X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΗ δραστηριότητα του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών

Η δραστηριότητα του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών

Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης επικράτησαν στο 1’ γύρο των Προεδρικών Εκλογών της Κυριακής.

Εκτός μάχης έμεινε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σύμφωνα με τα τελικά παγκύπρια αποτελέσματα, ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε 32,04% των ψήφων (127.305 ψήφοι) ακολουθούμενος από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη με 29,60% (117.627). Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Αβέρωφ Νεοφύτου έλαβε 26,11% των ψήφων (103.755).

Την τέταρτη θέση έλαβε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου με 6,04% των ψήφων (24.002) ακολουθούμενος από τον Αχιλλέα Δημητριάδη με  2.,04% (8.124), τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη με 1,59% (6.321), τον Γιώργο Κολοκασίδη με 1,33% (5.284), τον Αλέξιο Σαββίδη με 0,60% (2.393), τον Χαράλαμπο Αριστοτέλους με  0,22% (866), την Τσελεστίνα Ντε Πέτρο με 0,14% (574), τον Ανδρόνικο Ζερβίδη με 0,09% (341), την Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός με 0,08% (331), τον Ανδρέα Ευστρατίου με 0,08% (299) και τον Λουκά Σταύρου με 0,04% (165).

Από τους 561.273 εγγεγραμμένους εκλογείς ψήφισαν 404.403 (72,05%). Η αποχή ήταν 156.870 άτομα ή 27.95%. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 397.387 ή 98,27%, τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 5.346 ή 1,32%  και τα λευκά ήταν 1.670 ή 0,41%.

Η τελική προσέλευση στις προεδρικές εκλογές του 2023 ανήλθε στο 72%, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δηλαδή στα ίδια περίπου ποσοστά με τις εκλογές του 2018.

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η τελική προσέλευση στις κάλπες ανήλθε στο 72%  σε σχέση με 71,9% στις προεδρικές εκλογές του 2018 και 65,7% στις βουλευτικές εκλογές του 2021,

Όπως είπε, 402.022 πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στο μεταξυ, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νωρίτερα χθες ανέφερε ότι αν θέλουμε να μετατρέψουμε τις προεδρικές εκλογές σε πραγματική γιορτή της δημοκρατίας, δεν θα πρέπει κανένας να μείνει αδιάφορος, εκφράζοντας παράλληλα τα συναισθήματα του για την τελευταία προεδρική του θητεία.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ανέφερε πως «λέγεται ότι σήμερα είναι γιορτή της δημοκρατίας. Δεν θα διαφωνήσω καθόλου, αλλά αν θέλουμε να τη μετατρέψουμε σε πραγματική γιορτή της δημοκρατίας, δεν θα πρέπει κανένας να μείνει αδιάφορος, δεν θα πρέπει κανένας να απέχει από αυτό το δικαίωμα που το Σύνταγμα του έδωσε, έτσι ώστε να λειτουργεί κατά τον ισχυρότερο δυνατόν βαθμό η βούληση του λαού και όχι η βούληση εκείνων μόνον που συμμετέχουν».

Στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού αύριο, Δευτέρα θα τεθεί η επόμενη ημέρα, μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, με τον Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου να δηλώνει ότι η όποια απόφαση του κόμματος θα ληφθεί συλλογικά.

Ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος έμεινε εκτός του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, είχε το απόγευμα συνάντηση με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια προέβη σε δηλώσεις στο εκλογικό του επιτελείο πλασιούμενος από τη σύζυγό του Μαρία Σελίπα, στενούς του συνεργάτες και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα είναι «απολύτως σεβαστό». Είπε ακόμη ότι συνεχάρη τους δύο ανθυποψηφίους του, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη, οι οποίοι πέρασαν στην επαναληπτική εκλογή της ερχόμενης Κυριακής.

«Δώσαμε έναν σκληρό αγώνα στις πλέον αντίξοες πολιτικά συνθήκες. Φέραμε ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά στο ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές και παίρνοντας και περισσότερες ψήφους από ό,τι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Δεν ήταν όμως αρκετό», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Έκκληση, «τη μάχη αυτή να τη δώσουμε όλοι μαζί», έκανε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ψες. «Την Κυριακή μίλησε ο λαός. Η ετυμηγορία του ήταν σαφής και τιμά τόσο εμένα, όσο κι όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου», δήλωσε.

Πλαισιωμένος από τα παιδιά του, συνεργάτες κι υποστηρικτές του, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ο στόχος του να περάσει στον β΄γύρο των Προεδρικών εκλογών επετεύχθη. Ευχαρίστησε τους χιλιάδες συμπατριώτισσες και συμπατριώτες του για τη στήριξη, την εμπιστοσύνη και την ισχυρή εντολή «να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με ήθος και εντιμότητα για ν’ ανεβάσουμε τον τόπο μας ψηλότερα».

Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού, δήλωσε ο υπ, Ανδρέας Μαυρογιάννης ψηφίζοντας στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς. Ως ενεργός πολίτης άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα, ανέφερε αμέσως μετά ο κ. Μαυρογιάννης, συνοδευόμενος από τα παιδιά του, Διομήδη κι Αθηνά. «Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού μας, έχω εμπιστοσύνη πως με την ψήφο τους και την συμμετοχή τους θα οδηγήσουν τον τόπο μας σε καλύτερες μέρες» είπε.

Συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου θα ζητήσει να έχει ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του μετά την ομιλία την οποία απηύθυνε προς τους υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στο επιτελείο του στη Λευκωσία, για να πανηγυρίσουν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε είναι απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας και βλέπει την ερχόμενη Κυριακή με ιδιαίτερη αισιοδοξία «και με μια βεβαιότητα ότι μέσα από τις συναντήσεις που θα υπάρξουν αυτή τη βδομάδα θα διασφαλίσουμε τη νίκη μας την ερχόμενη Κυριακή στις εκλογές».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος και συνοδευόμενος από την οικογένεια του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι μόλις άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα «εδώ στη Γεροσκήπου, στον τόπο που γεννήθηκα, στον τόπο που μεγάλωσα».

Το ΕΛΑΜ κατάφερε να καθιερωθεί ως η τέταρτη πολιτική δύναμη της Κύπρου, είπε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Χρίστος Χρίστου.

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον ρόλο και το μήνυμα που μας έχει αποστείλει η κοινωνία. Είμαστε εδώ για να εργαστούμε για τα προβλήματα των συμπολιτών μας, για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας», πρόσθεσε. Ανέφερε, επίσης, ότι τις προσεχείς μέρες θα έχουν συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής για να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις όσον αφορά το δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Εστιάζουμε όμως όχι απλά στη δεύτερη Κυριακή αλλά στην τρίτη και τέταρτη Κυριακή. Εκεί όπου τα προβλήματα συνεχίζονται και εκεί που θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να εργαστούν για το καλό της πατρίδας. Ευχαριστώ ξανά θερμά όλο τον κόσμο, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό μας. Να είστε καλά», συμπλήρωσε..

Το ποσοστό που συγκέντρωσε η υποψηφιότητά του στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών «θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο» δήλωσε ο Αχιλλέας Δημητριάδης ο οποίος θα ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί ποιον από τους δύο υποψήφιους που επικράτησαν θα στηρίξει, στη διάρκεια Δημοσιογραφικής Διάσκεψης. «Ήρθα για να μείνω κι αυτό το είπα ξανά και θα συνεχίζω να το λέω» ανέφερε σε δηλώσεις του στο εκλογικό του επιτελείο ο κ. Δημητριάδης.

Ερωτηθείς για την μετέπειτα πορεία του στο πολιτικό γίγνεσθαι ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι «δεν μπορώ από τώρα να σας πω την μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε κατά πόσον, δηλαδή,  θα είναι μια ομπρέλα, θα είναι μια πλατφόρμα, μια συνεργασία θα είναι κάποιος τρόπος για να συζητούν δυνάμεις, αυτό θα το δούμε».

«Πρέπει να δουλέψουμε για το τίμιο κράτος» και για «μια Κύπρο ενωμένη και πράσινη», δήλωσε ο Αχιλλέας Δημητριάδης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Δημοτικό Σχολείο Χρυσελεούσας, Κέντρο Λ’, στον Στρόβολο.

Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που επιδιώξαμε, δήλωσε ο Γιώργος Κολοκασίδης, λέγοντας ότι «είμαστε όμως περήφανοι για την προσπάθεια η οποία στηρίχθηκε στις δικές μας δυνάμεις και τους ώμους ενεργών πολιτών».

«Δώσαμε τον αγώνα παραμένοντας πιστοί στις αξίες και θέσεις μας, με διαφάνεια και ευθύτητα» αναφέρει ο κ. Κολοκασίδης σε γραπτή του δήλωση για το αποτέλεσμα του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών.  Προσθέτει πως «ξέραμε ότι κάθε τέτοιο εγχείρημα είναι δύσκολο, όπως επίσης ξέραμε ότι η κομματοκρατία είναι πανίσχυρη».

Να μην αφήσουν τρίτους να αποφασίσουν για αυτούς και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, κάλεσε τους πολίτες ο  Γιώργος Κολοκασίδης, σε δήλωση του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα στη Λευκωσία.

Ευχαριστίες προς τους πολίτες που τον τίμησαν με την ψήφο τους, εκφράζει, μέσω ανάρτησης του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο επικεφαλής του «Νέο Κύμα || Volt Cyprus – Η Άλλη Κύπρος» Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας κατά τον Α΄ γύρο των εκλογών.

Ιστορική χαρακτήρισε την εκλογική διαδικασία της Κυριακής, δηλώνοντας πολύ αισιόδοξος ότι ο κυπριακός λαός έχει αποφασίσει να γυρίσει σελίδα, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξιος Σαββίδης, σε δήλωση αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, την 5η Φεβρουάριου.

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε την Κυριακή ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Ευστρατίου, αναφέροντας πως σήμερα είναι η μέρα της δημοκρατίας, όπου ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Το εκλογικό του δικαίωμα στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο Τσερίου, Κέντρο ΣΤ΄, στο Τσέρι, άσκησε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αριστοτέλους που κάλεσε το λαό να ψηφίσει.

Κατά την εκλογική διαδικασία μιλάει ο λαός, είπε η υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός αφού άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα.

Το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε στο Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄, Κέντρο ΣΤ΄, Στρόβολος Στρόβολος , στις 8:15 την Κυριακή η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τσελεστίνα Ντε Πέτρο.

Το εκλογικό επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη επισκέφθηκε λίγο μετά τις 9 μμ αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, αποτελούμενη από τον ΓΓ, Στέφανο Στεφάνου, και άλλα στελέχη του κόμματος.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, πρόκειται για επίσκεψη με εθιμοτυπικό χαρακτήρα, προκειμένου να αποδοθούν αυτοπροσώπως συγχαρητήρια στον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος στον Νίκο Χριστοδουλίδη κατά τη δεύτερη Κυριακή των Προεδρικών Εκλογών, στις 12 Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, ο Στέφανος Στεφάνου συνεχάρη τον κ. Μαυρογιάννη και σημείωσε ότι το αποτέλεσμα δικαίωσε την επιλογή του ΑΚΕΛ να στηρίξει την υποψηφιότητά του. Ανέφερε, ακόμα, ότι τα όργανα του ΑΚΕΛ θα συνέλθουν αύριο για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις.

Με χαμόγελα και ικανοποίηση υποδέχθηκαν στο ΑΚΕΛ το αποτέλεσμα της κάλπης της πρώτης Κυριακής των Προεδρικών Εκλογών, το οποίο οδηγεί τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στη δεύτερη Κυριακή απέναντι στον Νίκο Χριστοδουλίδη, με τη μεταξύ τους διαφορά στο 2,44%. Συνοδευόμενος από μέλη της Γραμματείας του κόμματος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σημείωσε, σε δηλώσεις στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ, ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει την επιλογή του κόμματος να στηρίξει την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πολύ καλές οι προοπτικές για να κερδηθούν οι εκλογές της δεύτερης Κυριακής.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Αβέρωφ Νεοφύτου είχε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος μετά που κατέστη ξεκάθαρο ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών προκρίνονται ο Νίκος Χριστοδουλίδης και Α. Μαυρογιάννης, ενώ ο κ. Νεοφύτου έμεινε εκτός.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδεδειγμένα μπορεί να ενώσει τον κυπριακό λαό στον μέγιστο δυνατό βαθμό, είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του α΄ γύρου των Προεδρικών Εκλογών.

«Η κοινωνία των πολιτών έχει μιλήσει και έχει αγκαλιάσει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, εκφράζοντας ικανοποίηση για την πρωτιά του κ. Χριστοδουλίδη και απευθύνοντας κάλεσμα σε ενότητα, συλλογικότητα, και συνεργασία.

Η προσπάθεια συνεχίζεται για να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, στα Κεντρικά Γραφεία της ΕΔΕΚ, μετά τη γνωστοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων και την πρόκριση του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ανδρέα Μαυρογιάννη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σιζόπουλος ευχαρίστησε εκ μέρους της ΕΔΕΚ το σύνολο των ψηφοφόρων που προσήλθαν σήμερα στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τα στελέχη και τους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ, «οι οποίοι παρά τη συστηματική πολεμική των τελευταίων ημερών σε βάρος του κόμματός μας, έδωσαν την μάχη της πρώτης Κυριακής με επιτυχία».

Τώρα είναι η ώρα της Κύπρου «και είναι η ώρα των πολιτικών δυνάμεων να δώσουμε το μήνυμα στην κοινωνία ότι πήραμε το μήνυμα της και μαζί πορευόμαστε για το αύριο», είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, σε δηλώσεις του, στο επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά το τέλος των αποτελεσμάτων του α΄ γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αθρόα και μαζική συμμετοχή του λαού σε αυτή την εκλογική διαδικασία.

Έκκληση στους ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις Προεδρικές Εκλογές απηύθυνε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος  Λύκειο Ακροπόλεως, Κέντρο Β,  δήλωσε ότι «η Κυριακή  είναι μια σημαντική μέρα για την δημοκρατία και πρώτα πρέπει να καλέσουμε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει οπωσδήποτε, γιατί έχουμε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, και έχουμε επιπλέον μεγάλα ποσοστά αποχής».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share