X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΑΠΟΨΕΙΣΗ κατάρρευση της SVB ήταν κλασική περίπτωση κακοδιαχείρισης, είπε κορυφαίος αξιωματούχος της...

Η κατάρρευση της SVB ήταν κλασική περίπτωση κακοδιαχείρισης, είπε κορυφαίος αξιωματούχος της Fed

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) ήταν μια «υπόθεση κακοδιαχείρισης» που απαιτεί αυστηρότερη τραπεζική ρύθμιση, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της Federal Reserve.

«Η SVB απέτυχε επειδή η διοίκηση της τράπεζας δεν διαχειρίστηκε αποτελεσματικά τον επιτοκιακό κίνδυνο και κίνδυνο ρευστότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος εποπτείας της Fed Μάικλ Μπαρ σε δηλώσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από ακρόαση στη Γερουσία την Τρίτη για το θέμα.

Η αποτυχία της «απαιτεί μια ενδελεχή επανεξέταση του τι συνέβη, συμπεριλαμβανομένης της επίβλεψης της τράπεζας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα».

Η Silicon Valley κατέρρευσε στις 10 Μαρτίου μετά την ανάληψη υπερβολικού επιτοκιακού κινδύνου, αφήνοντάς την εκτεθειμένη όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Το «συγκεντρωτικό» επιχειρηματικό της μοντέλο, το οποίο βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε ένα στενά διασυνδεδεμένο δίκτυο επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων, την άφησε επίσης ευάλωτη ως μια τράπεζα που διοικείται από προβληματισμένους καταθέτες, πρόσθεσε ο Μπαρ στις σημειώσεις του που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα.

«Η τράπεζα περίμενε πάρα πολύ καιρό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και κατά ειρωνικό τρόπο, οι καθυστερημένες ενέργειες που τελικά έκανε για να ενισχύσει τον ισολογισμό της πυροδότησαν τη φυγή των ανασφάλιστων καταθετών που οδήγησε στην αποτυχία της τράπεζας», είπε.

Ο Μπαρ είπε ότι η ψήφιση του νόμου για την οικονομική ανάπτυξη, τη ρυθμιστική ανακούφιση και την προστασία των καταναλωτών του 2019, οδήγησε τη Fed να μειώσει τις ρυθμίσεις της για τις μικρότερες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της SVB.

Τα «λιγότερο αυστηρά» πρότυπα που τέθηκαν σε ισχύ από τη Fed μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που υποστηρίχθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους σήμαιναν ότι η SVB υπόκειται σε «λιγότερο συχνές δοκιμές ακραίων καταστάσεων» και «λιγότερο αυστηρά πρότυπα κεφαλαιακού σχεδιασμού και διαχείρισης κινδύνου ρευστότητας».

Ο Μπαρ είπε ότι η αποτυχία της SVB «καταδεικνύει την ανάγκη να προχωρήσουμε το έργο μας για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος».

Η Fed θα προτείνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την αύξηση των απαιτήσεων κεφαλαίου και μακροπρόθεσμου χρέους για τράπεζες του μεγέθους της SVB, πρόσθεσε.

«Θα χρειαστεί να ενισχύσουμε τις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων με πολλαπλά σενάρια, ώστε να συλλάβει ένα ευρύτερο φάσμα κινδύνου και να αποκαλύψει κανάλια μετάδοσης, όπως αυτά που είδαμε στην πρόσφατη σειρά γεγονότων», είπε, προσθέτοντας ότι ενδέχεται επίσης να απαιτηθούν αλλαγές στους κανόνες ρευστότητας «για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share