Home Featured Η ευρωπαϊκή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου είναι απίθανο να επηρεάσει την απόφαση ΟΠΕΚ για μέτριες αυξήσεις στην παραγωγή

Η ευρωπαϊκή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου είναι απίθανο να επηρεάσει την απόφαση ΟΠΕΚ για μέτριες αυξήσεις στην παραγωγή

0
Η ευρωπαϊκή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου είναι απίθανο να επηρεάσει την απόφαση ΟΠΕΚ για μέτριες αυξήσεις στην παραγωγή

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και οι σύμμαχοί τους είναι πιθανό να επιμείνουν στην πολιτική τους για μέτριες αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου όταν συναντηθούν την Πέμπτη, αφού η ΕΕ απαγόρευσε τις περισσότερες εισαγωγές από τη Μόσχα.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τη Δευτέρα να απαγορεύσουν πάνω από τα δύο τρίτα των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ασκώντας έντονη πίεση στη χώρα λόγω της εισβολής στη γειτονική Ουκρανία.

Αυτό έχει προκαλέσει την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου, που έχουν ήδη φτάσει σε υψηλά ρεκόρ μέχρι στιγμής φέτος, εν μέσω πίεσης στα 23 μέλη του ΟΠΕΚ να ανακουφίσουν την αγορά.

Το Brent έφτασε σε υψηλό δύο μηνών πάνω από τα 124 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI ξεπέρασε τα 119 δολάρια.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι ο ΟΠΕΚ θα τηρήσει τη στρατηγική του για ελαφρά αύξηση της παραγωγής όταν πραγματοποιήσει τη μηνιαία τηλεδιάσκεψή του την Πέμπτη, καθώς παραμένει συνδεδεμένος με τη Μόσχα.

«Με τη Ρωσία να είναι ένα από τα δύο πιο σημαντικά μέλη της συμμαχίας (μαζί με τη Σαουδική Αραβία), οποιαδήποτε απόφαση για αύξηση της παραγωγής έχει γίνει εξαιρετικά πολιτική», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής στην πλατφόρμα συναλλαγών OANDA.

«Τόσο επειδή (η Ρωσία) δεν μπορεί να πουλήσει αυτό που ήδη παράγει ως αποτέλεσμα των κυρώσεων και ίσως ακόμη και επειδή θέλει οι τιμές να είναι δυσάρεστα υψηλές και να διατηρήσει την πίεση στις χώρες που θεωρεί ”μη φιλικές”», είπε.

Τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας και των 10 εταίρων τους με επικεφαλής τη Ρωσία μείωσαν δραστικά την παραγωγή το 2020 καθώς η ζήτηση μειώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των παγκόσμιων περιορισμών. Αυξάνουν συγκρατημένα την παραγωγή τους σε περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα από πέρυσι και έχουν αντισταθεί στην πίεση των κορυφαίων καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή.

Η Ιπέκ Οζκαρντεσκάγια, αναλύτρια της Swissquote bank, είπε ότι η συνάντηση της Πέμπτης “μοιάζει με τυπικότητα”.

«Υπάρχει ελάχιστη ελπίδα να δούμε τις χώρες του ΟΠΕΚ να ανακοινώνουν κάτι που θα έδινε ανακούφιση στην αγορά», είπε.

Πηγή:ΚΥΠΕ