X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Fed πρόκειται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τη Τετάρτη, καθώς εντείνονται...

Η Fed πρόκειται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τη Τετάρτη, καθώς εντείνονται οι φόβοι για ύφεση

Η Federal Reserve είναι έτοιμη να παρουσιάσει άλλη μια μεγάλη αύξηση στα επιτόκια την Τετάρτη, καθώς προσπαθεί να προστατέψει την οικονομία για να μειώσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, την ώρα που οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αυξανόμενες τιμές που πιέζουν τις αμερικανικές οικογένειες και επιχειρήσεις έχουν ήδη γίνει πολιτική ευθύνη για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου στις αρχές Νοεμβρίου.

Αλλά μια συρρίκνωση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα ήταν πιο καταστροφικό πλήγμα για τον Μπάιντεν, για την αξιοπιστία της Fed και για τον κόσμο γενικότερα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, έχει καταστήσει σαφές ότι οι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να ενεργούν επιθετικά για να βοηθήσουν την οικονομία και να αποφύγουν την επανάληψη της δεκαετίας του 1970 και των αρχών της δεκαετίας του 1980, την τελευταία φορά που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βγήκε εκτός ελέγχου.

Χρειάστηκε σκληρή δράση  και ύφεση για να μειωθούν επιτέλους οι τιμές στη δεκαετία του 1980 και η Fed δεν είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει την αξιοπιστία της που κερδήθηκε με κόπο, καταπολεμώντας τον πληθωρισμό.

Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν μια τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα όταν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση την Τετάρτη, κάτι που θα ήταν μια άνευ προηγουμένου ενέργεια από εκείνη την εποχή. Αλλά υπάρχει πιθανότητα η Fed να επιλέξει μια αύξηση ολόκληρης μονάδας.

Ο Πάουελ και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες στέλνουν το ίδιο μήνυμα: μια ύφεση είναι καλύτερη από τον συνεχιζόμενο υψηλό πληθωρισμό δεδομένου του πλήγματος που θα προκαλούσε, ειδικά σε αυτούς που είναι λιγότερο ικανοί να τον αντέξουν.

«Από τότε που ο πληθωρισμός άρχισε να επιταχύνεται στις αρχές του 2021, οι αξιωματούχοι της Fed ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι ότι θα υποχωρούσε γρήγορα στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας», έγραψαν οι οικονομολόγοι Mickey Levy και Andrew Levin στην The Wall Street Journal.

«Η οικονομία αντιμετωπίζει τώρα έναν σοβαρό κίνδυνο επίμονου υψηλού πληθωρισμού».

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που ορίζει την πολιτική της Fed έχει προγραμματιστεί να ανακοινώσει την απόφασή της στις 19:00 (ώρα Κύπρου) την Τετάρτη.

Η συνέντευξη Τύπου του Πάουελ μετά τη συνάντηση θα εξεταστεί προσεκτικά για ενδείξεις σχετικά με το πόσα περισσότερα πιστεύει ότι θα πρέπει να κάνει η Fed προτού κηρύξει τη νίκη στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο εν μέσω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, πέρα ​​από τις παγκόσμιες κρίσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα lockdown λόγω κορωνοϊού στην Κίνα, και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνουν επίσης δράση.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τρίτη ότι θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις για να σταματήσει η επικράτηση του πληθωρισμού.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ έχουν την πολυτέλεια μιας ισχυρής αγοράς εργασίας και της χαμηλής ανεργίας, γεγονός που τους δίνει κάποιο περιθώριο για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές.

Ακόμα κι έτσι, πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι τουλάχιστον μια σύντομη περίοδος αρνητικού ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα χρειαστεί πριν αρχίσει να μειώνεται ο πληθωρισμός.

Παρά την ευπρόσδεκτη πτώση των τιμών της βενζίνης στα πρατήρια τις τελευταίες εβδομάδες, η απογοητευτική έκθεση τιμών καταναλωτή για τον Αύγουστο έδειξε εκτεταμένες αυξήσεις.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share