Home Featured Η Βουλγαρία μπορεί να είναι ηγέτης στα Βαλκάνια στα προηγμένα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, είπε ο Πρόεδρος Ράντεφ

Η Βουλγαρία μπορεί να είναι ηγέτης στα Βαλκάνια στα προηγμένα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, είπε ο Πρόεδρος Ράντεφ

0
Η Βουλγαρία μπορεί να είναι ηγέτης στα Βαλκάνια στα προηγμένα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, είπε ο Πρόεδρος Ράντεφ

Η Βουλγαρία μπορεί να είναι ηγέτης στα Βαλκάνια στα προηγμένα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, βασισμένη στους φυσικούς πόρους που έχει στη διάθεσή της, είπε ο Πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ σε διάσκεψη Τύπου στο Σαρμ ελ Σέιχ στην Αίγυπτο, τη Δευτέρα, μετά την τελετή έναρξης της 27ης Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27). Πάνω από 100 ηγέτες από όλο τον κόσμο παρευρεθήκαν στη Σύνοδο.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Ράντεφ συμμετείχε στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μετά από πρόσκληση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Ο Ράντεφ τόνισε ότι η Βουλγαρία μπορεί να παράγει “την ενέργεια του μέλλοντος”, πράσινο υδρογόνο, καθώς η χώρα του έχει όλα τα απαραίτητα προαπαιτούμενα για αυτό, όπως οι φυσικοί πόροι, το επιστημονικό δυναμικό και την τεχνολογία. Η Βουλγαρία μπορεί να είναι ηγέτης στην αποθήκευση ενέργειας αν προσπαθήσει να αναπτύξει τέτοια έργα, με τον καλύτερο και πιο οικολογικά αποδεκτό τρόπο, είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα ανακτά την επιρροή της στην περιοχή των Βαλκανίων. Σύμφωνα με τον Ράντεφ, η έναρξη της διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας την 1η Οκτωβρίου, και η μεγάλη υποστήριξη που έλαβε η Βουλγαρία γι’ αυτήν, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τον αυξανόμενο ρόλο της Βουλγαρίας.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος σημείωσε ότι η επίπτωση των οικονομικών δραστηριοτήτων στην κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρή αλλαγή. Πρόσθεσε ότι, με τις μεγάλες φιλοδοξίες της, η Ευρώπη ηγείται στον δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα, αλλά αυτή η μετάβαση πρέπει να είναι καλά μελετημένη, ομαλή και κοινωνικά και οικονομικά δίκαιη, ώστε να βελτιώνει την ευημερία των ανθρώπων και όχι το αντίθετο. Σύμφωνα με τον Ράντεφ, αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση του σημερινού κόσμου και η Σύνοδος COP27 θα το συζητήσει.

Αργότερα τη Δευτέρα, ο Ράντεφ θα συναντηθεί με τον Μοχάμεντ Αλ Μενφί, Πρόεδρο του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια θα παρευρεθεί σε μία παρουσίαση υψηλού επιπέδου για την πρωτοβουλία GR-ECO Islands, μετά από πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την Τρίτη, ο Ράντεφ θα προβεί σε δηλώσεις στην COP27 και θα συμμετέχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα “Επενδύοντας στο Μέλλον της Ενέργειας”.

Πηγή:ΚΥΠΕ