Home Featured Η Λεμεσός στο επίκεντρο της εναρκτήριας τελετής του 1ου Cyprus Forum Cities

Η Λεμεσός στο επίκεντρο της εναρκτήριας τελετής του 1ου Cyprus Forum Cities

0
Η Λεμεσός στο επίκεντρο της εναρκτήριας τελετής του 1ου Cyprus Forum Cities

Εντυπωσιασμένος από τους φιλόδοξους σχεδιασμούς της Λεμεσού να καταστεί κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη μέχρι το 2030, δήλωσε ο  Διευθυντής του Γραφείου Αποστολής Πόλεων της ΕΕ, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Patrick Child, κατά την εναρκτήρια τελετή του 1ου Cyprus Forum Cities, στο δημοτικό μέγαρο Λεμεσού.

To διήμερο Cyprus Forum Cities συνδιοργανώνουν , σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, ο μη κερδοσκοπικός – μη κυβερνητικός οργανισμός Oxygono και ο Δήμος Λεμεσού, στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Αποστολή: 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030.

Σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα ο Patrick Child ανέφερε πως ζούμε πρωτόγνωρες και δύσκολες στιγμές, όπου οι πόλεις επηρεάζονται δυσανάλογα από τις προκλήσεις και «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις βοηθήσουμε να γίνουν κλιματικά ουδέτερες και βιώσιμες το συντομότερο δυνατό», ενώ υπενθύμισε πως μέσα από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Ευρώπη προσδοκεί να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050.

Υποδεικνύοντας ότι σήμερα οι πόλεις ευθύνονται για περισσότερο από το 70% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και καταναλώνουν πάνω από το 65% της παγκόσμιας ενέργειας , ανέφερε ότι μέσα από την Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, «θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως πρότυπα για όλες τις πόλεις της ΕΕ, ώστε να γίνουν και αυτές κλιματικά ουδέτερες μέχρι το 2050».

« Όλες αυτές οι πόλεις εργάζονται τώρα εντατικά με τους συμβούλους πόλεων και την πλατφόρμα αποστολής NetZero Cities, για τη σύνταξη συμβάσεων για τις κλιματικές πόλεις, συμβάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν το συνολικό τους όραμα για την κλιματική ουδετερότητα, ένα σχέδιο δράσης και, για πρώτη φορά, μια ειδική επενδυτική στρατηγική», συμπλήρωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πρώτες συμβάσεις θα είναι έτοιμες στα μέσα Απριλίου.

Ο κ.Child εξέφρασε τον εντυπωσιασμό για «το επίπεδο φιλοδοξίας στη Λεμεσό» και τη συνεχάρη ως τη μοναδική κυπριακή πόλη που επιλέχθηκε για την αποστολή, υπογραμμίζοντας ότι «η Λεμεσός αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενεργοποίησης τοπικών φορέων και διασύνδεσης με ευρεία εθνικά δίκτυα».

Ελπίζουμε, συνέχισε, ότι η Λεμεσός θα μπορέσει να εμπνεύσει και άλλες πόλεις της Κύπρου να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την κλιματική μετάβαση, ενώ εξέφρασε και τη χαρά του που η πόλη εντάχθηκε στο Ελληνικό Εθνικό Δίκτυο και υπέγραψε το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας τον Σεπτέμβριο του 2022.

Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Αποστολή, οι πόλεις που συμμετέχουν να έχουν στενή συνεργασία με τις κυβερνήσεις τους και ισχυρή στήριξη σε πολιτικό επίπεδο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι  η νέα κυβέρνηση στην Κύπρο θα διασφαλίσει την ενεργό συμμετοχή όλων των αρμόδιων Υπουργείων.

Αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της δημιουργίας φιλόδοξων συμβάσεων, παρά τις προκλήσεις του εγχειρήματος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς από την αρχή.

Λέγοντας ότι, προς υποστήριξη της προετοιμασίας των συμβάσεων των πόλεων, λειτούργησε πρόσφατα ένα πιλοτικό πρόγραμμα, ο Patrick Child επαίνεσε τη Λεμεσό που επιλέχθηκε ως μία από αυτές τις πόλεις, «με βάση τις εντυπωσιακές ιδέες της για ταχεία απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα». Αυτά τα μέτρα, συνέχισε, αναμένεται να συμβάλουν στην ευημερία των πολιτών, σε μια έξυπνη πράσινη οικονομία της πόλης και εξέφρασε την ελπίδα να δοθούν λύσεις και για άλλες παράκτιες πόλεις της χώρας μας.

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη διερεύνησης όλων των πιθανών πηγών χρηματοδότησης, πέραν της ΕΕ και των εθνικών πόρων, και ευχήθηκε όπως «τα επενδυτικά σχέδια που σχετίζονται με το Συμβόλαιό σας , θα παρέχουν επαρκή σαφήνεια και θα είναι έντονα στοχευμένα, ώστε να παρακινήσουν ιδιωτικές επενδύσεις σε πολύ μεγάλη κλίμακα».

Κάλεσε ακόμη τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου να επωφεληθούν από τις πολλές ευκαιρίες που προσφέρει η Αποστολή Πόλεων, μέσω της ενημέρωσης που παρέχει η Πύλη της διαδικτυακής πλατφόρμας της Αποστολής.

Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας , συνεχάρη τη Λεμεσό και τον Δήμαρχο για την ένταξη της πόλης στην Αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων, λέγοντας ότι γνωρίζει τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά.

 «Ως νησί είστε περαιτέρω εκτεθειμένοι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αλλά ταυτόχρονα, είστε ένα ζωντανό εργαστήρι και το όραμά σας για το μέλλον αντιπροσωπεύει μια προστιθέμενη αξία για όλους τους Ευρωπαίους», είπε και πρόσθεσε ότι είναι αξιέπαινη η δέσμευση της Λεμεσού για κινητοποίηση, προς αυτή την κατεύθυνση, των υπόλοιπων Δήμων της Κύπρου .

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι, ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, «παραμένουμε στη διάθεσή σας καθώς είμαστε η φωνή σας στις Βρυξέλλες σε όλη αυτή τη διαδικασία και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε περαιτέρω σε αυτόν τον κοινό αγώνα με γνώμονα τις μελλοντικές ιδέες σας, το θάρρος σας και την ανθεκτικότητά σας που εμπνέει πραγματικά όλους τους Ευρωπαίους».

Κατά την ομιλία του ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Κυπριακό, λέγοντας ότι  «είναι εντελώς απαράδεκτο, το 2023, έδαφος της ΕΕ να βρίσκεται υπό κατοχή και η Κύπρος, ένα ευρωπαϊκό κράτος μέλος, υφίσταται αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση».

Διαμήνυσε δε ότι «είναι καιρός τώρα να δράσει η Ευρώπη και όπως αναφέρει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και επιτέλους να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την Κύπρο».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης είπε πως οι πόλεις αναδεικνύονται σήμερα σε ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που απαιτούν παγκόσμια δράση, όπως η κλιματική αλλαγή.

Πρόσθεσε ότι αυτή η σημασία αναγνωρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ΕΕ και για το σκοπό αυτό υπάρχει μια σειρά προγραμμάτων που προσπαθούν να ενδυναμώσουν τις πόλεις και τις περιφέρειες, ώστε να αναλάβουν αυτόν τον πολύ σημαντικό ρόλο.

Σημείωσε ακόμη ότι μέσα από το EU Mission Cities, οι πόλεις αναλαμβάνουν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ίδιες τις πόλεις, προσθέτοντας ότι «ο μόνος τρόπος για να το λύσουν είναι η συνεργασία, η συνένωση δυνάμεων, η αξιοποίηση όλης της γνώσης που υπάρχει».

Αρκετές πόλεις που συμμετέχουν στην Αποστολή, πρόσθεσε, βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση από πόλεις της βόρειας Ευρώπης, οι οποίες ξεκίνησαν εδώ και χρόνια το στόχο για κλιματική ουδετερότητα, προετοιμάζοντας τις κοινωνίες τους για τις αλλαγές που επιδιώκονται. Ωστόσο, υπέδειξε, η Λεμεσός και όλες οι υπόλοιπες πόλεις, έχουν ως πλεονέκτημα όλη αυτή τη γνώση και τα παραδείγματα των πόλεων αυτών.

«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε είναι η συνεργασία μας και η ευκαιρία να μοιραστούμε εμπειρίες και καλές πρακτικές» ανέφερε και εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως, μέσα από αυτή τη συνεργασία ο στόχος θα επιτευχθεί.

Ακολούθησε συζήτηση υπό μορφή πάνελ μεταξύ των ομιλητών ενώ αύριο, Σάββατο, το φόρουμ μεταφέρεται στο κτίριο «Τάσσος Παπαδόπουλος» του ΤΕΠΑΚ, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή:ΚΥΠΕ