X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΗ ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στη συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με Ειδικό Αντιπρόσωπο ΓΓ...

Η ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στη συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με Ειδικό Αντιπρόσωπο ΓΓ των ΗΕ

Την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών, ως βάση για την εξεύρεση τρόπων προώθησης της πολιτικής διαδικασίας για εξεύρεση λύση στο Κυπριακό, συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε σήμερα στο Προεδρικό με τον Κόλιν Στιούαρτ, λίγο πριν τη μετάβαση του κ. Στιούαρτ στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Στιούαρτ είπε πως είχαν μια πολύ καλή συνάντηση κατά την οποία τον ευχαρίστησε για τη στήριξη των Ελληνοκυπρίων προς τους Τουρκοκύπριους κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών στα κατεχόμενα πριν λίγες μέρες.

Ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε πως με τη βοήθεια αυτή καταδεικνύεται το βασικό σημείο για την Κύπρο που αφορά την αλληλεγγύη μεταξύ των Κυπρίων, όταν στη δεδομένη στιγμή υπήρξε η άμεση και αναμφίβολη βοήθεια από τους Ελληνοκύπριους προς τους Τουρκοκύπριους.

Ο κ. Στιούαρτ ανέφερε, στη συνέχεια, ότι κατά τη συνάντηση τους συζήτησαν την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον κόσμο ως θεμέλιο για την εξεύρεση τρόπου, ώστε να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

Επεσήμανε ότι συζήτησαν, επίσης, πως το θέμα της εμπιστοσύνης έχει πάρει λανθασμένη κατεύθυνση και χωρίς εμπιστοσύνη θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει η διαδικασία.

Σε ερώτηση αν το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στα Βαρώσια θα περιληφθεί στην έκθεση του ΓΓ των ΗΕ, ο κ. Στιούαρτ απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι όλες οι εξελίξεις επί του εδάφους καταγράφονται με λεπτομέρεια στις εκθέσεις του ΓΓ και προσθέτοντας ότι η αντίδραση των ΗΕ εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σε γραπτή του δήλωση για τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, είπε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της ετοιμασίας των εξαμηνιαίων εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον ερχόμενο Ιούλιο.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέπτυξε τις σταθερές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και εξέφρασε τη λύπη του για την απόρριψη των προτάσεών του για υιοθέτηση τολμηρών μέτρων οικοδόμησης  εμπιστοσύνης που θα δημιουργούσαν το κατάλληλο κλίμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε.

Ο κ. Πελεκάνος σημείωσε, τέλος, ότι ο Πρόεδρος τόνισε την έντονη ανησυχία του από τα νέα τετελεσμένα που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά και την απαράδεκτη ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης και όσων την εκπροσωπούν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share