Home Featured Η Κύπρος μια από τις δύο χώρες ΕΕ μαζί με Γερμανία που έχουν κέντρο για post COVID ασθενείς, είπε ο Υπουργός Υγείας

Η Κύπρος μια από τις δύο χώρες ΕΕ μαζί με Γερμανία που έχουν κέντρο για post COVID ασθενείς, είπε ο Υπουργός Υγείας

0
Η Κύπρος μια από τις δύο χώρες ΕΕ μαζί με Γερμανία που έχουν κέντρο για post COVID ασθενείς, είπε ο Υπουργός Υγείας

Η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Γερμανία, όπου οι κρατικές υπηρεσίες υγείας αναλαμβάνουν την πτυχή της αποκατάστασης ασθενών που νόσησαν με COVID-19, ανέφερε την Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας προσθέτοντας ότι η σύμβαση που έχει υπογραφεί με το Κέντρο Αποκατάστασης Eden, προνοεί τη διάθεση 30 κλινών.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας για φιλοξενία ασθενών post COVID, στο Eden Resort στην Τερσεφάνου, ο Υπουργός ανέφερε ότι «έχοντας επίγνωση του σημαντικότατου ρόλου που το Υπουργείο Υγείας μπορεί να διαδραματίσει στην διασφάλιση μιας ολοκληρωμένης υγειούς κατάστασης, επεκτείνει τις δραστηριότητές του, πέρα από την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη, την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, αλλά και τριτοβάθμια θεραπεία, την ανακουφιστική, αλλά και κατ’οίκον φροντίδα, στον κρίσιμο τομέα της αποκατάστασης».

Πρόσθεσε ότι «με την αποκατάσταση εφαρμόζονται διαδικασίες θεραπείας και εκπαίδευσης, που βοηθούν άτομα με αναπηρία να επιτύχουν τη μέγιστη λειτουργικότητα, μία αίσθηση ευεξίας και ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανεξαρτησίας. Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον COVID-19 δεν νοσούν σοβαρά αφού οκτώ στους δέκα ασθενείς δεν θα χρειαστούν νοσηλεία στο νοσοκομείο».

Ωστόσο, σημείωσε «από τους υπόλοιπους, ένα ποσοστό γύρω στο 5% θα χρειαστεί διασωλήνωση και νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή πολυήμερη νοσηλεία σε Πνευμονολογική κλινική και σε κλινική COVID, αφού η λοίμωξη με COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή οξεία αναπνευστική νόσο».

Ο Υπουργός σημείωσε ότι «η πανδημία του κορωνοϊού κάνει επιτακτική την ανάγκη παροχής εξειδικευμένων και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών αποκατάστασης, με κύριο σημείο αναφοράς τη διεπιστημονική προσέγγιση και ολιστική αποθεραπεία».

Στα πλαίσια αυτά, συνέχισε «το Υπουργείο Υγείας, ανταποκρινόμενο στην αποστολή του για αντιμετώπιση της ανάγκης αυτής που αφορά τη δημόσια υγεία, έχει προχωρήσει μετά από τη νενομισμένη διαδικασία προσφοροδότησης και επιλέξει το Κέντρο Αποκατάστασης «Eden Resort», στην Τερσεφάνου, με το οποίο έχει συνάψει σχετική σύμβαση και στο οποίο θα παραπέμπει πρώην ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι χρήζουν των αντίστοιχων υπηρεσιών, όπως και άλλα άτομα που έστω κι αν δεν έχουν νοσήσει με κορωνοϊό, όπως ασθενείς με σοβαρή πνευμονοπάθεια, οι οποίοι αναμένεται να επωφεληθούν από τα προγράμματα αποκατάστασης του Κέντρου».

Το Eden, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας «έχει ακριβώς αυτό το ρόλο να διαδραματίσει με την υποστήριξη μίας ομάδας ειδικών. Γιατροί, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοφυσιολόγοι, διαιτολόγοι και ψυχολόγοι, σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με τεχνολογικό εξοπλισμό και πρότυπο κέντρο φυσιοθεραπείας και υδροθεραπείας, στοχεύει στην αποκατάσταση των ασθενών με σοβαρές επιπλοκές μετά από μακροχρόνια νοσηλεία λόγω Covid λοίμωξης ή και σοβαρής πνευμονοπάθειας λόγω άλλης αιτίας».

Στα πλαίσια της σύμβασης, είπε ο κ. Χατζηπαντέλας «το Eden θα διαθέτει τριάντα κλίνες» ενώ σημείωσε πως «η μικρή Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Γερμανία, όπου οι κρατικές υπηρεσίες υγείας αναλαμβάνουν την πτυχή της αποκατάστασης, πρώην ασθενών με COVID-19».

Η διαδικασία της αποκατάστασης, συνέχισε «θα έχει ως επακόλουθο, πέρα από τα ατομικά ψυχοκοινωνικά, ιατρικά και άλλα οφέλη για τον κάθε ασθενή, και την αποσυμφόρηση των νοσηλευτηρίων, αφού με τον τρόπο αυτό θα απελευθερωθούν κλίνες που θα εξυπηρετήσουν νέα περιστατικά. Απώτερος στόχος της αποκατάστασης είναι η επανένταξη αυτών των ασθενών στον αρχικό κοινωνικό τους ρόλο και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων αποκατάστασης, όπου ο ανθρώπινος επιστημονικός παράγοντας σε συνδυασμό με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθορίζουν την επιτυχία του προγράμματος αποκατάστασης».

Ανέφερε ακόμα ότι «γίνεται αντιληπτό πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει την ανάγκη για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών αποκατάστασης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην διεπιστημονική προσέγγιση. Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία και η λειτουργική αποκατάσταση των ασθενών που νόσησαν από COVID-19, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην συνολική αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία και το Υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες του απέναντι στη νέα πρόκληση».

Αναφερόμενος στη νέα σύμβαση με το Eden, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως αυτή «αποτελεί ακόμα ένα απτό παράδειγμα επιτυχούς και αγαστής συνεργασίας του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, της οποίας τα οφέλη για τον κάθε πολίτη είναι πασιφανή».

Από την πλευρά του ο Επιστημονικός Διευθυντής της νέας πτέρυγας του Κέντρου Βάσος Παντελή ανέφερε πως «η πτέρυγα δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην αποκατάσταση της αποθεραπείας με την σωστή και άκρως επαγγελματική αντιμετώπιση εκ μέρους μας των παρενεργειών της νόσησης από τον κορωνοϊό σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε και εμείς στον πόλεμο κατά της πανδημίας και αποσυμφόρησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

Πρόσθεσε ότι «το Eden Resort αλλάζει σελίδα και μετατρέπεται σε σύγχρονο, πολυδύναμο ιατρικό Κέντρο με σκοπό να προσφέρει σε υψηλό επίπεδο, υπηρεσίες υγείας στους πάσχοντες συνανθρώπους μας».

Εκ των ιδιοκτητών του Κέντρου Αντώνης Δημητρίου ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους και πρόσθεσε πως «όταν το Resort κατασκευάστηκε ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του για την Κύπρο. Από την ημέρα που ανέλαβε ο νυν Υπουργός είδε τον άνθρωπο πάνω απ’ όλα και μετά τα υπόλοιπα» είπε ενώ χαρακτήρισε την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη «διαμάντι για την πολιτεία, μοναδική στο είδος της, σκληρή και άτεγκτη με το δημόσιο χρήμα».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου «το Eden Resort διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και έχει εξοπλιστεί για να προσφέρει στους post COVID ασθενείς, την καλύτερη θεραπεία για να επανέλθουν υγιείς στις οικογένειες τους. Εδώ στο Κέντρο έγινε κάτι που μόνο στην Κύπρο και την Γερμανία υπάρχει και αυτό μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας και της Γενικής Διευθύντριας».

Σημειώνεται ότι στη τελετή των εγκαινίων της νέας πτέρυγας παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας.

Ακολούθησε αγιασμός και ξενάγηση των επισήμων στην νέα πτέρυγα του Κέντρου Αποκατάστασης.

Πηγή:ΚΥΠΕ