X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ ενίσχυση περιφερειακής συνεργασίας στο επίκεντρο Τριμερούς ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ την...

Η ενίσχυση περιφερειακής συνεργασίας στο επίκεντρο Τριμερούς ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ την Κυριακή στο Ισραήλ

Για δεύτερη φορά στο Ισραήλ θα βρεθεί εντός ενός μήνα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, αυτή τη φορά για να συμμετάσχει, την Κυριακή 22 Αυγούστου, σε τριμερή σύνοδο των ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, κατά την οποία θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων,τρόποι ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας, η συνεργασία σε θέματα υγείας, με αφορμή και την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και η συνεργασία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, υπό το φως και των πρόσφατων πυρκαγιών στις τρεις χώρες.

Πρόκειται για την πρώτη υπουργική τριμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ που πραγματοποιείται μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Ισραήλ από την Κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ, η οποία και θα προετοιμάσει μια τριμερή σύνοδο κορυφής, την οποία αναμένεται να φιλοξενήσει η Κύπρος πριν το τέλος του χρόνου. Η προηγούμενη τριμερής σύνοδος σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2020 στην Ελλάδα.

Νίκος Χριστοδουλίδης, Νίκος Δένδιας και Γιαίρ Λαπίντ θα συζητήσουν την ερχόμενη Κυριακή στα Ιεροσόλυμα για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, την τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, τη συνέχιση της συνεργασίας των τριών χωρών με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά και τη συνάντηση των ΥΠΕΞ των τεσσάρων χωρών που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο τον περασμένο Απρίλιο, το σχήμα που αφορά τη συνεργασία του τριμερούς μηχανισμού Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ με τις ΗΠΑ (3+1) και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Θα ανταλλάξουν ακόμα απόψεις για τη συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες σε θέματα υγείας καθώς και για τη συνεργασία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι πυρκαγιές.

Σημειώνεται πως ο κ. Χριστοδουλίδης εκτός από τον Ισραηλινό ομόλογό του, θα συναντήσει την Κυριακή στο Ισραήλ τον Υπουργό Άμυνας και τον Υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας της χώρας, Benny Gantz και Issawi Frej, με τους οποίους θα συζητήσει θέματα διμερούς συνεργασίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ στις 26 και 27 Ιουλίου, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαίρ Λαπίντ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share