Για πρώτη φορά στην ιστορία της η διάσκεψη για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών θα φιλοξενήσει Μεσογειακό Περίπτερο. Η 27η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ στις 6-18 Νοεμβρίου. Στο επίκεντρο οι επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η περιοχή της Μεσογείου και οι καινοτόμες λύσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί για την κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Ένωσης για τη Μεσόγειο, το λεγόμενο Mediterranean Pavilion, θα βρίσκεται στην περιοχή Blue του COP 27 και θα φιλοξενήσει πολλές εκδηλώσεις και συναντήσεις και θα προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη αυτών των σοβαρών προκλήσεων της Μεσογείου.

Το Mediterranean Pavilion έχει σχεδιαστεί ως χώρος για φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, φορείς της κοινωνίας των πολιτών και άλλους.

Στο περίπτερο θα βρίσκεται επίσης και το ανεξάρτητο δίκτυο μεσογειακών εμπειρογνωμόνων για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή (MedECC) για επιστημονικές συμβουλές.

Το MedECC συγκεντρώνει περισσότερους από 600 επιστήμονες από 35 χώρες και δημοσίευσε το 2019 την πρώτη έκθεση επιστημονικής αξιολόγησης για τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής και κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου.

Η Μεσόγειος είναι η δεύτερη περιοχή που αντιμετωπίζει την ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη (20% ταχύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο).

Πηγή:ΚΥΠΕ