Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Η G7 καλεί για ανεμπόδιστη πρόσβαση του ΔΟΑΕ στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Η G7 καλεί για ανεμπόδιστη πρόσβαση του ΔΟΑΕ στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

0
Η G7 καλεί για ανεμπόδιστη πρόσβαση του ΔΟΑΕ στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Οι βιομηχανικές δυνάμεις της G7 ζήτησαν τη Δευτέρα ανεμπόδιστη πρόσβαση για το προσωπικό της πυρηνικής επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών που κατευθύνεται στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia στην Ουκρανία, ο οποίος έχει γίνει στόχος χτυπημάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Το προσωπικό του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία έγκαιρα και με ασφάλεια και «χωρίς εμπόδια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ομάδα Διευθυντών Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων της G7. Θα πρέπει επίσης να επιτραπεί στο προσωπικό του ΔΟΑΕ να «εμπλακεί άμεσα και χωρίς παρέμβαση με το ουκρανικό προσωπικό που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων», πρόσθεσαν.

Η G7 καλωσόρισε τη Δευτέρα το ταξίδι της πυρηνικής επιτήρησης του ΟΗΕ στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια και επανέλαβε τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εργοστασίου υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

«Επαναβεβαιώνουμε ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει ανήκουν δικαίως στην Ουκρανία και τονίζουμε ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας να αποσυνδέσει το εργοστάσιο από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν απαράδεκτες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Μια ομάδα από την πυρηνική επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών κατευθύνθηκε τη Δευτέρα στο εργοστάσιο, που καταλήφθηκε από ρωσικά στρατεύματα τον Μάρτιο, αλλά διευθύνεται από ουκρανικό προσωπικό, και θα φτάσει σε αυτό αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Στο μεταξύ, Ρώσος αξιωματούχος στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αρχές θα διασφαλίσουν την ασφάλεια της επερχόμενης αποστολής του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αρχές στην περιοχή δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεν έχουν ενημερωθεί για λεπτομέρειες της επίσκεψης, μετέδωσε το TASS.

Πηγή:ΚΥΠΕ