X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΗ μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και η δημιουργία Αρχής Πάταξης της Διαφθοράς, σε...

Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και η δημιουργία Αρχής Πάταξης της Διαφθοράς, σε ευρεία σύσκεψη υπό τον ΠτΔ

Ευρείας σύσκεψης που αφορούσε στην πρόοδο των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και τη δημιουργία της Αρχής Πάταξης της Διαφθοράς προήδρευσε την Τρίτη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε γραπτή δήλωσή της η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού, αναφέρει ότι με την έναρξη της σύσκεψης, η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατέθεσε κοινή δήλωση των μελών του Σώματος, στην οποία επισημαίνουν τις θέσεις του Ανωτάτου, που αίρουν πολλές των επιφυλάξεων, που εκφράστηκαν από πολιτικές δυνάμεις και μέλη της Επιτροπής Νομικών, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουν τους κινδύνους κατάρρευσης του δικαστικού συστήματος από τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση στην έγκριση της προτεινόμενης μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με την κ. Παρισινού ακολούθησε σε κλίμα σύνθεσης και συναίνεσης εποικοδομητικός διάλογος, με δεδηλωμένη την πρόθεση των κομμάτων, να επιτύχουν το ταχύτερο δυνατόν την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξήχθη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη εισηγήσεις πολιτικών αρχηγών, για μεταρρύθμιση και στις δομές των επαρχιακών δικαστηρίων, ζήτησε από την Υπουργό Δικαιοσύνης να παρουσιάσει προς υιοθέτηση συγκεκριμένη πρόταση στην επικείμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως σημειώνει η κ. Παρισινού, κατά την ίδια συνεδρία θα υιοθετηθεί και εισήγηση για αγορά υπηρεσιών στενοτύπισης.

Στο μεταξύ, κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα του νομοσχεδίου που αφορά στη δημιουργία Αρχής Πάταξης της Διαφθοράς.

Σε ό,τι αφορά στη σύνθεση της Αρχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές πως «ουδεμία ένσταση έχει στην όποια διαδικασία η Βουλή εγκρίνει, προκειμένου κατά την ενάσκηση των εξουσιών του Υπουργικού Συμβουλίου, να υποβάλλεται κατάλογος με τριπλάσιο αριθμό ατόμων από τον αριθμό που απαιτεί η σύνθεση της Αρχής, εκ των οποίων το Υπουργικό Συμβούλιο θα επιλέγει τα μέλη».

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν η Πρόεδρος και ένα από τα μέλη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, η Υπουργός Δικαιοσύνης, οι Αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Νομικών, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, για τις εποικοδομητικές παρεμβάσεις τους, οι οποίες όπως ανέφερε «συμβάλλουν στην επίτευξη σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν κοινή επιθυμία όλων».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share