X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Μόσχα δεν εμπλέκεται στο συμβάν στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας, λέει ο Αναπληρωτής...

Η Μόσχα δεν εμπλέκεται στο συμβάν στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας, λέει ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Ρωσίας στον ΟΗΕ

Τα υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν ότι η Μόσχα δεν εμπλέκεται στο συμβάν κοντά στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, προαναγγέλλοντας ότι το ζήτημα θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

«Σημαντικά είναι τα γεγονότα, τα οποία ακριβώς όλο και σαφέστερα δείχνουν τη μη εμπλοκή της Ρωσίας στην πτώση πυραύλων στο έδαφος της Πολωνίας», έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram ο Ντ. Πολιάνσκι, επισημαίνοντας ότι το περιστατικό «αποτελεί προσπάθεια να προκληθεί απευθείας στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ και Ρωσίας με όλες τις παρελκόμενες συνέπειες για όλον τον κόσμο», όπως μεταφέρει την ανάρτησή του το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι».

Ο Ρώσος αντιπρόσωπος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει πρακτικά ουδεμία αμφιβολία ότι το πολωνικό περιστατικό θα βρεθεί στο κέντρο της προσοχής» κατά την αναμενόμενη αργότερα σήμερα συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Ουκρανικό.

Νωρίτερα είχε ερωτηθεί για το θέμα από το δίκτυο Russia Today o Ρώσος ειδικός επί θεμάτων αεράμυνας συνταγματάρχης εν αποστρατεία Μιχαήλ Χανταριόνοκ, ο οποίος εκτίμησε βάσει των φωτογραφιών, που είχαν δημοσιεύσει τα πολωνικά ΜΜΕ ότι τα απεικονιζόμενα τμήματα πυραύλου «μοιάζουν πολύ με θραύσματα πυραύλου από σύστημα S-300» και μάλιστα διαπίστωσε ότι «όπως όλα δείχνουν είναι τμήμα του προωθητήρα πυραύλου 5В55».

Ο Ρώσος ειδικός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν ήταν σκόπιμο χτύπημα, σημειώνοντας ότι βάσει της εμπειρίας του «οι πύραυλοι S-300 συχνά παρεκκλίνουν από την τροχιά τους, ακόμη και στις ασκήσεις».

Σε ρωσικά κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν αναφορές τόσο στη χθεσινοβραδινή δραστηριότητα της ουκρανικής αεράμυνας, όσο και εκτιμήσεις ότι πολυκαιρισμένοι ουκρανικοί πύραυλοι S-300 έχουν επανειλημμένως εκτραπεί της πορείας τους τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας ζημιές και θύματα.

Εξαρχής η Μόσχα είχε με επείγουσα ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας διαψεύσει αργά χθες οποιαδήποτε σχέση της με το περιστατικό, δηλώνοντας ότι «κανένα χτύπημα σε στόχους κοντά στα πολωνο-ουκρανικα σύνορα δεν έγινε από ρωσικά μέσα πυρός», αλλά και ότι τα θραύσματα, που παρουσιάστηκαν από πολωνικά ΜΜΕ από το σημείο του συμβάντος «δεν έχουν ουδεμία σχέση με ρωσικά μέσα πυρός». Το ρωσικό Υπουργείο είχε προχωρήσει και στην εκτίμηση ότι οι δηλώσεις των πολωνικών ΜΜΕ και Πολωνών αξιωματούχων «περί δήθεν πτώσης “ρωσικών” πυραύλων» αποτελούν «σκόπιμη προβοκάτσια με σκοπό την κλιμάκωση της κατάστασης».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share