Home Featured Η Βουλγαρία αποκτά πρόσβαση σε τουρκικούς τερματικούς σταθμούς LNG για 13 χρόνια

Η Βουλγαρία αποκτά πρόσβαση σε τουρκικούς τερματικούς σταθμούς LNG για 13 χρόνια

0
Η Βουλγαρία αποκτά πρόσβαση σε τουρκικούς τερματικούς σταθμούς LNG για 13 χρόνια

Η βουλγαρική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz και η τουρκική κρατική ενεργειακή εταιρεία Botas υπέγραψαν συμφωνία την Τρίτη που παρέχει στη Βουλγαρία πρόσβαση στους τουρκικούς τερματικούς σταθμούς LNG για 13 χρόνια.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ρόσσεν Χριστόβ, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, είπε ότι αυτή η συμφωνία εξασφαλίζει τη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από όλους τους παγκόσμιους παραγωγούς και εκφόρτωσής του στην Τουρκία.

Ο Χριστόβ χαρακτήρισε την υπογραφή ιστορική στιγμή.

«Το προηγούμενο έτος, είχαμε σοβαρά προβλήματα με τις προμήθειες LNG ακριβώς λόγω της έλλειψης υποδομής. Τώρα, μαζί με τους συναδέλφους μας από την Τουρκία, λύνουμε αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Χριστόβ.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος επίσης παρευρέθηκε στην υπογραφή, εξέφρασε την ικανοποίησή του που το θέμα που συζητήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Δεκέμβριο μετατρέπεται τώρα σε συγκεκριμένα βήματα. «Σήμερα, υπογράψαμε ένα πρωτόκολλο που θα αναπτύξει τη συνεργασία για το φυσικό αέριο μεταξύ των δύο χωρών και θα ενισχύσει τις σχέσεις μας», είπε ο Ντονμέζ.

Επεσήμανε ότι η συμφωνία θα βελτιώσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην περιοχή των Βαλκανίων. Η ετήσια μεταφορά φυσικού αερίου θα είναι 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η συμφωνία παρέχει στη Βουλγαρία πρόσβαση σε πέντε τουρκικούς τερματικούς σταθμούς LNG. Η χωρητικότητα, η οποία κατοχυρώνεται στο έγγραφο, είναι διαθέσιμη και μπορεί να αυξηθεί, πρόσθεσε ο Ντονμέζ.

Πηγή:KYΠΕ