X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Κίνα πρέπει να πληρώσει για τις κλιματικές ζημιές, είπε Γερμανίδα Υπουργός

Η Κίνα πρέπει να πληρώσει για τις κλιματικές ζημιές, είπε Γερμανίδα Υπουργός

Χώρες όπως η Κίνα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πληρωμή αποζημιώσεων για χώρες που χτυπήθηκαν από την κλιματική αλλαγή, είπε η Γερμανίδα Υπουργός Ανάπτυξης Svenja Schulze στο τηλεοπτικό σταθμό Bayerischer Rundfunk την Παρασκευή.

«Η Κίνα έχει 28% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αυτή τη στιγμή. Έτσι πρέπει να συνεισφέρει κι αυτή στην αντιμετώπιση της ζημιάς», είπε σε συνέντευξή της στον σταθμό, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Κρύβονται πάντα πίσω από το γεγονός ότι είναι μία αναπτυσσόμενη χώρα. Αλλά ντε φάκτο δεν είναι πια μία αναπτυσσόμενη χώρα», πρόσθεσε.

Οι διαπραγματευτές για το κλίμα την Παρασκευή εξέταζαν μια πρόταση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση αργά το βράδυ της Πέμπτης με στόχο την επίλυση ενός παρατεταμένου αδιεξόδου σχετικά με τη χρηματοδότηση χωρών που επλήγησαν από κλιματικές καταστροφές και να ωθήσουν τη φετινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο πιο κοντά στην τελική συμφωνία.

Η πρόταση της ΕΕ αφορά τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την κάλυψη απωλειών και ζημιών στις πιο ευάλωτες χώρες – αλλά χρηματοδοτούμενο από μια «ευρεία βάση χορηγών».

Η εισήγηση της ΕΕ έρχεται σε αντίθεση με πρόταση των αναπτυσσόμενων χωρών και της Κίνας που ζητούσε όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν πρόσβαση στο ταμείο. Αυτή η πρόταση χρησιμοποιούσε έναν ορισμό του ΟΗΕ που θα επέτρεπε στην Κίνα να λάβει, όχι να συνεισφέρει, χρήματα.

Οι διαπραγματεύσεις για τις υποχρεωτικές πληρωμές αποζημιώσεων στο Σαρμ ελ Σέιχ ήταν σε εξέλιξη, είπε η Schulze, «και επίσης δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί σήμερα, αλλά ότι χρειαζόμαστε ακόμη παράταση».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share