X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Κύπρος εκπροσωπήθηκε σε συνάντηση της Κομισιόν για την Πιστοποίηση Λογαριασμών Οργανισμών...

Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε σε συνάντηση της Κομισιόν για την Πιστοποίηση Λογαριασμών Οργανισμών Πληρωμών

Στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πιστοποίηση των Λογαριασμών των Οργανισμών Πληρωμών, στην οποία εκπροσωπήθηκε και η Κύπρος με τρεις εμπειρογνώμονες από τον Οργανισμό Πληρωμών και Οργανισμό Πιστοποίησης.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών συζητήθηκαν οι Κατευθυντήριες Γραμμές 1, 2 και 5 υπό το πρίσμα των αλλαγών οι οποίες προωθούνται μέσω του νέου στρατηγικού σχεδίου για την κοινή γεωργική πολιτική.

H Κατευθυντήρια Γραμμή 1 αποσκοπεί στη παροχή οδηγιών όσον αφορά τα κριτήρια διαπίστευσης, τα καθήκοντα των οργανισμών που εμπλέκονται στη διαδικασία διαπίστευσης, την αξιολόγηση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου/συμμόρφωσης προς τα κριτήρια διαπίστευσης και τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων.

Σημειώνεται ότι οι οργανισμοί πληρωμών διαπιστεύονται από τα κράτη μέλη, εφόσον πληρούν ορισμένα ελάχιστα κριτήρια τα οποία καθορίζονται σε ενωσιακό επίπεδο.

Η Κατευθυντήριας Γραμμή 2 έχει στόχο να καθοδηγήσει τους οργανισμούς πιστοποίησης ούτως ώστε να διαμορφώσουν ορθά τη στρατηγική ελέγχου του οργανισμού πληρωμών στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, για συλλογή επαρκών και κατάλληλων αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου με στόχο τη διατύπωση ελεγκτικής γνώμης.

Επίσης, η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή περιγράφει την προτεινόμενη μεθοδολογία ελέγχου που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να μπορεί ο οργανισμός πιστοποίησης να διατυπώνει γνώμη όπως αναφέρεται ανωτέρω.

Η Κατευθυντήρια Γραμμή 5 αποσκοπεί στην παροχή καθοδήγησης σχετικά με τη διαχείριση και αναφορά, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στα πλαίσια των σχετικών ενωσιακών κανονισμών.

Οι κανονισμοί αυτοί ορίζουν ότι τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ένα σύστημα διαχείρισης και ελέγχου που να προβλέπει την έγκαιρη αναγνώριση των αχρεωστήτως καταβληθέντων πληρωμών και την κατάλληλη παρακολούθηση και οικονομική αναφορά τους στην Κομισιόν.

Το επίπεδο αναφοράς αλλάζει στο νέο νομικό πλαίσιο όσον αφορά τις οφειλές που προκύπτουν σε σχέση με δαπάνες από το 2023 και μετά, ωστόσο, όπως ρητά αναφέρεται, οι υφιστάμενες μακροχρόνιες διαδικασίες και συστήματα διαχείρισης του χρέους των κρατών μελών θα πρέπει να διατηρηθούν.

 Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share