άλλων ο Β. Πούτιν.

Συνεδρίαση για τις καταληφθείσες ουκρανικές επαρχίες

Αμέσως μετά την υποδοχή των ξένων πρέσβεων, ο Ρώσος Πρόεδρος συντόνισε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας με κεντρικό θέμα, όπως είπε, «να ενσωματωθούν το ταχύτερο αυτά τα ιστορικά ρωσικά εδάφη του Ντονμπάς, της Νοβορωσίας στο οικονομικό, νομικό, εκπαιδευτικό πεδίο της χώρας μας».

Μιλώντας ειδικά για τις συνθήκες ασφαλείας τόσο στις ουκρανικές αυτές επαρχίες, που διεκδικεί η Ρωσία, όσο και στο ρωσικό έδαφος, ο Β. Πούτιν διαπίστωσε ότι «τρομοκρατικές επιθέσεις πραγματοποιούνται τακτικά εναντίον εκπροσώπων των Αρχών και των υπηρεσιών προστασίας του νόμου, δημοσιογράφων, προσωπικοτήτων της κοινωνίας, καθηγητών σχολείων και πανεπιστημίων», εκτιμώντας ότι «οι νεοναζί και οι συνεργοί τους δρουν όχι μόνο στο έδαφος των νέων συνιστωσών οντοτήτων της [σ.σ. Ρωσικής] Ομοσπονδίας, αλλά διαπράττουν εγκλήματα και σε άλλες περιοχές».

«Υπάρχει κάθε λόγος να υποστηρίζουμε ότι για την προετοιμασία παρόμοιων δολιοφθορών και τρομοκρατικών ενεργειών έχουν ενεργοποιηθεί δυνατότητες τρίτων χωρών, δυτικών μυστικών υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Επισημαίνοντας ότι στις εν λόγω ουκρανικές επαρχίες η Μόσχα έχει κηρύξει καθεστώς στρατιωτικού νόμου, ο Β. Πούτιν υπογράμμισε ότι «ο εχθρός χρησιμοποιεί για να τρομάξει τους ανθρώπους παράνομα δίκτυα μη εξοντωμένα προς το παρόν, μεταξύ των οποίων διαφόρων ειδών νεοναζιστικές και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες».

Ακόμη, κάλεσε τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις τοπικές Αρχές «να δράσουν σκληρά και αποτελεσματικά, γιατί πρέπει να διασφαλιστεί αξιόπιστα ο έλεγχος της κατάστασης», καθώς «η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών στις νέες περιοχές όχι μόνο έκαναν τη συνειδητή ιστορική τους επιλογή και τάσσονται υπέρ της ενότητας με τη Ρωσία, αλλά και κάνουν με ειλικρίνεια και θάρρος το καθήκον τους, αποκαθιστούν την παραγωγή, αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους, εργάζονται σε νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε πόλεις και χωριά, στα όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου».

Γι’ αυτόν τον λόγο, «πρέπει να γνωρίζουν, να βλέπουν και να αισθάνονται ότι ολόκληρη η μεγάλη μας χώρα βρίσκεται πίσω τους και πρέπει να κάνουμε το παν για να τους προστατεύσουμε», κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ