X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Λευκορωσία δικάζει την εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης για προδοσία

Η Λευκορωσία δικάζει την εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης για προδοσία

Η Λευκορωσία ξεκινά την Τρίτη να δικάζει ερήμην την εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης,  Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια, με την κατηγορία της προδοσίας. Η Τσιχανόφσκαγια αποκάλεσε την ενέργεια ως «φάρσα και θέαμα».

Η 40χρονη Τσιχανόφκσαγια έφυγε από τη Λευκορωσία μετά που ήταν υποψήφια ενάντια στον Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές του 2020, τις οποίες ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις για φερόμενη εκλογική απάτη. Αντιμετωπίζει πιθανή ποινή φυλάκισης μέχρι 15 χρόνια.

Μετά από καταστολή των διαδηλώσεων, έγινε επικεφαλής μιας εξόριστης αντιπολίτευσης και κατήγγειλε τις εκλογές αφού ο Λουκασένκο, στην εξουσία από το 1994, κήρυξε τον εαυτό του νικητή.

Η Τσιχανόφκσαγια, η οποία ζει τώρα στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, είπε στο Reuters στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός ότι δεν περίμενε ότι η δίκη θα ήταν δίκαιη.

«Στη Λευκορωσία δεν υπάρχουν αμερόληπτες δίκες. Ζούμε σε απόλυτη ανομία στη χώρα μας, έτσι η αυριανή δίκη θα είναι μια φάρσα και ένα θέαμα και όχι πραγματική δικαιοσύνη», είπε τη Δευτέρα η Τσιχανόφκσαγια σε συνέντευξή της, ενώ βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Είπε ότι έχει ζητήσει τα απαραίτητα έγγραφα από τον δικηγόρο που διόρισε το δικαστήριο, αλλά δεν έχει λάβει κάτι.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTa είπε ότι η δίκη ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης. Η Τσιχανόφκσαγια και αρκετοί άλλοι αναμένεται να δικαστούν για προδοσία και απόπειρα κατάληψης της εξουσίας, είπε το δικαστήριο πριν τη δίκη.

«Η Τσιχανόφκσαγια, όταν ήταν στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, αυτοανακηρύχθηκε νικήτρια των τελευταίων εκλογών… και ως η μόνη εθνική ηγέτις εκλεγμένη από τον λευκορωσικό λαό», είπε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Μια μέρα πριν να ξεκινήσει η δίκη, η Λευκορωσία έφερε νέες ποινικές κατηγορίες ενάντια στον φυλακισμένο σύζυγο της Τσιχανόφκσαγια, 44χρονο βίντεο μπλόγκερ, ο οποίος συνελήφθηκε το 2020 όταν προσπάθησε να υποβάλει υποψηφιότητα ενάντια στον Λουκασένκο.

Η σύλληψή του προέτρεψε την Τσιχανόφκσαγια να βάλει υποψηφιότητα στη θέση του, παρά το ότι δεν είχε πολιτικό προφίλ και της επιτράπηκε να μπει στο ψηφοδέλτιο.

Ακτιβιστές υπεράσπισης δικαιωμάτων εκτιμούν ότι περίπου 1.500 άνθρωποι βρίσκονται στη φυλακή στη Λευκορωσία με κατηγορίες υποκινούμενες από πολιτικά κίνητρα. Ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, βρίσκεται στην εξουσία από το 1994.

Η Λευκορωσία δικάζει επίσης αυτό τον μήνα τον ακτιβιστή και βραβευμένο με νόμπελ Αλές Μπιαλιάτσκι και ακόμα δύο άτομα, με κατηγορίες ότι χρηματοδότησαν διαδηλωτές και λαθραία διακίνηση χρημάτων. Αντιμετωπίζουν πιθανή φυλάκιση από εφτά μέχρι 12 χρόνια.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share