X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Κομισιόν υιοθέτησε κριτήρια αξιολόγησης για τα Πράσινα Ομόλογα ενόψει της έκδοσης...

Η Κομισιόν υιοθέτησε κριτήρια αξιολόγησης για τα Πράσινα Ομόλογα ενόψει της έκδοσης τους τον Οκτώβριο

Τα κριτήρια αξιολόγησης των Πράσινων Ομολόγων υιοθέτησε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως το επόμενο βήμα στη διαδικασία έκδοσης Πράσινων Ομολόγων αξίας μέχρι και 250 δισεκατομμυρίων, ποσό που καλύπτει το 30% των κονδυλίων που προβλέπονται στο πρόγραμμα ανάκαμψης NextGenerationEU.

Τα πρώτα Πράσινα Ομόλογα αναμένεται να εκδοθούν τον Οκτώβριο. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, το πλαίσιο κριτηρίων έχει ως στόχο να διασφαλίσει πως οι επενδύσεις που θα προκύπτουν θα κατευθύνονται προς «πράσινα» πρότζεκτ και πως η Κομισιόν θα συνεχίσει να λογοδοτεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανάκαμψης.

Όπως είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU, τα έσοδα από τα πράσινα ομόλογα θα κατευθυνθούν αποκλειστικά προς την χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε κράτος μέλος υποχρεούται να αφιερώσει τουλάχιστον το 37% του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις με θετικό αντίκτυπο στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Τα κράτη μέλη θα τηρούν την Κομισιόν ενήμερη για τις «πράσινες» επενδύσεις τους, ούτως ώστε η Κομισιόν να μπορεί στη συνέχεια να ενημερώσει τους επενδυτές για το πώς τα έσοδα από τα Πράσινα Ομόλογα θα αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της μετάβασης σε μια πιο πράσινη οικονομία.

Η Κομισιόν θα παρακολουθεί τη χρήση των επενδύσεων σε μια σειρά τομέων, με έμφαση στην πράσινη ενέργεια, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τις πράσινες μεταφορές. Ο έλεγχος θα αφορά τόσο το πώς και που θα διατίθενται τα κονδύλια όσο και την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων, με την συνδρομή ανεξάρτητων ελεγκτών.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προϋπολογισμού και Διοίκησης Γιοχάνες Χαν, ο οποίος παρουσίασε τα κριτήρια σε συνέντευξη Τύπου, πρόθεση της ΕΕ είναι να εκδώσει μέχρι και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα από σήμερα μέχρι το τέλος του 2026.

Με την έκδοση αυτών των ομολόγων, σημείωσε ο κ. Χαν, η ΕΕ θα καταστεί «ο μεγαλύτερος εκδότης πράσινων ομολόγων στον κόσμο». Πρόσθεσε πως η απόφαση αυτή «θέτει τα βιώσιμα χρηματοοικονομικά στο προσκήνιο των προσπαθειών ανάκαμψης της ΕΕ».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share