X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΗ Ουκρανία σκέφτεται το κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου που ελέγχεται από τη...

Η Ουκρανία σκέφτεται το κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου που ελέγχεται από τη Ρωσία και προτρέπει σε εκκένωση

Η Ουκρανία δήλωσε την Τετάρτη ότι μπορεί να χρειαστεί να κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή για να αποφευχθεί μια καταστροφή και κάλεσε τους κατοίκους σε περιοχές κοντά στις εμπόλεμες εγκαταστάσεις να εκκενώσουν για τη δική τους ασφάλεια.

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης αποσυνδέθηκε από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας μετά από βομβαρδισμό που έκοψε τις εξωτερικές του γραμμές ηλεκτροδότησης. Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζουν το εργοστάσιο και κινδυνεύουν με πυρηνική καταστροφή.

Το κλείσιμο του τεράστιου πυρηνικού εργοστασίου με έξι αντιδραστήρες θα επιβαρύνει περαιτέρω την Ουκρανία, η οποία προετοιμάζεται για έναν χειμώνα ελλείψεων ενέργειας καθώς ο πόλεμος μαίνεται στα ανατολικά και νότια της.

Η κατάληψη του εργοστασίου από τη Ρωσία τροφοδότησε φόβους ότι μπορεί να προσπαθήσει να συνδέσει την εγκατάσταση με το δικό της δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας είπε ότι αυτό είναι τεχνικά δύσκολο.

“Η επιλογή της απενεργοποίησης του σταθμού αξιολογείται, εάν προκύψουν συνθήκες που απαιτούν την απενεργοποίηση του σταθμού”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Όλεχ Κορίκοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της Κρατικής Ρυθμιστικής Επιθεώρησης Πυρηνικών της Ουκρανίας.

«Θα μπορούσαμε δυνητικά να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου το ντίζελ τελειώνει, κάτι που θα προκαλούσε ατύχημα με τη ζημιά των ενεργών ζωνών των αντιδραστήρων, που θα προκαλούσε την αποβολή ραδιενεργών ουσιών στο περιβάλλον», είπε.

«Αυτό θα είχε συνέπειες όχι μόνο για το έδαφος της Ουκρανίας, αλλά και διασυνοριακές συνέπειες», είπε.

Η Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iryna Vereshchuk προέτρεψε τους Ουκρανούς που ζουν κοντά στο εργοστάσιο να εκκενώσουν.

«Βρείτε έναν τρόπο να φτάσετε σε ελεγχόμενη (ουκρανική) επικράτεια», έγραψε στο Telegram.

Η κρίση γύρω από το εργοστάσιο ώθησε επιθεωρητές από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να ταξιδέψουν στην τοποθεσία την περασμένη εβδομάδα. Δύο επιθεωρητές παρέμειναν στο εργοστάσιο επ’ αόριστον.

Στην έκθεσή του, ο ΔΟΑΕ ανέφερε την Τρίτη ότι η κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη και ότι θα υπήρχε κίνδυνος καταστροφής εάν δεν σταματήσουν οι πυροβολισμοί. Αλλά δεν απέδωσε ευθύνες για τη ζημιά ούτε καθόρισε ένα λεπτομερές σχέδιο για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Η έκθεση του ΔΟΑΕ ζητούσε την άμεση δημιουργία μιας ζώνης προστασίας πυρηνικής ασφάλειας, αλλά δεν καθόριζε λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα πρέπει να γίνει αυτό και ποιες πρέπει να είναι οι ευθύνες κάθε πλευράς, είπε σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Volodymyr Zelenskiy στο Reuters.

«Το βασικό μέρος λείπει από την έκθεση του (Γενικού Διευθυντή του ΔΟΑΕ) του κ. Γκρόσι: Δεν υπάρχει σαφής αλγόριθμος για το τι πρέπει να κάνουμε», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος, Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Λέει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να διαπραγματευτούν, αλλά δεν λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να εκκενώσουν τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια. Δεν αναφέρει μια περιοχή αποστρατιωτικοποίησης 10-15 km» και δεν περιλαμβάνει την απειλή ειδικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, είπε.

Η Ρωσία ήταν επίσης επικριτική για την έκθεση, με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να λέει ότι δεν αναφέρει ότι η Ουκρανία ευθύνεται για τον βομβαρδισμό στο σημείο. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε «πρόσθετες εξηγήσεις» από τον ΔΟΑΕ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share