X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΗ Γερμανία θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για επανέναρξη διαλόγου για Κυπριακό,...

Η Γερμανία θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για επανέναρξη διαλόγου για Κυπριακό, είπε ο Σολτς στον ΠτΔ

Υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής λύσης στο Κυπριακό, τάχθηκε ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη γερμανική πρωτεύουσα, σημειώνοντας πως το Βερολίνο θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα, Σολτς και Αναστασιάδης συμφώνησαν σε στενότερη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στο μεταναστευτικό.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ενώπιον του Καγκελαρίου Σολτς ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα λύσης στη βάση όσων αδικαιολόγητα και ενάντια στο διεθνές δίκαιο, αξιώνει η Τουρκία για λύση δύο κρατών».

Ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε την Άγκυρα να αλλάξει στάση, καθώς, όπως είπε, «η παρατεταμένη ένταση θα οξύνει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, με την εμμονή σε μια λύση που δεν εδράζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το μόνο που θα πετύχει η Τουρκία είναι ο αποκλεισμός της».

Ο Καγκελάριος Σολτς τόνισε από την πλευρά του πως «η σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία είναι σημαντική και τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Παράλληλα, έκανε λόγο για πολύ καλές ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, προσθέτοντας πως «εντύπωση μου είναι πως η Κύπρος είναι πρόθυμη να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή και ελπίζουμε αυτό να πράξουν και άλλες χώρες».

Στην έναρξη των δηλώσεων του, ο Καγκελάριος αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας πως «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, το γεγονός πως βομβαρδίζει πολιτικές υποδομές. Πρόκειται -είπε- για τρόμο των βομβαρδισμών κατά του άμαχου πληθυσμού που πρέπει να τερματισθεί σύντομα. Οι βομβαρδισμοί αυτοί δείχνουν το πόσο ανελέητα κινείται ο Πρόεδρος Πούτιν στον πόλεμο αυτό. Έναν πόλεμο που δεν είναι ικανός να κερδίσει στο πεδίο των μαχών».

Σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς, Γερμανία και Κύπρος συμφωνούν στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής και στην επιβολή κυρώσεων.

Ο Καγκελάριος τόνισε σε σχέση με το Κυπριακό, πως «η Γερμανία στηρίζει σθεναρά την διζωνική, δικοινοτική λύση, στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ». Ζήτησε να υπάρξει νέα δυναμική στην επανέναρξη των συνομιλιών, τις οποίες η Γερμανία θα στηρίξει με κάθε τρόπο, εάν αυτό είναι επιθυμητό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε στο θέμα του μεταναστευτικού τον Γερμανό Καγκελάριο, γιατί όπως σημείωσε η χώρα του έδειξε έμπρακτη αλληλεγγύη, με την πρόθεση να πάρει 500 πρόσφυγες από την Κύπρο. Πρόσθεσε δε πως «πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στη βάση της αλληλεγγύης από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών».

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ  σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, το οποίο εργαλειοποιεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως πράγματι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και πως η κυπριακή αντιπροσωπεία στις συνομιλίες που είχε στην Καγκελαρία παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για το πως οι παράτυποι μετανάστες μεταφέρονται από την Τουρκία στα κατεχόμενα και από εκεί στα εδάφη που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, με αποτέλεσμα οι αιτούντες άσυλο να αποτελούν πλέον το 6% του συνολικού πληθυσμού.

Στο ίδιο ερώτημα ο Όλαφ Σολτς απάντησε πως καμιά χώρα δεν μπορεί από μόνη της να ανταπεξέλθει στο πρόβλημα του μεταναστευτικού και πως η Γερμανία θα συνεργασθεί με την Κύπρο, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη της. Επισήμανε δε πως η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή στρατηγική στο θέμα.

Σε ερώτηση που τέθηκε για την παρουσία τουρκικών τεθωρακισμένων Leopard από τη Γερμανία στα κατεχόμενα, ο κ. Σολτς δεν έδωσε κάποια απάντηση.

Σε ότι αφορά στο ενεργειακό, ο Γερμανός Καγκελάριος ανέφερε πως «συνεργαζόμαστε με την Κύπρο, όπως και με άλλες χώρες της περιοχής, για τα μεγάλα κοιτάσματα και η συνεργασία αυτή θα ενταθεί στο μέλλον».

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην Τουρκία, λέγοντας πως δεν γίνεται μια χώρα, η οποία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, να έχει αναθεωρητικές πολιτικές, που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή και η χώρα αυτή να βοηθά τη Ρωσία ώστε να παρακάμπτει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share