Home Featured Η Ουκρανία ανακατέλαβε οικισμούς στη Χερσώνα, ενώ η Ρωσία εξέδωσε διάταγμα για έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια

Η Ουκρανία ανακατέλαβε οικισμούς στη Χερσώνα, ενώ η Ρωσία εξέδωσε διάταγμα για έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια

0
Η Ουκρανία ανακατέλαβε οικισμούς στη Χερσώνα, ενώ η Ρωσία εξέδωσε διάταγμα για έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της έχουν ανακαταλάβει κι άλλους οικισμούς στη Χερσώνα, μία από τις τέσσερις επαρχίες που βρίσκονται μερικώς υπό ρωσική κατοχή, που ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσάρτησε επίσημα στη Ρωσία, στη μεγαλύτρη προσάρτηση που έγινε στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια ώρα, ο Πούτιν εξέδωσε διάταγμα για να τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια.

Την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν οικισμούς στη Χερσώνα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νομοθεσίες με τις οποίες εισέρχονται η “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ”, η “Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ”, η περιοχή της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στη Ρωσία, στη μεγαλύτερη επέκταση ρωσικού εδάφους για τουλάχιστον μισό αιώνα.

Επίσης, είπε ότι η Ρωσία θα σταθεροποιούσε την κατάσταση στις περιοχές, παραδεχόμενος έμμεσα, κατά το Reuters, ότι αντιμετωπίζει προκλήσεις με τον έλεγχό τους.

Επιπλέον, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ζητά από τη ρωσική Κυβέρνηση να πάρει τον έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, και να το κάνει “ομοσπονδιακή περιουσία”.

Ο επικεφαλής του παρατηρητηρίου για τα πυρηνικά των Ηνωμένων Εθνών, Ράφαελ Γκρόσι, θα επισκεφθεί τη Μόσχα για να συζητήσει την ασφάλεια στο εργοστάσιο, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Εντωμεταξύ, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, είπε ότι η Ρωσία πιθανώς να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τον καθορισμό ανώτατης τιμής που επέβαλε η Δύση.

Τέλος, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε ένα πακέτο βοήθειας εξασφάλισης $625 εκατομμυρίων προς την Ουκρανία, προκαλώντας τη Ρωσία να προειδοποιήσει ότι αυτή η απόφαση ενείχε τον κίνδυνο άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Πηγή:ΚΥΠΕ