X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ OΠΟΚ καταγγέλλει την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού για ανοχή για παρεμβάσεις στoν...

Η OΠΟΚ καταγγέλλει την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού για ανοχή για παρεμβάσεις στoν Άγιο Γεώργιο Αλαμάνου

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) καταγγέλλει την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού για επίδειξη αδράνειας ή/και ανοχής για αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες κατασκευές, όπως τις χαρακτηρίζει, στoν Άγιο Γεώργιο Αλαμάνου, που απειλούν τις μεσογειακές φώκες και τις αιγυπτιακές φρουτονυχτερίδες.

Σε ανακοίνωση τη Δευτέρα, η ΟΠΟΚ αναφέρεται σε επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον “του Κρισίμως Κινδυνεύοντος είδους προτεραιότητας της Μεσογειακής φώκιας και του Εγγύς Απειλούμενου είδους της Αιγυπτιακής φρουτονυχτερίδας”, το οποίο αποκαταστάθηκε τον Σεπτέμβριο 2020 από το Υπουργείο Γεωργίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τον Ιούλιο 2021, η ΟΠΟΚ και το Τμήμα Περιβάλλοντος διαβίβασαν καταγγελίες προς την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού ενώ μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2022, το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών προέβη σε δημόσια διαβούλευση για εγκαθίδρυση της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Άγιος Γεώργιος Αλαμάνου, με βάση τις διατάξεις του περί Αλιείας Νόμου, η κήρυξη της οποίας εκκρεμεί μέχρι σήμερα.

Επιπρόσθετα στα μέσα Σεπτεμβρίου 2022 η ΟΠΟΚ ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού προς άρση των αυθαίρετων επεμβάσεων, αποξήλωση των παράνομων κατασκευών και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, εντός της καθορισμένης Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και της κοίτης εγγεγραμμένου υδατορέματος (χειμάρρου).

‘Οπως καταγγέλλει η ΟΠΟΚ, οι αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες κατασκευές απέχουν περίπου 220 μέτρα από την είσοδο σπηλιάς, η οποία βρίσκεται εντός της θάλασσας, και περίπου 240 μέτρα από το άνοιγμα που υπήρχε στα βράχια, το οποίο βρίσκεται στην παράκτια ζώνη και αποκαταστάθηκε πρόσφατα.

Η ΟΠΟΚ σημειώνει ακόμη ότι στην περιοχή νερών κολύμβησης Άγιος Γεώργιος Αλαμάνου δεν έχει εγκριθεί οποιοδήποτε Σχέδιο Χρήσης Παραλίας και ότι οι αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες κατασκευές καταλαμβάνουν σχεδόν ολόκληρη την παραλία με βότσαλα στο φυσικό κόλπο, συνολικού μήκους περίπου 240 μέτρα. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στην περιοχή δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο και οι λάκκοι αποχέτευσης των παραλιακών αναπτύξεων αποτελούν δυνητική πηγή ρύπανσης των νερών κολύμβησης και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η ΟΠΟΚ αναφέρει ότι απέστειλε νεότερη επιστολή ημερομηνίας 16.09.2022 προς τον Έπαρχο Λεμεσού και ζητά εκ νέου ενημέρωση, το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο εντός ενός μήνα για το κατά πόσον έχουν αρθεί οι αυθαίρετες επεμβάσεις και έχουν αποξηλωθεί οι παράνομες κατασκευές.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share