X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ αυξημένη κατά 33% από το 2018 χορηγία των κομμάτων περιλαμβάνει και...

Η αυξημένη κατά 33% από το 2018 χορηγία των κομμάτων περιλαμβάνει και χορηγία για τις Προεδρικές, λέει ο ΥΠΟΙΚ

Από τον προϋπολογισμό του 2018 η τακτική χορηγία που δινόταν στα κόμματα και η έκτακτη χορηγία που αφορούσε τη χρηματοδότηση των κομμάτων για τη διεξαγωγή των εκάστοτε εκλογών ενοποιήθηκαν και αυξήθηκαν κατά 33%, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, με αφορμή ερώτημα που τέθηκε κατά την τελευταία διακαναλική συνέντευξη των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές, κατά πόσο η κρατική χρηματοδότηση των κοινοβουλευτικών καλύπτει και δαπάνες προεδρικών εκλογών.

Ο κ. Πετρίδης, είπε ότι μέχρι το 2016, στον εκάστοτε Προϋπολογισμό περιλαμβανόταν σαφής διαχωρισμός της χορηγίας που δινόταν στα κοινοβουλευτικά κόμματα, σε τακτική χορηγία, η οποία κυμαινόταν σε €4 εκ., εξαιρουμένου του ποσού που αντιστοιχεί στη μίσθωση υπηρεσιών των κοινοβουλευτικών συνεργατών και σε έκτακτη χορηγία, η οποία ανερχόταν σε €2,6 εκ. και αφορούσε τη χρηματοδότηση των κομμάτων για τη διεξαγωγή των εκάστοτε εκλογών.

Στον Προϋπολογισμό του 2017, η χορηγία συνέχισε να διαχωρίζεται, αλλά περιλήφθηκε πρόσθετη παράγραφος στη σχετική Σημείωση, η οποία προέβλεπε, ότι ποσό ύψους €2,6 εκ. θα παραχωρείτο για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Με τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2018 έγινε ενοποίηση των δύο χορηγιών με την πρόνοια της χορηγίας να ανέρχεται σε €6,7 εκ. ανά έτος. Έκτοτε, η χορηγία προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα καθορίστηκε στα €6,7 εκ. ετησίως, ανεξαρτήτως εάν διεξάγονταν εκλογές ή όχι.

“Επί της ουσίας, το 2018 όχι μόνο ενοποιήθηκαν οι χορηγίες, αναντίλεκτα περιλαμβάνοντας και τη χορηγία για τις Προεδρικές Εκλογές, αλλά η συνολική χορηγία αυξήθηκε, αφού η χορηγία για τις εκλογές των €2,6 εκ. που δινόταν σε μια πενταετία μόνο δύο φορές (Βουλευτικές και Προεδρικές) αποφασίστηκε να δίνεται ετησίως ενσωματωμένη με την τακτική χορηγία”, αναφέρει στη δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών.

Έτσι, “η συνολική χορηγία, αυξήθηκε δηλαδή κατά 33% και ανέρχεται πλέον σε €33,5 εκ. σε μια πενταετία, σε σύγκριση με €25,2 εκ. με την προ του 2018 ρύθμιση. Είναι γι΄αυτό άλλωστε τον λόγο που ως Υπουργός Οικονομικών απέρριψα τον Αύγουστο του 2022 αίτημα κομμάτων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως δοθεί έκτακτη χορηγία δια το έτος των εκλογών του 2023”, σημειώνει.

Ο κ. Πετρίδης υπογραμμίζει ότι “κατ’ ουδένα λόγο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο ισχυρισμός κοινοβουλευτικών κομμάτων ότι η κρατική χορηγία δεν περιλαμβάνει χορηγία για τις προεδρικές  εκλογές. Την περιλαμβάνει”.

Επιπλέον, ο Υπουργός αναφέρει ότι το 2021, έτος διεξαγωγής εκλογών, η Βουλή αφαίρεσε από τον Προϋπολογισμό σημείωση ότι το 50% της χορηγίας θα δινόταν πριν και το 50% μετά τις εκλογές, σημείωση που είχε περιληφθεί από την Κυβέρνηση, και προχώρησε σε καταβολή στα κοινοβουλευτικά κόμματα, από τις αρχές του έτους, του πλήρους διαθέσιμου ποσού της χορηγίας.

Με την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου 2021 και την είσοδο νέων πολιτικών κομμάτων στη Βουλή και αντίστοιχα τη μη εξασφάλιση κοινοβουλευτικής έδρας από άλλα, καθώς και διαφοροποίηση των κοινοβουλευτικών ποσοστών, το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα επί ερωτημάτων που έθεσε ο Γενικός Ελεγκτής, ενημέρωσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε ανάκτηση της χορηγίας που παραχωρήθηκε στις αρχές του έτους και σε επαναϋπολογισμό των ποσών που αναλογούν στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Για σκοπούς διευκόλυνσης της διαδικασίας ανάκτησης, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε υπολογισμό των χρηματικών ποσών που πρέπει να ανακτηθούν και τον τρόπο ανακατανομής τους και ενημέρωσε σχετικά τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο κ. Πετρίδης αναφέρει ότι κατόπιν συζήτησης του θέματος σε Σύσκεψη Αρχηγών των Κομμάτων, αποφασίστηκε ότι η Βουλή δεν θα προχωρούσε σε οποιεσδήποτε ενέργειες προς ανάκτηση και ανακατανομή των ποσών. Το ΥΠΟΙΚ ζήτησε από τα επηρεαζόμενα κόμματα, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη την επιστροφή στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας της διαφοράς που προέκυψε από τη λανθασμένη κατανομή εκ μέρους της Βουλής.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το ΑΚΕΛ επέστρεψε το ποσό που του αντιστοιχούσε, το ΔΗΚΟ και η Συμμαχία Πολιτών εξέφρασαν τη διαφωνία τους και η Αλληλεγγύη απέστειλε αίτημα για μείωση του ανακτηθέντος ποσού. Η ΔΗΠΑ δεν έχει λάβει κρατική χορηγία για το 2021. Ακολούθως, το Υπουργείο Οικονομικών προέβη σε μια σειρά ενεργειών, αποσκοπώντας στην επιστροφή των υπερπληρωμών της χορηγίας, και απευθύνθηκε εκ νέου στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για την παροχή νομικής συμβουλής αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού του όλου ζητήματος, ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. “Η θέση του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι τα ποσά πρέπει να επιστραφούν”, καταλήγει ο Υπουργός στη δήλωσή του.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share