Home Featured Η Energean παρέλαβε την πλατφόρμα “Karish” που θα τεθεί σε λειτουργία το Σεπτέμβριο, ενώ αντιδρά ο Λίβανος

Η Energean παρέλαβε την πλατφόρμα “Karish” που θα τεθεί σε λειτουργία το Σεπτέμβριο, ενώ αντιδρά ο Λίβανος

0
Η Energean παρέλαβε την πλατφόρμα “Karish” που θα τεθεί σε λειτουργία το Σεπτέμβριο, ενώ αντιδρά ο Λίβανος

Η εταιρεία φυσικού αερίου  ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι παρέλαβε την Κυριακή, 5 Ιουνίου, την πλατφόρμα «Καρίς», η οποία πρόκειται να συναρμολογηθεί και να τοποθετηθεί στη θαλάσσια περιοχή του ομώνυμου κοιτάσματος, 80 χλμ. δυτικά των ακτών του βορείου Ισραήλ.

Τα τμήματα της πλατφόρμας μεταφέρθηκαν από την Άπω Ανατολή και έφθασαν στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ με πλοίο που ξεκίνησε πριν από πέντε εβδομάδες από το λιμάνι της Σιγκαπούρης – όπως είχε ανακοινώσει στον πρόσφατο τριμηνιαίο απολογισμό πεπραγμένων της η Energean.

Η Ισραηλινή Υπουργός Ενέργειας, Καρίν Ελχαράρ, συνεχάρη την εταιρεία με δηλώσεις της, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συναρμολόγηση και η τοποθέτηση της πλατφόρμας θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο.

Πρόκειται για την τρίτη πλατφόρμα φυσικού αερίου, που διαθέτει το Ισραήλ. Οι δύο παλαιότερες, «Λεβιάθαν» και «Τανίν» έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία, εξυπηρετώντας τα ομώνυμα κοιτάσματα εντός της ισραηλινής ΑΟΖ. Όπως αναφέρει σε  ανακοίνωσή της η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία, που εδρεύει στο Ισραήλ, με τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας «Καρίς» θα καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς φυσικού αερίου σε εγχώριο επίπεδο κατά 50%, ενώ θα αυξηθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ιορδανία, την Αίγυπτο και σε χώρες της Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν ενεργειακή κρίση λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Προβλέπεται επίσης η περαιτέρω μείωση της τιμής φυσικού αερίου σε εγχώριο επίπεδο, όταν η νέα πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η πλατφόρμα «Καρίς» θα συνδεθεί με το ομώνυμο κοίτασμα που βρίσκεται σε απόσταση 1.700 μ. από τον θαλάσσιο βυθό και μέσω υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 4 χιλιομέτρων θα αναδυθεί στις εγκαταστάσεις της πλατφόρμας, όπου και θα γίνει η επεξεργασία του για να διανεμηθεί στην αγορά.

Των σημερινών ανακοινώσεων της Energean και της Ισραηλινής Υπουργού Ενέργειας, προηγήθηκε η χθεσινή διαμαρτυρία του Προέδρου του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, ο οποίος προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα θεωρηθεί «εχθρική και προκλητική πράξη» οιαδήποτε δραστηριότητα της εταιρείας στο κοίτασμα «Καρίς». Το συγκεκριμένο κοίτασμα βρίσκεται εντός θαλάσσιας ζώνης επιφανείας 800 τ.χλμ., την οποία τόσο το Ισραήλ όσο και ο Λίβανος θεωρούν ότι ανήκουν στις ΑΟΖ τους.

Μάλιστα, είχαν αρχίσει προ ετών διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη διπλωματική ενθάρρυνση των ΗΠΑ. Ωστόσο, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο για πολιτικούς λόγους που ανάγονται στις ταραγμένες σχέσεις Ισραήλ-Λιβάνου, αλλά και εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, που αντιμετωπίζει ο Λίβανος, εν τω μεταξύ το Ισραήλ αδειοδότησε την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στην Energean.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι λιβανικές αντιδράσεις ενόψει της τοποθέτησης της πλατφόρμας «Καρίς» της Energean από τους Ισραηλινούς. Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Χεζμπολάχ, Μωχάμμαντ Ράαντ, έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα της χώρας να συνταχθούν ώστε να πραγματοποιηθούν έρευνες για κοιτάσματα και διύλιση του φυσικού αερίου στην λιβανική ΑΟΖ, με την προϋπόθεση η Χεζμπολάχ να επιλέξει την κατάλληλη χρονική συγκυρία.

Από την άλλη, ο Λιβανέζος Υπουργός Εξωτερικών, Αμπντάλα Μπουτζίμπ, επικοινώνησε με τον αμερικανό διαμεσολαβητή, Άμος Χόχσταϊν, προκειμένου να συνεχιστούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και να ανευρεθεί λύση για το ζήτημα της θαλάσσιας οριοθέτησης που εκκρεμεί εδώ και χρόνια.

Ανάλογες θέσεις εξέφρασε σε άρθρο γνώμης ο Λιβανέζος εμπειρογνώμονας και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Μισιέλ Γαζάλ, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη γαλλόφωνη εφημερίδα L’Orient-Le Jour της Βηρυτού. Αντιθέτως, ο ηγέτης του στρατιωτικού σκέλους της παράταξης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα την αντίθεσή του στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, επικαλούμενος την εβραϊκή καταγωγή του Αμερικανού διαμεσολαβητή, τον οποίον και κατηγόρησε ότι τάσσεται υπέρ των ισραηλινών θέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσε χθες βράδυ η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, τα επιτελεία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για την ασφάλεια λειτουργίας της πλατφόρμας οφείλει να λάβει μέτρα η Energean. Από την άλλη, την προστασία των εθνικών χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ, αρμόδιος να την αναλάβει είναι ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Χεζμπολάχ δεν θα διστάσει να πραγματοποιήσει πυραυλικές επιθέσεις κατά της πλατφόρμας «Καρίς» και για αυτόν το λόγο, έχουν ήδη εκπονηθεί σχέδια για την προστασία της με την τοποθέτηση πλωτού συστήματος του «Σιδερένιου Θόλου» που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο σενάριο.

Πηγή:ΚΥΠΕ