X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ απόφαση ΕΔΑΔ για υπόθεση Θ. Νικολάου συγκρούεται με θέση Γενικής Εισαγγελίας...

Η απόφαση ΕΔΑΔ για υπόθεση Θ. Νικολάου συγκρούεται με θέση Γενικής Εισαγγελίας και είναι δεσμευτική, λέει ο Α. Δημητριάδης

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση Θανάση Νικολάου έρχεται σε σύγκρουση με τη θέση της Γενικής Εισαγγελίας και είναι δεσμευτική για την Κύπρο, ανέφερε τη Δευτέρα σε ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης.

Όπως αναφέρει ο κ. Δημητριάδης, η ποινική έρευνα για την υπόθεση του θανάτου του Θανάση Νικολάου αποτελεί χειροπιαστό παράδειγμα γιατί το σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης στην Κύπρο πρέπει να αλλάξει, προσθέτοντας πως με συνταγματική αναθεώρηση, οι αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα, από τη μια ως νομικού συμβούλου της κυβέρνησης και από την άλλη υπεύθυνου για την ποινική δίωξη, πρέπει να διαχωριστούν.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση που προκάλεσε τόσο ανθρώπινο πόνο, η Αστυνομία κάτω από την εποπτεία της Γενικής Εισαγγελίας έκανε την ποινική έρευνα για τον Θανάση, δεν βρήκε όμως στοιχεία ότι υπήρξε εγκληματική πράξη και συμπέρανε ότι ήταν αυτοκτονία, συνεχίζει ο ανεξάρτητος υποψήφιος, συμπληρώνοντας πως το ΕΔΑΔ αποφάσισε το αντίθετο, κρίνοντας ανεπαρκή την έρευνα αυτή και παρόλη την υποστήριξή της που έγινε από την Γενική Εισαγγελία, δικαίωσε την μάνα Ανδριάνα Νικολάου και τους συγγενείς.

«Τώρα η Γενική Εισαγγελία καλείται να κάνει το αντίθετο από τη δική της γνωμάτευση! Πώς μπορεί, όμως να κάνει αποτελεσματική ποινική διερεύνηση της υπόθεσης όταν απέτυχε προηγουμένως να το πράξει;», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, η απόφαση του ΕΔΑΔ βρίσκεται σε σύγκρουση με τη θέση της Γενικής Εισαγγελίας, η οποία προσπάθησε να υπερασπιστεί τις πράξεις της, και είναι δεσμευτική για την Κύπρο, με την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να απαιτεί τη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μην γίνει ξανά κουκούλωμα.

«Συμφωνώ και προσυπογράφω τη θέση της οικογένειας του Θανάση που, με ανοιχτή επιστολή της προς όλους τους υποψηφίους για την Προεδρία, ζητά το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα. Το ζήτημα αυτό βρίσκεται στις πρώτες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου μου στην περίπτωση που εκλεγώ», λέει ο κ. Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει επίσης πως έδωσε για δεκαετίες αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ΕΔΑΔ, βίωσε τον πόνο των ανθρώπων που αδικήθηκαν και στέκει με σεβασμό δίπλα στην Ανδριάνα Νικολάου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share