X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΗ παραλλαγή Όμικρον ανατρέπει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων με αδρανοποιημένο ιό

Η παραλλαγή Όμικρον ανατρέπει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων με αδρανοποιημένο ιό

Τα πλέον χρησιμοποιούμενα στον κόσμο εμβόλια κατά της COVID-19 που βασίζονται σε αδρανοποιημένο ιο, προσφέρουν σύμφωνα με δημοσίευση ερευνητών στο επιστημονικό περιοδικό Nature, ελάχιστη έως καθόλου προστασία έναντι της μόλυνσης με την ταχέως εξαπλούμενη παραλλαγή Ομικρον, όπως αποκαλύπτουν νέα εργαστηριακά στοιχεία.

Τα εμβόλια αδρανοποιημένου ιού περιέχουν σωματίδια SARS-CoV-2 που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία ,ώστε να είναι αδύνατο να προκαλέσουν μόλυνση. Τα εμβόλια αυτά που είναι σχετικά εύκολα στην κατασκευή, χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως ως μέρος της παγκόσμιας διπλωματίας εμβολίων της Κίνας, βοηθώντας να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί σε πολλές χώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια πληθώρα πειραμάτων δείχνουν ότι η παραλλαγή τα καταργεί σταθερά.

Τα εργαστηριακά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, δείχνουν οτι πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν δύο δόσεις εμβολίου από αδρανοποιημένο ιό, αποτυγχάνουν να παράγουν ανοσολογικά μόρια που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον. Και ακόμη και μετά από μια τρίτη δόση ενός αδρανοποιημένου εμβολίου, τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ενός ατόμου, τα οποία παρέχουν μια ισχυρή προστασία έναντι της ιογενούς μόλυνσης των κυττάρων, τείνουν να παραμένουν χαμηλά. Όμως ένα τρίτο εμβόλιο ενός άλλου τύπου εμβολίου, όπως αυτά που βασίζονται σε αγγελιοφόρο mRNA ή καθαρές πρωτεΐνες, φαίνεται να προσφέρoυν καλύτερη προστασία έναντι της Όμικρον.

Τα αδρανοποιημένα εμβόλια συνεχίζουν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκστρατεία για την παγκόσμια κάλυψη εμβολίων. Περιλαμβάνουν αυτά που κατασκευάζονται από την κινεζική Sinovac και τη Sinopharm, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν 5 δις από τις περισσότερες από 11 δις δόσεις εμβολίων COVID-19 που έχουν παραδοθεί παγκοσμίως μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την εταιρεία παρακολούθησης δεδομένων Airfinity στο Λονδίνο.

Έχουν επίσης παραδοθεί περισσότερες από 200 εκ. δόσεις άλλων αδρανοποιημένων εμβολίων, όπως το Covaxin της Ινδίας, το COVIran Barekat του Ιράν και το QazVac του Καζακστάν.

Τα εμβόλια αυτά παραμένουν ζωτικής σημασίας για την πρόληψη νοσηλείας και θανάτου από την COVID-19 και μπορούν ακόμα να εξυπηρετήσουν την πολύτιμη λειτουργία ανοσοποίησης σε άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Ωστόσο, ένα πρώιμο σημάδι ότι τα αδρανοποιημένα εμβόλια μπορεί να μην αντιμετωπίζουν την παραλλαγή Όμικρον, ήρθε το Δεκέμβριο, όταν ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ ανέλυσαν αίμα από 25 λήπτες του εμβολίου δύο δόσεων CoronaVac, που παρασκευάστηκε από την εταιρεία Sinovac με έδρα το Πεκίνο.

Κανένα άτομο δεν είχε ανιχνεύσιμα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της νέας παραλλαγής, αυξάνοντας την πιθανότητα ότι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν εξαιρετικά ευάλωτοι στη μόλυνση από την Όμικρον.

Μια τρίτη δόση αδρανοποιημένου εμβολίου θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δραστηριότητας εξουδετέρωσης σε πολλά άτομα. Μια μελέτη 292 ατόμων από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σαγκάης Jiao Tong στην Κίνα, για παράδειγμα, εντόπισε εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της παραλλαγής Όμικρον σε μόλις 8 άτομα που εξετάστηκαν 8-9 μήνες μετά την αρχική θεραπεία. Μετά από μια τρίτη λήψη του ίδιου εμβολίου, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα 228.

Τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα κάθε ατόμου παρέμειναν βέβαια χαμηλά, αλλά όπως επισημαίνει μοριακός ιολόγος στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο της Χιλής υπάρχουν και άλλα μέρη της ανοσολογικής απόκρισης που παίζουν επίσης ρόλο, όπως τα Τ κύτταρα που καταστρέφουν τα μολυσμένα κύτταρα και τα Β κύτταρα που θυμούνται παλαιότερες λοιμώξεις και ενισχύουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις για το μέλλον, ενώ τα δεσμευτικά αντισώματα συμβάλλουν στον έλεγχο του ιού.

Πηγή:www.ertnews.gr

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share