X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Κίνα προτρέπει τις ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις για το κλίμα...

Η Κίνα προτρέπει τις ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις για το κλίμα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εκπληρώσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους για την κλιματική αλλαγή και να κάνουν περισσότερα από το να «φωνάζουν συνθήματα», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που περιορίζει την ικανότητα της Ουάσιγκτον να μειώσει τις εκπομπές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ψήφισε να περιορίσει την εξουσία της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ να ρυθμίζει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από υφιστάμενους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και αερίου βάσει του νόμου για τον καθαρό αέρα, προκαλώντας ανησυχία στους περιβαλλοντολόγους.

Ο Ζάο είπε στους δημοσιογράφους σε τακτική ενημέρωση ότι η απόφαση έχει επικριθεί από τη διεθνή κοινότητα, προσθέτοντας ότι «δεν αρκεί απλώς να φωνάζουμε συνθήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

«Προτρέπουμε τις ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να… αντιμετωπίσουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να επιδείξουν μεγαλύτερη φιλοδοξία και δράση», πρόσθεσε.

Οι περιβαλλοντολόγοι στην Κίνα δήλωσαν ότι η απόφαση θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την ευρύτερη κλιματική σχέση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, η οποία έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση παγκόσμιων συμφωνιών για τον περιορισμό των αερίων θερμοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρμανση του κλίματος.

«Η απόφαση έχει βαθιές επιπτώσεις και θα αποδυναμώσει σημαντικά τις συνθήκες για τις μελλοντικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για το κλίμα», δήλωσε ο Λι Σούο, ανώτερος σύμβουλος της Greenpeace.

Η «οπισθοδρόμηση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε επίσης να καταστήσει πιο απίθανο ότι η Κίνα θα λάβει περισσότερα μέτρα για να περιορίσει την κατανάλωση άνθρακα, η οποία έφτασε σε υψηλό ρεκόρ το 2021, πρόσθεσε ο Λι.

«Η κινεζική πλευρά πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο αντάλλαγμα για το κλίμα μεταξύ αυτών και των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε πέρυσι ότι η Κίνα θα αρχίσει να μειώνει την κατανάλωση άνθρακα το 2026, με τις κρατικές δεξαμενές σκέψης να αναμένουν ότι η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα θα αυξηθεί κατά άλλα 150 γιγαβάτ την περίοδο 2021-2025.

Εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια, ανώτεροι αξιωματούχοι συνέχισαν να τονίζουν την ανάγκη να διαχειριστούμε με προσοχή την ενεργειακή μετάβαση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χαν Ζενγκ είπε αυτή τη βδομάδα ότι η Κίνα «πρέπει να διατηρήσει την κατώτατη γραμμή της ενεργειακής ασφάλειας με βάση τις βασικές εθνικές συνθήκες κυριαρχίας του άνθρακα».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share