X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΑΠΟΨΕΙΣΗ Ευρώπη επιθυμεί μια Τουρκία με πιο ομοιογενή διαχείριση του μεταναστευτικού, λέει...

Η Ευρώπη επιθυμεί μια Τουρκία με πιο ομοιογενή διαχείριση του μεταναστευτικού, λέει ο Σχοινάς

Η Ευρώπη θα δώσει επιπλέον 200 εκατομμύρια ΤουΕυρώ στην Τουρκία για καλύτερο έλεγχο των ανατολικών συνόρων τους, κάτι που βολεύει την Ευρώπη, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και επίτροπο για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», είπε ότι στόχος είναι να οδηγηθεί η Τουρκία, ειδικά μετά τον Εβρο, «σε μια πιο ομοιόμορφη, ομοιογενή διαχείριση…Θέλουμε μια πιο συντονισμένη πολιτική και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε», συμπλήρωσε.

Παραμονές της κρίσιμης συνόδου της πολιτικής ηγεσίας της Ε.Ε. για την τύχη των Δυτικών Βαλκανίων, στις αρχές Δεκεμβρίου στα Τίρανα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς, περιόδευσαν στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Στη συνέντευξή του στην «Κ», ο κ. Σχοινάς «σκανάρει» την εικόνα γύρω από το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού και τα παιχνίδια που παίζονται στον «βαλκανικό διάδρομο», από την Τουρκία έως και τη Σερβία. Μιλάει για τα λάθη και τις αδικίες των Ευρωπαίων εις βάρος των χωρών της Δυτικής Βαλκανικής, για τον φιλορωσισμό –εν μέσω πολέμου– στα Βαλκάνια, ενώ περιγράφει τις συναντήσεις του με τον Ερντογάν. «Δεν θεωρεί πια εαυτόν κοσμικό ηγέτη, πιστεύει ότι η ηγεσία του έχει πλέον πνευματική διάσταση», λέει.

Ανέφερε ότι κατά την περιοδεία, εισέπραξαν τη διαπίστωση ότι ο κόσμος, η κοινή γνώμη στα Βαλκάνια, είναι ανεπιφύλακτα ταγμένος σε έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Βλέπει προς την Ευρώπη, έχει δεσμούς και μέσω της διασποράς του στην Ευρώπη. Επίσης, οι ηγεσίες τους προσπαθούν να εξηγήσουν την καθυστέρηση της ενταξιακής τους πορείας και πολλές φορές πολιτικά πέφτουν θύματα σειρήνων από άλλες δυνάμεις. Οι ηγεσίες δεν βρίσκονται εκεί που θέλουμε, στην υπεράσπιση, δηλαδή, του ευρωπαϊκού δρόμου, είπε. Σημειώνει επίσης ότι είδε ότι το πολιτικό «ρολόι» της διεύρυνσης είναι σαφώς καθυστερημένο σε σχέση με το κοινωνικό ρολόι. Ενώ ο κόσμος θέλει την Ευρώπη, η πρόοδος των διαπραγματεύσεων δεν έχει συντελεσθεί σε ανάλογο βαθμό. Έχουμε μια χρονοκαθυστέρηση, την οποία επέτειναν τα γεγονότα της Ουκρανίας, πρόσθεσε.

Για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, είπε, χρειάζεται πάντα να θυμίζουμε σε αυτές τις χώρες ότι έχουν να κερδίσουν δουλεύοντας με την Ευρώπη, όχι ενάντια στην Ευρώπη, σε κρίσιμα θέματα όπως οι βίζες, ο έλεγχος των συνόρων και η παρουσία του Frontex καθ’ οδόν της βαλκανικής διαδρομής.

Μετά τα γεγονότα του Εβρου, είπε ότι υπάρχουν συνεχώς παιχνίδια, δηλαδή το τουρκικό κράτος δεν δείχνει τον ίδιο βαθμό επιμέλειας στα σύνορα εκεί που το χρειαζόμαστε. Μερικές φορές ανταποκρίνονται, είπε, άλλες όχι.

Σε παρατήρηση ότι η Τουρκία παίρνει χρήματα, ο κ. Σχοινάς απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι τα χρήματα τα παίρνουν για τη συντήρηση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα με τη Συρία και τώρα θα δοθούν στην Τουρκία χρήματα για να ενισχύσουν και να βελτιώσουν τον έλεγχο των συνόρων τους προς Ανατολή, με το Αφγανιστάν και το Ιράν, γιατί και από εκεί υπάρχουν αυξημένες ροές. Θα δοθούν 200 εκατομμύρια γιατί βολεύει την Ευρώπη οι Τούρκοι να ελέγχουν τα ανατολικά σύνορά τους. «Όλα αυτά θέλουμε να οδηγήσουν την Τουρκία, ειδικά μετά τον Εβρο, σε μια πιο ομοιόμορφη, ομοιογενή διαχείριση…Θέλουμε μια πιο συντονισμένη πολιτική και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν έχουν βάση οι διαδόσεις στο διαδίκτυο κυρίως, περί επικείμενης διέλευσης μέσω Βαλκανικής για την Ευρώπη καραβανιού δεκάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία, ο κ. Σχοινάς είπε ότι έχουν μάθει να είναι επιφυλακτικοί σε τέτοιες πληροφορίες που διακινούνται κυρίως από το διαδίκτυο. Είπε ότι δεν έχουν την εικόνα μιας επαπειλούμενης γενικευμένης κίνησης προς τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

«Ωστόσο το πρόβλημα που έχουμε είναι της ομοιογενούς διαχείρισης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία. Και κυρίως το γεγονός ότι τώρα αυτό μετακινείται στα νότια παράλια της Τουρκίας – ως αποτέλεσμα των πολύ καλών ελέγχων που κάνει ο Frontex στο Αιγαίο, αρχίζουμε να βλέπουμε ροές από τη νότια Τουρκία μεγάλων αποστάσεων με μεγάλα ιστιοπλοϊκά και μεγαλύτερα πλοία προς τη νότια Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη», σημείωσε.

«Και είναι μια υποχρέωση της Τουρκίας να σταματήσει. Δεν μπορεί να φεύγουν μεγάλα πλοία από τη νότια Τουρκία, που μεταφέρουν 80, 100, 150 και περισσότερους παράτυπους μετανάστες χωρίς έλεγχο», συμπλήρωσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share