Home Featured Η Φινλανδία υποστηρίζει μεγαλύτερη σταθερότητα και ευημερία σε Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο, λέει ο Φινλανδός ΥΠΕΞ

Η Φινλανδία υποστηρίζει μεγαλύτερη σταθερότητα και ευημερία σε Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο, λέει ο Φινλανδός ΥΠΕΞ

0
Η Φινλανδία υποστηρίζει μεγαλύτερη σταθερότητα και ευημερία σε Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο, λέει ο Φινλανδός ΥΠΕΞ

Ήταν και θα είναι πάντα προς το συμφέρον της Φινλανδίας να υποστηρίζει μεγαλύτερη σταθερότητα και ευημερία στην Κύπρο και ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο Φινλανδός Υπουργός Εξωτερικών, Pekka Haavisto, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του με το οποίο στέλνει τους χαιρετισμούς του προς τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, τιμώντας την 60η επέτειο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Φινλανδίας και Κύπρου.

Σημειώνοντας πως οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Φινλανδίας και Κύπρου εγκαθιδρύθηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου 1961 και πως εξήντα χρόνια έχουν περάσει από αυτή την αξιοσημείωτη στιγμή, ο κ. Haavisto ανέφερε πως “οι σχέσεις μεταξύ Φινλανδίας και Κύπρου ήταν πάντοτε καλές και συνεχίζουν να ενδυναμώνουν ακόμη περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών μας”.

Επεσήμανε πως “κατά τη διάρκεια των χρόνων περισσότεροι από 10 χιλιάδες Φινλανδοί ειρηνευτές υπηρέτησαν στην Κύπρο, πολυάριθμοι επιχειρηματίες, δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιαίτερα εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από τη Φινλανδία επισκέφθηκαν και απόλαυσαν το όμορφο νησί σας”.

Πρόσθεσε πως “η Φινλανδία και Κύπρος ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια και επίσης συνδέονται μέσω των Ηνωμένων Εθνών και των κοινών μας δημοκρατικών ιδεών που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004, οι χώρες μας έγιναν ακόμα πιο κοντινοί εταίροι που μοιράζονται πολλά κοινά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα”.

Ο κ. Haavisto επεσήμανε πως “με βάση αυτό, πολλές ευκαιρίες που αναφύονται θα ωφελήσουν και τις δυο χώρες. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικονομίας και ανάκαμψης οι επιχειρηματικές μας ανταλλαγές και επαφές μεταξύ των ανθρώπων θα ανθήσουν”.

Είπε ακόμη πως στο πλαίσιο της προσπάθειας για προστασία του περιβάλλοντος και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής προσβλέπουν σε ένα νέο κεφάλαιο συνεργειών, συνεργασίας και τεχνολογικών καινοτομιών “προς το συμφέρον των χωρών και των λαών μας”.

“Ενώ γιορτάζουμε την 60η επέτειο των διπλωματικών μας σχέσεων το κοινό μας ταξίδι βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο”, πρόσθεσε και ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Φινλανδίας και όλους τους προκατόχους του, οι οποίοι έχουν διαπιστευτεί στην Κύπρο καθώς και όλους τους Κύπριους Πρέσβεις, οι οποίοι έχουν διαπιστευτεί στη Φινλανδία κατά τα προηγούμενα 60 χρόνια, καθώς και τους επίτιμους πρόξενους και των δυο χωρών, οι οποίοι έχουν συμβάλει στην εξέλιξη και στην αναβάθμιση των σχέσεων των δυο χωρών”.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Φινλανδίας θα συνεχίσουν να είναι ακόμη πιο ισχυρές στα χρόνια που έρχονται με όφελος τόσο για τους λαούς των δυο χωρών, όσο και για την Ευρώπη στο σύνολό της.

Είπε τέλος πως προσβλέπει στην πραγματοποίηση μιας επίσκεψής του στην Κύπρο.

Πηγή:ΚΥΠΕ