Home Featured Η Ευρώπη πρώτη στον κόσμο σε κατανάλωση αλκοόλ

Η Ευρώπη πρώτη στον κόσμο σε κατανάλωση αλκοόλ

0
Η Ευρώπη πρώτη στον κόσμο σε κατανάλωση αλκοόλ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τα στοιχεία και δεν κρύβει την ανησυχία ότι η Ευρώπη προηγείται παγκοσμίως για το υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τα στοιχεία και δεν κρύβει την ανησυχία ότι η Ευρώπη προηγείται παγκοσμίως για το υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ.

Οκτώ από τις δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ στον κόσμο βρίσκονται στη γηραιά ήπειρο, ενώ περιλαμβάνονται επίσης η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ουκρανία.

Επανειλημμένα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάχρηση αλκοόλ όχι μόνο προκαλεί οικονομική ζημιά και ασκεί πίεση στα κοινωνικά και υγειονομικά συστήματα των αντίστοιχων χωρών, αλλά προκαλεί και όγκους.

Τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ στην Ευρώπη.

Οι ειδικοί υγείας αναφερόμενοι στα συμπεράσματα διαφόρων μελετών, τονίζουν ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου οι μισές περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σε γυναίκες και κορίτσια σχετίζονται με το αλκοόλ, ακόμη και σε περιπτώσεις ελαφριάς ή μέτριας κατανάλωσης.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Hans Henri P. Kluge, τονίζει  ότι το αλκοόλ είναι καρκινογόνο της Ομάδας 1, στην ίδια κατηγορία με το αρσενικό, τον αμίαντο και το κάπνισμα. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τους πολλούς κινδύνους που ενέχει το αλκοόλ για την υγεία τους.

Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο το 2016, σχεδόν 80.000 άνθρωποι πέθαναν από καρκίνους που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Για αυτό το λόγο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία, χρηματοδοτούμενη με 10 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των φορέων χάραξης πολιτικής σχετικά με τις ανησυχητικές σχέσεις μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου εμφανίσεις καρκίνου.

Ο ΠΟΥ σχεδιάζει να βελτιώσει τις προειδοποιητικές ετικέτες για την υγεία σχετικά με τα αλκοολούχα ποτά, τον έλεγχο του αλκοόλ και επίσης να ενισχύσει την εκπαίδευση για την υγεία σε αυτό το θέμα.

Πηγή:http://www.ertnews.gr