X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Ιρλανδία ενδιαφέρεται για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με την Κύπρο στο...

Η Ιρλανδία ενδιαφέρεται για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με την Κύπρο στο τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δήλωσε ο Ιρλανδός Πρέσβης

Η Ιρλανδία ενδιαφέρεται για έργα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα κάνουν τη διαφορά τόσο για την Ιρλανδία όσο και για την Κύπρο, δήλωσε την Τετάρτη ο Ιρλανδός Πρέσβης στην Κύπρο Κόνορ Λονγκ.

Ο κ. Λονγκ μιλούσε στο περιθώριο παρουσίασης από εκπροσώπους του Trinity College του Δουβλίνου στη Λευκωσία προς την τοπική κοινότητα ιδιωτικών σχολείων σχετικά με τις ευκαιρίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για Κύπριους φοιτητές στο πιο διάσημο ίδρυμα της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με τον Ιρλανδό Πρέσβη, μετά το Brexit υπήρξε σαφής διαταραχή στην παραδοσιακή πορεία εγγραφής των Κυπρίων φοιτητών σε διεθνή πανεπιστήμια. Πρόσθεσε ότι μέσα από τη συμμετοχή της σε εκπαιδευτικές εκθέσεις και επισκέψεις σε σχολεία σε όλη την Κύπρο, η ιρλανδική πρεσβεία έχει παρατηρήσει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς Κυπρίων μαθητών σχετικά με τη δυνατότητα σπουδών στην Ιρλανδία.

«Είχαμε τη χαρά να οργανώσουμε σε συνεργασία με τον Κύπριο Πρέσβη στο Δουβλίνο επισκέψεις σε ιρλανδικά πανεπιστήμια και προσβλέπουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας ως προς τη δυνατότητα εγγραφής προπτυχιακών φοιτητών σε πανεπιστήμια της Ιρλανδίας. Εξετάζουμε επίσης την επέκταση άλλων συνεργασιών με την Κύπρο στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της εντατικοποίησης των συμφωνιών για προγράμματα ανταλλαγής Erasmus μεταξύ Ιρλανδίας και Κύπρου, τα οποία θα επιτρέψουν σε Κύπριους που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια εδώ να περάσουν μερικούς μήνες στην Ιρλανδία», σημείωσε ο κ. Λονγκ.

Πρόσθεσε ότι θα ήθελε επίσης να δει Ιρλανδούς φοιτητές να έρχονται στην Κύπρο, για να γνωρίσουν τη χώρα, να σπουδάσουν εδώ και να απολαύσουν την εμπειρία της Κύπρου, ενώ μια άλλη πτυχή αφορά τις ερευνητικές συνεργασίες μεταξύ ιρλανδικών και κυπριακών πανεπιστημίων, όπου υπάρχει μια σειρά θεμάτων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει κάποιος τομέας όπου η διμερής συνεργασία είναι πιο ανεπτυγμένη, ο Ιρλανδός διπλωμάτης είπε ότι στις αρχές της εβδομάδας υπήρξε συνάντηση με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου συζητήθηκαν ευκαιρίες ερευνητικής συνεργασίας σε θέματα νοσηλευτικής και γεωεπιστημών, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιο ότι θα εντοπιστούν και άλλοι τομείς συνεργασίας καθώς θα συνεχίζονται οι συζητήσεις, όπως για παράδειγμα στις γεωπονικές επιστήμες. «Θέλουμε πραγματικά να βρούμε έργα που θα κάνουν τη διαφορά για την Ιρλανδία και την Κύπρο, ένα σύνολο συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών που θα είναι αμοιβαία επωφελείς», τόνισε.

Ο Ιρλανδός Πρέσβης είπε επίσης ότι θα εργαστεί για να ενισχύσει την παρουσία των ιρλανδικών πανεπιστημίων στην Κύπρο, ιδανικά με τη δημιουργία ενός προγράμματος επίσκεψης αρκετών ιρλανδικών πανεπιστημίων κάθε χρόνο, τα οποία θα εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα σπουδών, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των υποψήφιων φοιτητών, αλλά θα ήθελε επίσης να δει κυπριακές πανεπιστημιακές αντιπροσωπείες να επισκέπτονται την Ιρλανδία, ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share