X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Αντιπρόεδρος ΗΠΑ διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Φιλιππινών για την τήρηση των αμυντικών...

Η Αντιπρόεδρος ΗΠΑ διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Φιλιππινών για την τήρηση των αμυντικών δεσμεύσεων της Ουάσιγκτον

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, δήλωσε σήμερα μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φερδινάνδο Μάρκος Τζούνιορ, ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι μακρόχρονη και διαρκής, ενώ η δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ασφάλεια της χώρας παραμένει σταθερή.

Μετά τη συνάντηση που έγινε στο προεδρικό μέγαρο, ο Πρόεδρος Μάρκος δήλωσε επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν ισχυρές και σημαντικές.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η τριήμερη επίσκεψη της Χάρις περιλαμβάνει μία επίσκεψη στα νησιά Παλαουάν που βρίσκονται στην άκρη της Νότιας Σινικής Θάλασσςα, ενώ επιβεβαιώνει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε μία απόφαση που έλαβε το Διεθνές Δικαστήριο το 2016, ακυρώνοντας τις επεκτατικές βλέψεις της Κίνας στη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή.

“Η Αντιπρόεδρος υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για την τήρηση των διεθνών κανόνων και του εθιμικού δικαίου, επειδή αναγνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχουν στην καθημερινή ζωή του λαού των Φιλιππίνων”, τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος.

 Το Πεκίνο διεκδικεί μερικές περιοχές στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των νησιών Παλαουάν, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, επικαλούμενο κινεζικούς ιστορικούς χάρτες. Η απόφαση του 2016 από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναφέρει ότι οι κινεζικές διεκδικήσεις δεν έχουν νομική βάση, δίνοντας μία δικαστική νίκη στη Μανίλα.

Ωστόσο, οι Φιλιππίνες δεν κατάφεραν να επιβάλουν την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, ενώ από τότε έχουν καταθέσει εκατοντάδες διαμαρτυρίες για τις παραβιάσεις των θαλάσσιων συνόρων τους από την Κινεζική Ακτοφυλακή, αλλά και από τον μεγάλο αλιευτικό στόλο της Κίνας.

Η Χάρις είναι η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που επισκέπτεται τις Φιλιππίνες, δρομολογώντας μία δραστική θετική αντιστροφή στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, που επιδεινώθηκαν από την εχθρότητα του πρώην προέδρου Ροντρίκο Ντουτέρτε απέναντι στην Ουάσινγκτον, αλλά και την αποδοχή των θέσεων του Πεκίνου από τον ίδιο.

Η Ουάσινγκτον και οι Φιλιππίνες προχωρούν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την Ενισχυμένη Αμυντική Συνεργασία (EDCA). Η συμφωνία αυτή χρονολογείται από την προεδρία Ομπάμα, ενώ η εφαρμογή της εξασθένησε την περίοδο της προεδρίας Ντουτέρτε.

Η EDCA επιτρέπει στις ΗΠΑ να διατηρούν στρατιωτική παρουσία στην πρώην αμερικανική αποικία, χωρίς ωστόσο αυτή να έχει μόνιμο χαρακτήρα. Οι μονάδες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αναπτύσσονται σε κυλιόμενη χρονικά βάση για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για τη διεξαγωγή ναυτικών επιχειρήσεων θαλάσσιας ασφάλειας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις έπειτα από αμοιβαία συμφωνία με τις Φιλιππίνες.

Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει στην αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της  EDCA από τις υπάρχουσες πέντε “προκειμένου να εμβαθύνουμε μαζί τη συνεργασία μας”, όπως δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει διαθέσει 82 εκατομμύρια δολάρια για την ολοκλήρωση 21 προγραμμάτων στις πέντε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων Μπαρτόλομε Μπακάρο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν προτείνει, τη συμμετοχή άλλων πέντε βάσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας EDCA, συμπεριλαμβανομένης και μιας στρατιωτικής βάσης στα νησιά Παλαουάν.

Η Χάρις έχει προγραμματιστεί να έχει αύριο συνάντηση με αξιωματικούς της ακτοφυλακής και να επισκεφτεί ένα σκάφος στα Παλαουάν, ενώ θα μιλήσει “για τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως επίσης και για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας”.

Πέραν της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, η επίσκεψη έχει ως στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία της Ουάσινγκτον με τις Φιλιππίνες σε μία ευρεία σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης δράσης για το κλίμα, την πυρηνική συνεργασία, την ασφάλεια των τροφίμων, την ψηφιακή οικονομία, την υγεία, αλλά και τη συνεργασία στην θάλασσα, όπως εξήγησε ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share