X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ ΕΕ χαιρετίζει την παράταση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης...

Η ΕΕ χαιρετίζει την παράταση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας δηλώνει ο Μπορέλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την παράταση για ακόμα 120 ημέρες της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, για εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας παραμένει «ζωτικής σημασίας» για την μείωση των παγκόσμιων τιμών τροφίμων και διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως, σημείωσε ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας πως η ΕΕ «υπογραμμίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας για διευκόλυνση της συνέχισης της πρωτοβουλίας».

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, σε συνδυασμό με τις χερσαίες οδούς μέσω της ΕΕ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των διαδρόμων αλληλεγγύης, συνέβαλε στο να σταθεροποιηθούν και να αμβλυνθούν οι πιέσεις στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων μέσω της διευκόλυνσης της εξαγωγής σιτηρών και γεωργικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές», ανέφερε.

«Και οι δύο πρωτοβουλίες επέτρεψαν την εξαγωγή πάνω από 25 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων και συνέβαλαν σε πτώση των τιμών των τροφίμων τους τελευταίους μήνες», πρόσθεσε.

«Τα τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται ως όπλο πολέμου», υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η σκόπιμη στοχοποίηση ουκρανικών γεωργικών εγκαταστάσεων και των διαδρόμων εξαγωγών επιδείνωσαν τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

«Ενώ η Ρωσία επιδίδεται σε εκστρατείες χειραγώγησης πληροφοριών και διάδοσης προπαγάνδας, έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι κυρώσεις μας δεν στοχοποιούν εμπόριο γεωργικών προϊόντων και τροφίμων μεταξύ της Ρωσίας και τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών και των λιπασμάτων», κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share