Home Featured Η Ουκρανία παραλαμβάνει Πολεμικά Αεροσκάφη, μάχες σε Ντονμπάς και Μαριούπολη

Η Ουκρανία παραλαμβάνει Πολεμικά Αεροσκάφη, μάχες σε Ντονμπάς και Μαριούπολη

0
Η Ουκρανία παραλαμβάνει Πολεμικά Αεροσκάφη, μάχες σε Ντονμπάς και Μαριούπολη

Η Ουκρανία παρέλαβε μαχητικά αεροσκάφη για να συνεισφέρουν στην αντίσταση στη ρωσική εισβολή, καθώς η Μόσχα εντείνει την επίθεσή της στα ανατολικά, όπου ένας πολιορκημένος αξιωματικός στη Μαριούπολη προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις του αντιμετώπιζαν τις «τελευταίες μέρες, αν όχι ώρες».

Η Δύση απάντησε σε μια ανανεωμένη ρωσική ώθηση στην περιοχή του Ντονμπάς με νέα όπλα για το Κίεβο και μια προώθηση για αύξηση της «διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας».

Το Πεντάγωνο είπε ότι η Ουκρανία έλαβε πρόσφατα μαχητικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά για να ενισχύσει την αεροπορία της, χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό των αεροσκαφών και την προέλευσή τους.

Το Κίεβο ζήτησε από τους δυτικούς εταίρους του να παράσχουν MiG-29, τα οποία οι πιλότοι του γνωρίζουν ήδη πώς να πετούν και έχουν μερικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο έλεγχος του Ντονμπάς και του πολιορκημένου νότιου λιμανιού της Μαριούπολης θα επέτρεπε στη Μόσχα να δημιουργήσει έναν νότιο διάδρομο προς τη χερσόνησο της Κριμαίας που προσάρτησε το 2014, στερώντας από την Ουκρανία μεγάλο μέρος της ακτογραμμής της, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο τελευταίο τελεσίγραφο που δόθηκε στη μάχη για την κατάληψη της Μαριούπολης, η Μόσχα απηύθυνε άλλο ένα κάλεσμα προς τους υπερασπιστές της πόλης να παραδοθούν την Τετάρτη στις 2 μ.μ. ώρα Μόσχας και Κύπρου και ανακοίνωσε το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για όσους Ουκρανούς στρατιώτες συμφωνήσουν να παραδοθούν.

Καθώς πλησίαζε η προθεσμία, ένας διοικητής του πολιορκημένου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Azovstal έκανε μια απελπισμένη έκκληση για βοήθεια, λέγοντας ότι οι πεζοναύτες του «ίσως αντιμετώπιζαν τις τελευταίες μας μέρες, αν όχι ώρες».

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι χιλιάδες στρατιώτες και πολίτες παραμένουν κρυμμένοι στο εργοστάσιο.

Σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης περιέγραψε μια «φρικτή κατάσταση» στο περικυκλωμένο συγκρότημα και ανέφερε ότι έως και 2.000 άνθρωποι -κυρίως γυναίκες και παιδιά- δεν έχουν «κανονικές» παροχές πόσιμου νερού, τροφής και καθαρού αέρα.

Αλλά κατά τη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε στο CNN την Τρίτη, ο Πάβλο Κυριλένκο- ο οποίος επιβλέπει τη στρατιωτική διοίκηση της περιοχής του Ντόνετσκ- επέμεινε ότι η Μαριούπολη παραμένει αμφισβητούμενη.

«Η ουκρανική σημαία κυματίζει πάνω από την πόλη», είπε. «Υπάρχουν ορισμένες περιοχές όπου οι οδομαχίες συνεχίζονται. Δεν μπορώ να πω ότι οι Ρώσοι τις ελέγχουν».

Το Κίεβο έκανε λόγο επίσης για απώλειες του εχθρού σε μια ουκρανική αντεπίθεση κοντά στην πόλη Μαρίνκα στο Ντόνετσκ.

Ο κυβερνήτης της ανατολικής περιφέρειας Λουγκάνσκ Σεργκί Γκαϊντέι δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν τη θέση τους τους ενόψει σφοδρών μαχών.

«Έχουμε μάχες θέσης στις πόλεις Rubizhne και Popasna. Ο εχθρός όμως δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Χάνουν ανθρώπους και εξοπλισμό εκεί», είπε ο Γκαϊντέι.

«Τα παιδιά μας καταρρίπτουν drones εκεί. Καταρρίπτουν αεροπλάνα στα σύνορα των περιοχών Λουγκάνσκ και Χάρκοβο, άρα κρατούν», πρόσθεσε.

Οι ρωσικές δυνάμεις, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας» έπληξαν 13 ουκρανικές θέσεις σε περιοχές του Ντονμπάς, ενώ άλλες αεροπορικές επιδρομές «χτύπησαν 60 στρατιωτικά μέσα», συμπεριλαμβανομένων πόλεων κοντά στην ανατολική γραμμή του μετώπου.

Η Μόσχα λέει ότι τα πλήγματα είχαν στόχο θέσεις της Ουκρανίας σε τμήματα του Ντονμπάς καθώς και σε πόλεις κοντά στο ανατολικό μέτωπο.

«Υλοποιούμε σταδιακά το σχέδιό μας για την απελευθέρωση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ», ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, αναφερόμενος στις δύο εξεγερμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις οποίες η Μόσχα έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κράτη.

Πηγή:ΚΥΠΕ