X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΗ Ισλανδία μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε ορυκτά

Η Ισλανδία μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε ορυκτά

Από την ατμόσφαιρα στην πέτρα. Αυτός είναι ο στόχος του Ισλανδικού εργοστασίου ORCA, μια συνεργασία της Ελβετικής startup εταιρείας Climeworks και της Ισλανδικής Carbfix και που φιλοδοξεί να απορροφήσει από την ατμόσφαιρα έως και τέσσερις χιλιάδες τόνους διοξείδιο του άνθρακα ετησίως, ποσότητα ίση με την ρύπανση 870 αυτοκινήτων.

Γνωστό χημικά και ως CO2, το διοξείδιο του άνθρακα που είναι στην ατμόσφαιρα μπορεί να παγιδευτεί υπόγεια εφόσον πρώτα απορροφηθεί ως αέριο. Στην συνέχεια, το διοξείδιο αναμιγνύεται με νερό σε υψηλή θερμοκρασία και τοποθετείται στο βασαλτικό πέτρωμα σε βάθος περίπου ενός χιλιομέτρου, όπου μέσα σε περίπου δύο χρόνια κρυσταλλώνει ως ανθρακικά ορυκτά.

Ένα σχέδιο τόσο απλό όσο σημαντικό σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και με ακόμα υψηλό κόστος. Όπως δημοσιεύει η Corriere della Sera η ισλανδική εγκατάσταση κόστισε μεταξύ 10 και 15 εκατομμύρια δολάρια. Οι επικριτές λένε πως η τεχνολογία είναι πολύ ακριβή και με μικρή αποδοτικότητα, εφόσον ως πλανήτης εκπέμπουμε 35 δισεκατομμύρια τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα ετησίως.

Παρόλες τις επικρίσεις, η αγορά φαίνεται να ανταποκρίνεται θετικά και η Climeworks συνεχίζει να χαράζει μια πρωτότυπη πορεία. Η Climeworks, με τα 14 εργοστάσιά της, εκδίδει “πιστώσεις άνθρακα” τις οποίες “πωλεί” σε άλλες εταιρείες για να αντισταθμίσει τις επιβλαβείς εκπομπές τους.

Ανάμεσα στους πελάτες της, η Coca Cola, η Microsoft και η Swiss Re, ο Ελβετικός ασφαλιστικός κολοσσός που πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να φτάσει την ουδετερότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (carbon neutrality) ως το 2030.

Πηγή:www.ertnews.gr

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share