Home Featured Η ευαισθητοποίηση ο στόχος της εβδομάδας Πυρασφάλειας

Η ευαισθητοποίηση ο στόχος της εβδομάδας Πυρασφάλειας

0
Η ευαισθητοποίηση ο στόχος της εβδομάδας Πυρασφάλειας

Με σύνθημα «Για να μην αφήσουμε τα όνειρα μας να γίνουν στάχτη», Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου και CNP Ασφαλιστική, πραγματοποιούν και φέτος, για 22η συνεχόμενη χρονιά, την εβδομάδα Πυρασφάλειας από τις 24 μέχρι τις 30 Απριλίου, η οποία έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για πρόληψη των πυρκαγιών.

Η δημοσιογραφική διάσκεψη για τη φετινή βδομάδα πυρασφάλειας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της CNP παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις για πρόληψη των πυρκαγιών και τονίζοντας πως η Κυβέρνησης έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητες της το θέμα της πρόληψης, αντιμετώπισης και αναστολής των πυρκαγιών.

Στον χαιρετισμό της στην διάσκεψη, η Υπουργός σημείωσε πως η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητες της την συνεχή αξιολόγηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του όλου συστήματος πρόληψης, αντιμετώπισης και καταστολής των πυρκαγιών της χώρας, τόσο μέσω της ενίσχυσης και αναβάθμισης των υλικοτεχνικών υποδομών, όσο και μέσω της εισαγωγής τεχνολογικών συστημάτων και μέσων επιτήρησης, ανίχνευσης και έγκαιρου εντοπισμού δασικών και παραδασόβιων πυρκαγιών.

Όπως ανέφερε, με αφορμή τη φονική πυρκαγιά του Αρακαπά αποφασίστηκε κατόπιν μελέτης η εισαγωγή και εγκατάσταση ενός ολιστικού συστήματος επιτήρησης με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, με απώτερο σκοπό τόσο την πρόληψη, όσο και την αντιμετώπιση δασικών και αστικών πυρκαγιών αλλά και άλλων καταστροφών.

Η κ. Προκοπίου είπε πως ήδη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο υλοποίησης της πρώτης φάσης του ολιστικού αυτού προγράμματος, συνολικού κόστους 2 εκατομμυρίων 490 χιλιάδων ευρώ, η οποία αποτελείται από την εγκατάσταση δικτύου μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων, στα συντονιστικά κέντρα επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, της Αεροπορίας και στα Προωθημένα Κέντρα Επιχειρήσεων, την εγκατάσταση τεσσάρων συστημάτων επιτήρησης και ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών – τα οποία σε περίπτωση εντοπισμού πυρκαγιάς θα αποστέλλουν εικόνα/ προειδοποίηση μέσω του δικτύου – την προμήθεια τεσσάρων Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Drones), την προμήθεια δύο πλήρως εξοπλισμένων προωθημένων Κινητών Κέντρων Επιχειρήσεων και την δημιουργία των τεχνολογικών υποδομών για την διαδραστική σύνδεση όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η κ. Προκοπίου ανέφερε η Πυροσβεστική Υπηρεσία επίσης προβαίνει σε όλες τις ενέργειες και προετοιμασίες έτσι ώστε να καταστεί πανέτοιμη και σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι από 1η Μαΐου  όλοι οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί Υπαίθρου και τα παρατηρητήρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παγκύπρια θα ενισχυθούν και στελεχωθούν με κατάλληλο προσωπικό, θα καταρτιστεί πρόγραμμα περιπολιών σε συνεργασία με άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες, τόσο με εποχούμενα όσο και με εναέρια μέσα για επιτήρηση όλων των αγροτοδασικών περιοχών, ενώ επίσης από την 1η Μαΐου, το Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» θα στελεχώνεται με προσωπικό από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών.

Η κ. Προκοπίου είπε ακόμη ότι συνεχής είναι επίσης και η προσπάθεια ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πως ήδη η Κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο πλήρωσης των κενών θέσεων, οι οποίες ανέρχονται στις 260, ως επίσης και στο τελικό στάδιο για την επιλογή εθελοντών πυροσβεστών.

Η Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην Άσκηση «Πυρσός», στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι εμπλεκόμενες κρατικές Υπηρεσίες και η οποία θα διεξαχθεί στις 24 Μαΐου 2023 θα  διεξαχθεί στην ορεινή περιοχή Λεμεσού στο πλαίσιο καλύτερου συντονισμού των επίγειων και εναέριων δυνάμεων.

Κηρύττοντας, τέλος, την έναρξη της Εβδομάδας Πυρασφάλειας, η Υπουργός κάλεσε όλους να εργαστούν και να συνεργαστούν για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας από τον εφιάλτη των πυρκαγιών.

Ο Αναπληρωτής Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δημήτρης Κατσίφλης, μιλώντας στη Διάσκεψη είπε πως στόχος της φετινής Εβδομάδας είναι η δυναμική ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και η ουσιαστική συμμετοχή των πολίτων στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πρόληψη των πυρκαγιών στα αστικά κέντρα αλλά και στην ύπαιθρο.

«Για το σκοπό αυτό έχουν προγραμματιστεί διάφορες δραστηριότητες για ενημέρωση του κοινού σε θέματα πυροπροστασίας, ως επίσης και διανομή διαφωτιστικού υλικού από τα μέλη μας στην ύπαιθρο, στα σχολεία, εμπορικά κέντρα, γραφεία, ξενοδοχεία, ιδιωτικές κατοικίες, στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς και σε άλλα οργανωμένα σύνολα», είπε.

Ο κ. Κατσίφλης έδωσε κατά τη διάσκεψη και στατιστικά στοιχεία, και συγκεκριμένα είπε πως κάθε χρόνο η Πυροσβεστική δέχεται κατά μέσο όρο 13 χιλιάδες κλήσεις από τις οποίες οι 8500 αφορούν πυρκαγιές, 5000 για την ύπαιθρο και 3500 για αστικές πυρκαγιές.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα έργα ανάπτυξης της Πυροσβεστικής, στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα που συμμετέχει η Υπηρεσία, στην ανανέωση του εξοπλισμού και του στόλου καθώς και στις νέες προσλήψεις σε προσωπικό.

Στην ομιλία του, ο CEO της CNP Ασφαλιστικής Τάκης Φειδίας είπε, μεταξύ άλλων, πως είναι σημαντική η εβδομάδα πυρασφάλειας, που σήμερα ξεκινά. «Συνεργαζόμενοι με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μπορούμε να αναδείξουμε τους κινδύνους που συνδέονται με τις πυρκαγιές και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν ποια μέτρα μπορούν να λάβουν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους, τις περιουσίες τους και το περιβάλλον», είπε.

Ο κ. Φειδίας είπε πως είναι μεγάλη η αξία της διαχρονικής πρωτοβουλίας για την διοργάνωση της Εβδομάδας Πυρασφάλειας. “Η μάχη κατά της πυρκαγιάς αποτελεί πρόκληση. Απέναντι σε αυτή την πρόκληση είμαστε όλοι μαζί. Για να μην αφήσουμε τα όνειρά μας να γίνουν στάχτη”, είπε.

Οι δράσεις της φετινής Εκστρατείας Πυρασφάλειας, ολοκληρώνονται με την Εκδήλωση Open Day Πυρασφάλειας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 30 Απριλίου 2023, από τις 10:00πμ μέχρι τις 14:00 στο METROPOLIS MALL, στη Λάρνακα.

Πηγή:ΚΥΠΕ