Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ H Βουλγαρία θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς ιατρούς μάχης, λέει ο Ταγκάρεφ

H Βουλγαρία θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς ιατρούς μάχης, λέει ο Ταγκάρεφ

0
H Βουλγαρία θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς ιατρούς μάχης, λέει ο Ταγκάρεφ

Ο Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Τόντορ Ταγκάρεφ ενημερώθηκε από το Κοινοβούλιο την Πέμπτη σχετικά με τα σχέδια της χώρας να συμμετάσχει σε μια συμφωνία της ΕΕ για την παροχή 1 εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία και την εκπαίδευση ιατρών μάχης για να βοηθήσουν την Ουκρανία. Ο Ταγκάρεφ υπενθύμισε ότι η 48η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την εκπαίδευση στη Βουλγαρία έως και 60 Ουκρανών στρατιωτικών ως ιατρών μάχης κάθε χρόνο.

Προσέθεσε ότι η Βουλγαρία πρότεινε στον Ουκρανό εκπρόσωπο στην έδρα της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ για την υποστήριξη της Ουκρανίας να πραγματοποιηθεί η εν λόγω εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η Βουλγαρία θα συμμετάσχει σε σχέδιο για κοινή προμήθεια πυρομαχικών, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας αναφορικά με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή 1 εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία. Της κίνησης αυτής θα προηγηθεί κυβερνητική απόφαση και η υπογραφή συμφωνίας, η οποία προετοιμάζεται από το Συμβούλιο των Υπουργών.

Σύμφωνα με τον Ταγκάρεφ, η συμμετοχή σε τέτοια έργα έχει πλεονεκτήματα. Από πολιτική άποψη, η Βουλγαρία θα επιδείξει υποστήριξη στη νέα τομεακή πολιτική της ΕΕ για κοινούς διαγωνισμούς προμηθειών στον τομέα της άμυνας, η οποία αποσκοπεί στην προώθηση της αμυντικής συνεργασίας μακροπρόθεσμα. Ο Ταγκάρεφ δήλωσε ότι αυτό θα δώσει την ευκαιρία να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις της Βουλγαρίας μέσω προσφορών για την προμήθεια πυρομαχικών τα οποία το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας δεν παράγει επί του παρόντος.

Ένα άλλο πλεονέκτημα αφορά στο δυνητικά χαμηλότερο κόστος για μεγαλύτερες παραγγελίες και την απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Οι κοινές προμήθειες θα εξαλείψουν τον πιθανό ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών και θα δώσουν έναν σαφή ορίζοντα στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία για τις προγραμματισμένες επενδύσεις προς την επέκταση των υφιστάμενων και την κατασκευή νέων παραγωγικών δυνατοτήτων, δήλωσε ο Ταγκάρεφ.

Είπε επίσης ότι η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο σχέδιο θα παρέχει πρόσβαση σε οικονομικά κίνητρα για τις χώρες παραγωγής. Σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ θα εκταμιευθούν μέχρι τα μέσα του 2025, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή νέων παραγωγικών δυνατοτήτων για την αμυντική βιομηχανία.

Ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Βουλγαρία δεν θα συμμετάσχει στη μεταφορά βλημάτων των 155 χιλιοστών προς την Ουκρανία από τα υπάρχοντα αποθέματα, καθώς δεν διαθέτει τέτοια πυρομαχικά, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας να αναθέσει σε βουλγαρικές εταιρείες την παραγωγή αυτού του τύπου πυρομαχικών.

Σχετικά με τους τρόπους χρηματοδότησης της βοήθειας, ο Ταγκάρεφ δήλωσε ότι αυτό γίνεται μέσω κεφαλαίων εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, στα οποία οι χώρες της ΕΕ καταβάλλουν εισφορές. Η συνεισφορά της Βουλγαρίας είναι λίγο κάτω από 0,5%.

Πηγή:ΚΥΠΕ