X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΗ Γερμανία εθνικοποιεί τον κολοσσό φυσικού αερίου Uniper

Η Γερμανία εθνικοποιεί τον κολοσσό φυσικού αερίου Uniper

Η γερμανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία για να εθνικοποιήσει την προβληματική εταιρεία φυσικού αερίου-κολοσσό Uniper, ανακοίνωσε την Τετάρτη, καθώς ο τομέας της ενέργειας πλήττεται από τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Βερολίνο και η φινλανδική εταιρεία Fortum, που είχε την ιδιοκτησία της Uniper, ανακοίνωσαν συμφωνία, που θα αφήσει στη Γερμανία μερίδιο 98,5%, στη φορτωμένη με χρέη εταιρεία φυσικού αερίου.

«H Uniper είναι ένας κεντρικός πυλώνας για τις γερμανικές προμήθειες ενέργειας», είπε σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Βερολίνο θα δώσει €8 δισ. μετρητά στη Uniper και θα αγοράσει τις μετοχές της Fortum για €500 εκ. Επιπλέον, η Fortum θα πληρωθεί ένα δάνειο €8 δισ. που είχε δώσει στη Uniper.

«Κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης στη Uniper, η αποεπένδυση στη Uniper είναι το σωστό βήμα, όχι μόνο για τη Uniper αλλά και για τη Fortum», είπε ο διευθυντής της Fortum, Markus Rauramo.

«Ο ρόλος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει αλλάξει θεμελιωδώς από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, και το ίδιο και η προοπτική για χαρτοφυλάκια που επενδύουν βαριά σε φυσικό αέριο. Ως αποτέλεσμα, η επιχειρηματική υπόθεση για έναν ολοκληρωμένο όμιλο δεν είναι πλέον βιώσιμη», δήλωσε ο Rauramo.

Η Uniper, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, έχει πιεστεί, καθώς η Μόσχα έχει μειώσει τις προμήθειες στην ηπειρωτική Ευρώπη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Οι μειωμένες προμήθειες έπρεπε να συμπληρωθούν με ακριβές προμήθειες από την ανοιχτή αγορά, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Η Fortum είπε ότι η Uniper έχει συγκεντρώσει σχεδόν €8,5 δισ. σε απώλειες που σχετίζονται με το φυσικό αέριο «και δεν μπορεί να συνεχίσει να εκπληρώνει τον ρόλο της ως κρίσιμος παροχέας ασφάλειας προμηθειών, ως ιδιωτική εταιρεία».

Το γερμανικό κράτος είχε ήδη συμφωνήσει τον Ιούλιο να λάβει μερίδιο 30% στην Uniper ως μέρος μιας αρχικής συμφωνίας διάσωσης.

Ωστόσο, η Uniper ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι δύο πλευρές διερευνούσαν μια πιθανή εθνικοποίηση, καθώς η ενεργειακή κρίση δεν έδειξε σημάδια υποχώρησης.

Η Fortum παρείχε δάνειο €8 δισ. στην Uniper τον Ιανουάριο, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου είχε ήδη αρχίσει να ανεβαίνει εν μέσω εντάσεων με τη Μόσχα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Η φινλανδική εταιρεία κατείχε μερίδιο σχεδόν 80% στην Uniper, το οποίο θα είχε μειωθεί στο 56% περίπου στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης του Ιουλίου.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε συζητήσεις με έναν άλλο προμηθευτή φυσικού αερίου, τη VNG, για ένα πιθανό πακέτο διάσωσης.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε σεισμό στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, αύξησε την πίεση στους προμηθευτές και ενίσχυσε τους φόβους για πιθανές ελλείψεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η Γερμανία βρέθηκε ιδιαίτερα εκτεθειμένη λόγω της προηγούμενης μεγάλης εξάρτησής της από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, το Βερολίνο εργάστηκε για να απογαλακτιστεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες.

Οι αξιωματούχοι έχουν κατασχέσει βασικά κομμάτια ενεργειακής υποδομής που βρίσκονταν στα χέρια ρωσικών ενεργειακών εταιρειών και διέταξαν την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share