Home Featured Η ΕΚΤ αξιολογεί την έκθεση στην Ρωσία των τραπεζών της Ευρωζώνης

Η ΕΚΤ αξιολογεί την έκθεση στην Ρωσία των τραπεζών της Ευρωζώνης

0
Η ΕΚΤ αξιολογεί την έκθεση στην Ρωσία των τραπεζών της Ευρωζώνης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προσεγγίζει τις τράπεζες στην Ευρωζώνη για να αξιολογήσει την έκθεσή τους στον κίνδυνο σε σχέση με τη Ρωσία, καθώς η Δύση απείλησε με περαιτέρω κυρώσεις την Ρωσική Ομοσπονδία.

«Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε στενή επαφή με τις εποπτευόμενες τράπεζες και τις εθνικές αρμόδιες αρχές», τόνισε η τράπεζα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ΕΚΤ εξετάζει ποιες επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν τόσο οι περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας όσο και οι επιπτώσεις από μια ευρύτερη σύρραξη στην Ουκρανία σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα των τραπεζών, στα χαρτοφυλάκια δανείων τους και στην ικανότητά τους να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες είναι «στο τομέα των πιθανών κυρώσεων και του ρόλου που μπορεί να έχουν οι τράπεζες στη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής αυτών των κυρώσεων», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία νωρίτερα αυτό το μήνα καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αυξάνονταν.

«Μια πιθανή ευρύτερη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές» θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο τις τράπεζες στην Ευρωζώνη, είπε ο κ. Ενρία, ενώ σημείωσε ότι η άμεση έκθεση τους στην Ρωσία είναι «σχετικά περιορισμένη».

Οι δυτικές χώρες απάντησαν στην αναγνώριση από το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δύο αποσχισθέντων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία με οικονομικές κυρώσεις οι οποίες στοχεύουν ιδιώτες, τράπεζες και επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Οι δυτικοί ηγέτες έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας εάν επιδιώξει να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών τραπεζικών συναλλαγών (SWIFT), το οποίο θα καθιστούσε αδύνατες τις περισσότερες οικονομικές συναλλαγές με τη χώρα, έχει αναφερθεί ως πιθανό αυστηρό μέτρο.

Πηγή:ΚΥΠΕ