Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η Γερμανία έτοιμη να εγκαταστήσει μόνιμα στρατεύματα στη Λιθουανία

Η Γερμανία έτοιμη να εγκαταστήσει μόνιμα στρατεύματα στη Λιθουανία

0
Η Γερμανία έτοιμη να εγκαταστήσει μόνιμα στρατεύματα στη Λιθουανία

Το Βερολίνο είναι έτοιμο να εγκαταστήσει μόνιμα μια στρατιωτική ταξιαρχία 4.000 ατόμων στη Λιθουανία σε συντονισμό με τον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας.

«Η Γερμανία εμμένει στη δέσμευσή της ως μέλος του ΝΑΤΟ, ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, να υπερασπιστεί την προστασία της ανατολικής πλευράς», δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βίλνιους τη Δευτέρα, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Είπε ωστόσο ότι ως προϋπόθεση πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές. Στο παρελθόν, το Βερολίνο είπε ότι θα χρειαζόταν η Λιθουανία χρόνια για να παράσχει στρατώνες, χώρους στέγασης για οικογένειες, αποθήκες και χώρους εκπαίδευσης.

“Συμφωνούμε ότι η ταξιαρχία θα αναπτυχθεί βήμα προς βήμα καθώς θα δημιουργηθεί η υποδομή”, είπε ο Πιστόριους, προσθέτοντας ότι μια τέτοια ανάπτυξη δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός “λίγων μηνών”.

Η ανάπτυξη πρέπει επίσης να είναι συμβατή με τα περιφερειακά σχέδια του ΝΑΤΟ που περιγράφουν λεπτομερώς πώς θα απαντούσε σε μια ρωσική επίθεση, τόνισε ο υπουργός.

Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Νοσέντα είπε ότι στοχεύει η υποδομή να είναι σε θέση μέχρι το 2026.

«Απλοποιούμε τις διαδικασίες…για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την κατασκευή υποδομών έως το 2026», είπε. «Αλλά δεν θα θυμώσω αν ο υπουργός Άμυνας οριστικοποιήσει το 2025».

Η Γερμανία ηγείται ήδη της πολυεθνικής ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, ένα ενισχυμένο τάγμα περίπου 1.000 στρατιωτών.

Πέρα από αυτό, μια γερμανική ταξιαρχία βρίσκεται σε ετοιμότητα στη Γερμανία για να ενισχύσει γρήγορα τα στρατεύματα στη Λιθουανία εάν χρειαστεί. Το Βίλνιους, ωστόσο, έχει ζητήσει από καιρό τη μόνιμη παρουσία μιας πλήρους γερμανικής ταξιαρχίας.

Ο Πιστόριους και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ταξίδεψαν στη Λιθουανία για να παρακολουθήσουν μια άσκηση που θα δοκιμάσει την ταχεία ενίσχυση της υπάρχουσας ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία της Γερμανίας στο μέγεθος μιας ταξιαρχίας, ένα σενάριο που θα εφαρμοστεί σε περίπτωση αυξημένης έντασης ή σύγκρουσης με Ρωσία.

Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την ανακοίνωση της Γερμανίας, αλλά απέρριψε εκκλήσεις για άμεση ενίσχυση των στρατευμάτων κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας ως απάντηση στην ανταρσία στη Ρωσία.

«Δεν έχει να κάνει μόνο με την παρουσία, έχει να κάνει με την ικανότητα να έχεις έγκαιρες προειδοποιήσεις και ενδείξεις και μετά να αντιδράς γρήγορα εάν υπάρχει ανάγκη – και αυτή η άσκηση δείχνει ακριβώς αυτό», είπε.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου.

Πηγή:ΚΥΠΕ