X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Fed βλέπει ενδεχόμενη μείωση του πληθωρισμού χωρίς σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας

Η Fed βλέπει ενδεχόμενη μείωση του πληθωρισμού χωρίς σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας

Η ανεργία στις ΗΠΑ παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα παρά την αύξηση των επιτοκίων και την μείωση του πληθωρισμού, αντιπροσωπεύοντας μια «ελπιδοφόρα ένδειξη» ότι οι τιμές καταναλωτή μπορούν να μειωθούν χωρίς σημαντική οικονομική επιβράδυνση, δήλωσε την Τρίτη αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια αρκετές φορές το 2022 σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον υψηλό πληθωρισμό που ανήλθε σε υψηλά πολλών δεκαετιών, προσπαθώντας να επιβραδύνει την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσε να αποφευχθεί η ύφεση.

Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας συνήθως έχει αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς ο δανεισμός γίνεται πιο ακριβός.

Ωστόσο, η Διοικητής της Fed, Μισέλ Μπάουμαν, δήλωσε την Τρίτη ότι «η ανεργία παραμένει χαμηλή καθώς έχουμε συσφίξει τη νομισματική πολιτική και σημειώσαμε πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού».

«Το εκλαμβάνω ως ελπιδοφόρο σημάδι ότι μπορούμε να πετύχουμε τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς σημαντική οικονομική ύφεση», πρόσθεσε σε μια προετοιμασμένη ομιλία σε εκδήλωση στη Φλόριντα.

Την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ κατέδειξαν ότι οι θέσεις εργασίας παραμένουν ισχυρές τον Δεκέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5%.

Αυτό έρχεται παρά την επιθετική εκστρατεία της Fed, η οποία αύξησε τα επιτόκια γρήγορα από κοντά στο μηδέν στο 4,25-4,50 τοις εκατό.

Η κ. Μπάουμαν είπε ότι νοιώθει ενθαρρυμένη από την ισχύ της αγοράς εργασίας, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα χρέους μεταξύ των νοικοκυριών.

«Το χαμηλό χρέος και οι ισχυροί ισολογισμοί μαζί με την ισχυρή αγορά εργασίας σημαίνουν ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να ξοδεύουν ακόμη και όταν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται», υπογράμμισε.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, καθώς απομένει πολύ δουλειά να γίνει για να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Το επιτόκιο αναφοράς δανεισμού πιθανότατα θα πρέπει να παραμείνει σε ένα «αρκετά περιοριστικό» επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα για να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών, σημείωσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share