X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Δανία επιδιώκει την ενότητα της ΕΕ για την αποστολή αιτητών ασύλου...

Η Δανία επιδιώκει την ενότητα της ΕΕ για την αποστολή αιτητών ασύλου στο εξωτερικό

Η Δανία σκοπεύει να συνεργαστεί με άλλες χώρες της ΕΕ για τη μεταφορά αιτητών ασύλου σε κέντρα εκτός Ευρώπης και έχει αναστείλει τις συνομιλίες με τη Ρουάντα καθώς δεν σχεδιάζει πλέον να προχωρήσει μόνη της, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Μετανάστευσης της χώρας.

Τα σχέδια της σκανδιναβικής χώρας, που ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά από την προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, αφορούν στη μεταφορά των ατόμων που ζητούν άσυλο στη Δανία σε κέντρα υποδοχής εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ διεκπεραιώνονται τα αιτήματά τους.

Ένας νόμος που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2021 δεν διευκρίνιζε ποια χώρα θα φιλοξενούσε το κέντρο, αλλά ανέφερε ότι οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να παραμείνουν εκεί ακόμη και αφού τους χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν με τη Ρουάντα και άλλες χώρες, αλλά τώρα έχουν ανασταλεί μετά την εγκατάσταση μιας νέας αριστερής δεξιάς κυβέρνησης τον Δεκέμβριο με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Δεν διεξάγουμε καμία διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή για την ίδρυση δανικού κέντρου υποδοχής στη Ρουάντα», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ένταξης Κάαρε Ντουμπβάντ στην εφημερίδα Altinget.

«Πρόκειται για μια νέα κυβέρνηση. Έχουμε ακόμα τις ίδιες φιλοδοξίες, αλλά έχουμε διαφορετική διαδικασία», είπε.

Το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης προβλέπει τη δημιουργία κέντρου υποδοχής εκτός Ευρώπης «σε συνεργασία με την ΕΕ ή μια σειρά από άλλες χώρες».

Η αλλαγή είναι ένα θέμα για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν απορρίψει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή συνεργασία, κρίνοντάς την αργή και προβληματική.

«Ενώ η ευρύτερη προσέγγιση έχει επίσης νόημα για εμάς, (η αλλαγή της γνώμης της Δανίας) οφείλεται ακριβώς στο ότι υπήρξε κίνηση για το θέμα μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών», είπε ο Ντουμπβάντ.

«Υπάρχουν πολλοί τώρα που πιέζουν για μια αυστηρότερη πολιτική ασύλου στην Ευρώπη», είπε.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντώνται στη Στοκχόλμη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου.

Αυτές οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στον τρόπο επιτάχυνσης της διαδικασίας επιστροφής των μεταναστών χωρίς έγγραφα στη χώρα καταγωγής τους σε περιπτώσεις αποτυχίας της αίτησης τους για άσυλο.

Η μεταναστευτική πολιτική της Δανίας έχει επηρεαστεί από την ακροδεξιά για περισσότερα από 20 χρόνια.

Ακόμη και η Πρωθυπουργός Μέττε Φρεντέρικσεν, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, έχει ακολουθήσει μια πολιτική «μηδενικού προσφυγικού» από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2019.

Η Κοπεγχάγη έχει εφαρμόσει όλα αυτά τα χρόνια μια σειρά από πρωτοβουλίες για να αποθαρρύνει τους μετανάστες και έκανε πιο δύσκολη την απόκτηση της δανικής υπηκοότητας.

Το 2020, έγινε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που απέσυρε άδειες παραμονής από Σύρους από τη Δαμασκό, κρίνοντας ότι η κατάσταση εκεί ήταν πλέον αρκετά ασφαλής για να επιστρέψουν.

 Πηγή:KYΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share