Home ΤΟΜΕΙΣ Η ΟΣΑΚ συμμετέχει στην «Ιατρική Ασπίδα», στόχος ο εκσυγχρονισμός νομοθεσίας για ιατρικές υπηρεσίες

Η ΟΣΑΚ συμμετέχει στην «Ιατρική Ασπίδα», στόχος ο εκσυγχρονισμός νομοθεσίας για ιατρικές υπηρεσίες

0
Η ΟΣΑΚ συμμετέχει στην «Ιατρική Ασπίδα», στόχος ο εκσυγχρονισμός νομοθεσίας για ιατρικές υπηρεσίες

Με στόχο τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει τον τρόπο εγγραφής, την εκπαίδευση και τη συνεχή αξιολόγηση των γιατρών και κατ΄επέκταση των υπηρεσιών οι οποίες προσφέρονται στους κύπριους ασθενείς, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), συμμετέχει στην πρωτοβουλία πολιτών υπό την ονομασία «ιατρική Ασπίδα», οι στόχοι της οποίας ανακοινώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου.

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας, ξεκαθάρισε ότι στόχος της προσπάθειας αυτής, «δεν είναι ούτε η αμφισβήτηση των χιλιάδων Κυπρίων γιατρών οι οποίοι καθημερινά προσφέρουν αξιόλογες υπηρεσίες στους ασθενείς μας, ούτε η εμπλοκή στην οποιαδήποτε ενέργεια, καταδίωξης των γιατρών μας».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε, ούτε να κλείνουμε τα μάτια, αλλά ούτε και να αφήνουμε να περνούν απαρατήρητες, κάποιες, λίγες έστω ή ελάχιστες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι είτε είναι γιατροί και χρησιμοποιούν ψευδείς ειδικότητες, είτε ακόμα δεν είναι γιατροί και ασκούν κατά παράβαση κάθε νόμου και κάθε ηθικής την ιατρική».

Για αυτό, εξήγησε, «στόχος μας, είναι μια νομοθεσία η οποία θα είναι σωστά δομημένη, θα καλύπτει όλα τα κενά που σήμερα εντοπίζονται και θα ρυθμίζει την εγγραφή, εκπαίδευση και αξιολόγηση των γιατρών μας, θα διευκολύνει και να καλύπτει άλλωστε, τόσο τον ίδιο τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο στο έργο που επιτελεί ως ο θεσμός που εκπροσωπεί τους γιατρούς της Κύπρου, όσο και το ΙΣΚ αφού οι αποφάσεις και ενέργειες τους θα είναι πολύ πιο δύσκολο να τεθούν υπό αμφισβήτηση».

Από πλευράς της και εκ μέρους της ομάδας πρωτοβουλίας «Ιατρική Ασπίδα» η Ελεονώρα Μαυρομμάτη, ανέφερε ότι είναι παραδεκτή πλέον η πραγματικότητα ότι ο αρμόδιος φορέας του κράτους που έχει την ευθύνη να εγγράφει ιατρούς στο μητρώο ιατρών, για σειρά ετών δεν τηρούσε την διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία για ιατρούς που είναι κάτοχοι πτυχίων τρίτων χωρών.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, σημείωσε, παρατηρούνται τώρα περιπτώσεις, ευτυχώς μεμονωμένες, οι οποίες μας προκαλούν τεράστια ανησυχία για το κατά πόσο τίθεται σε κίνδυνο η υγεία ή και η ζωή ασθενών. «Παράδειγμα, η περίπτωση των δύο γιατρών για τις οποίες εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και Δικαστική απόφαση, βάσει της οποίας τους αφαιρούνται οι τίτλοι ειδικότητας τους οποίους χρησιμοποιούσαν και περιέθαλπαν ασθενείς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η ομάδα έχει καταγγείλει στην αστυνομία και άλλους γιατρούς, οι οποίοι σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν ενδεχομένως να χρησιμοποιούν ψευδείς ειδικότητες κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους.

Η μία καταγγελία, αφορά ιατρό η οποία δεν έχει ειδικότητα και όμως εδώ και αρκετά χρόνια ασκεί την ιατρική με υποτιθέμενη ειδίκευση στον καρκίνο του μαστού. Άλλη καταγγελία αφορά και πάλι ιατρό χωρίς ειδικότητα. Η συγκεκριμένη ιατρός φέρεται να ασκεί την παιδιατρική, τη στιγμή, που σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν δεν κατέχει τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Και για τις δύο περιπτώσεις, είναι ενήμερος ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.

Ο τέως πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν από το 2020 μέχρι και σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα, παρουσιάζοντας και επιστολή που έλαβε τον Ιούλιο του 2020 από τον τότε Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου αναφορικά με τον τρόπο ελέγχου τίτλων σπουδών και εγγραφής ιατρών στο Μητρώο ιατρών Κύπρου, αλλά ειδικότερα για την περίπτωση των δύο γιατρών για τις οποίες εκδόθηκε δικαστική απόφαση την περασμένη εβδομάδα από την υπόθεση των οποίων, όπως είπε, μεταξύ άλλων, «προκύπτει θέμα ευθύς εξαρχής με τις διαδικασίες τις οποίες το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου ακολουθεί στη διαδικασία της αναγνώρισης των πτυχίων των γιατρών».

«Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Ιωάννου (ημερ. 21/7/2020), το ΙΣΚ στην περίπτωση που το πτυχίο προέρχεται από τρίτες χώρες απευθύνεται στο ΚΥΣΑΤΣ και ζητά αναγνώριση βασικού πτυχίου ιατρικής ισοτιμίας και αντιστοιχίας. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται από τις 27/6/2017. Πριν από αυτή την ημερομηνία -σύμφωνα με την επιστολή του τότε Υπουργού, υπήρχαν περιπτώσεις που το ΙΣΚ δεν απευθύνθηκε στο ΚΥΣΑΤΣ, παραβιάζοντας την σχετική νομοθεσία». Μία τέτοια περίπτωση, ανέφερε ο κ. Περδίκης, «είναι και η περίπτωση των δύο συγκεκριμένων γιατρών».

«Ένα άλλο θέμα που προέκυψε από την συγκεκριμένη υπόθεση είναι το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διερεύνησης των καταγγελιών και της πειθαρχικής διαδικασίας από τον ΙΣΚ γιατροί συνέχισαν να ασκούν την ιατρική με βάση την ψευδοειδικότητα».

Είναι αναγκαίο, τόνισε ο κ. Περδίκης, «να ρυθμιστεί αυτό το κενό κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν που ισχύει για τους γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία όπου οι υπό διερεύνηση ιατροί τίθενται σε διαθεσιμότητα για όσο διάστημα διεξάγεται η διαδικασία διερεύνησης των καταγγελιών».

Τέλος, ο Βουλευτής Μαρίνος Μουσιούτας, στη δική του τοποθέτηση υπενθύμισε συζήτηση που έγινε στη Βουλή το 2020 με αφορμή τις καταγγελίες που είχαν γίνει τότε για τις δύο συγκεκριμένες γιατρούς και ανέφερε ότι «κατά την τότε συνεδρίαση στη Βουλή στην οποία συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όντως υπάρχει πρόβλημα στην Κύπρο, τόσο με τον τρόπο εγγραφής στο μητρώο ιατρών Κύπρου, όσο και στο ό,τι κάποιοι γιατροί αναρτούν πινακίδες αναγράφοντας ειδικότητες τις οποίες στην ουσία δεν απέκτησαν ποτέ».

Πηγή:ΚΥΠΕ