X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ κυβέρνηση Νετανιάχου προωθεί τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη παρά τις αντιδράσεις

Η κυβέρνηση Νετανιάχου προωθεί τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη παρά τις αντιδράσεις

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να καθαιρέσει τον ηγέτη του υπερορθόδοξου θρησκευτικού κόμματος «Shas», Αριέ Ντέρι, από τα καθήκοντα του Υπουργού Υγείας και Υπουργού Εσωτερικών, όπως όρισε σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, καθότι πηγές προσκείμενες στον Νετανιάχου είχαν ξεκαθαρίσει στα τοπικά ΜΜΕ ότι η δικαστική απόφαση θα εφαρμοσθεί παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη δριμεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και δικαστικού σώματος. Ωστόσο, η απόφαση Νετανιάχου συνοδεύθηκε από διευκρινιστικό έγγραφο, το οποίο αναγνώσθηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο και δημοσιοποιήθηκε στους δημοσιογράφους. Το έγγραφο αφήνει αιχμές κατά της δικαστικής εξουσίας και δηλώνεται ότι θα ανευρεθούν τρόποι ώστε ο Ντέρι να συνεχίσει να ασκεί κυβερνητικά καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που υπογράφεται από τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου αναγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Προς μεγάλη μου λύπη, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι υποχρεούμαι να απομακρύνω τον Αριέ Ντέρι από τα καθήκοντα του Υπουργού Εσωτερικών και Υγείας. Η ατυχής αυτή απόφαση αγνοεί την λαϊκή βούληση, αν και ήταν σαφές εξαρχής ότι ο κ. Ντέρι θα ασκήσει υπουργικά καθήκοντα στην νέα κυβέρνηση». Το έγγραφο καταλήγει με την διαβεβαίωση του Νετανιάχου ότι «προτίθεται να ανεύρει κάθε νόμιμο μέσο ώστε ο κ. Ντέρι να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κράτος χάρη στην σημαντική πείρα και τις προσωπικές του ικανότητες», προσθέτοντας ότι «με μεγάλη του λύπη αναγκάζομαι να αποφασίσω την απαλλαγή του κ. Ντέρι από τα υπουργικά του καθήκοντα».

Ο Αριέ Ντέρι καταδικάσθηκε με αναστολή σε δύο χρόνια φυλάκισης και με χρηματικό πρόστιμο τον Φεβρουάριο 2022 εξ αιτίας φορολογικών παραβάσεων.

Διαφωνίες Νετανιάχου – ακροδεξιών κομμάτων

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο απείχαν ο Υπουργός Οικονομικών και δεύτερος τη τάξει στο Υπουργείο Άμυνας, Μπετσαλέλ Σμότριτς, ηγέτης του κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», ως επίσης και άλλοι Υπουργοί που προέρχονταν από το κόμμα του, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκκένωση παράνομου εβραϊκού καταυλισμού στην Δυτική Όχθη, που πραγματοποίησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο ισραηλινός στρατός με απόφαση του Υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. Η απόφαση Γκάλαντ έτυχε της στήριξης του Πρωθυπουργού Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντάς την σύννομη. Ο Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ηγέτης της ακροδεξιάς «Εβραϊκής Ισχύος» διαμαρτυρήθηκε για όσα συνέβησαν την Παρασκευή και όπως είχε προαναγγείλει με δημόσιες δηλώσεις του, ζήτησε από την Κυβέρνηση να εφαρμόσει την ίδια πρακτική εκκενώνοντας τον καταυλισμό των Αράβων Βεδουίνων Χαν Αλ-Άχμαρ, που βρίσκεται στην έρημο Νέγκεβ. Όπως μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απέφυγε να δώσει μία ευθεία απάντηση στο ζήτημα του συγκεκριμένου βεδουϊνικού καταυλισμού, αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει με τον ίδιο τρόπο την νομοθεσία, τόσο σε Εβραίους όσο και σε Άραβες», προσθέτοντας ότι «σήμερα έχουν κατεδαφισθεί τρία αυθαίρετα κτίσματα αραβικής ιδιοκτησίας».

Παρά τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες αλλά και το δυσάρεστο κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την καθαίρεση του Αριέ Ντέρι από τα υπουργικά του καθήκοντα, μετά το πέρας του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, όλα τα μέλη του φωτογραφήθηκαν μαζί ως ένδειξη ενότητας του κυβερνητικού συνασπισμού. Στην φωτογράφηση παρευρέθηκε και ο Μπετσαλέλ Σμότριτς με τους Υπουργούς του κόμματός του, παρότι, όπως προανεφέρθη, δεν είχαν συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η κυβέρνηση προωθεί την νομοθετική μεταρρύθμιση για την δικαστική εξουσία

Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών, νομοθεσίας και δικαιοσύνης, εισήχθη προς συζήτηση το επίμαχο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση των αρμοδιοτήτων της δικαστικής εξουσίας. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα. Ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του «Θρησκευτικού Σιωνισμού», Σίμχα Ρότμαν, αφού επέκρινε την απόφαση της αντιπολίτευσης να μποϋκοτάρει τη συζήτηση του περιεχομένου του νομοσχεδίου, παρουσίασε το ιδεολογικό στίγμα της κυβερνητικής απόφασης, με σκληρές αναφορές για την λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστηρίου έναντι των κυβερνητικών αποφάσεων και των νόμων που ψηφίζονται από την Κνέσετ. Συγκεκριμένα, ο Ρότμαν ανέφερε ότι «σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η κυβέρνηση ασκεί εξουσία που πηγάζει από την εμπιστοσύνη της Κνέσετ και όχι από την εμπιστοσύνη των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου», προσθέτοντας ότι «η ισραηλινή δημοκρατία είναι φυλακισμένη στα υπόγεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στοιβαγμένη ανάμεσα σε πλήθος φακέλων υποθέσεων, απ’ όπου οι κραυγές της δημοκρατίας μας δεν καταφέρνουν να ακουστούν». «Ήρθαμε στην εξουσία για να απελευθερώσουμε την δημοκρατία και να την φέρουμε πίσω, στον λαό. Αυτή είναι η αποστολή μας», κατέληξε ο Σίμχα Ρότμαν.

Παράλληλα, ο βουλευτής του Λικούντ, Μπόαζ Μπίσμουτ, κατέθεσε στην Κνέσετ πρόταση νόμου που θα απαγορεύει και θα ποινικοποιεί την δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ ιδιωτικών τηλεφωνικών συνομιλιών δημοσίων προσώπων. Το περιεχόμενο της πρότασης νόμου σχολιάσθηκε από δημοσιογραφικά μέσα ως ένα μέτρο που θα δυσχεράνει την πληροφόρηση της κοινής γνώμης, αποδίδοντας την πρωτοβουλία του βουλευτή του Λικούντ και στενού συνεργάτη του Βενιαμίν Νετανιάχου στην ενόχληση της παρούσας κυβέρνησης από αποσπάσματα τηλεφωνικών συνομιλιών υπουργικών στελεχών της, που δημοσιοποιήθηκαν σε εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share